Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug od 64,7 mil

Sindikat metalaca zatražio hitan sastanak s upravom Holdinga Đuro Đaković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat metalaca u Đuri Đakoviću, zabrinut zbog 64,7 milijuna kuna gubitka u 2013., zatražio je hitan sastanak s upravom.

Željko Gavran, glavni povjerenik Sindikata metalaca u Holdingu Đuro Đaković rekao je u ponedjeljak da je zatražio da im predsjednik uprave hitno pojasni situaciju, a regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić strahuje da poslovi ugovoreni za ovu godinu neće biti dovoljni za prevladavanje gubitaka i poziva Vladu da preispita zadovoljava li rad uprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija U tijeku su razgovori Najmanje 100 tenkova moglo bi uskoro stići u Slavonski Brod Ilustracija Osigurana voda Privremeno bez vode dio građana u Zagrebu: Holding poslao poruku

Holding Đuro Đaković u kojem država ima većinski vlasnički udio u petak je objavio kako je 2013. godinu prema nerevidiranim rezultatima poslovanja završila s 64,679 milijuna kuna gubitaka.

"To je i kad čovjek kaže velika cifra, a kamoli stvaran toliki minus. Normalno da smo svi zabrinuti. Kod predsjednika uprave sam odmah zatražio hitan sastanak da nam pojasni situaciju.

Ja se ne sjećam da je ikada bio ovoliki gubitak u Đuri Đaković, onaj kojeg se ja sjećam bio je oko 50 milijuna", rekao je danas glavni povjerenik Sindikata metalaca Željko Gavran komentirajući nerevidirano konsolidirano financijsko izvješće slavonskobrodskog holdinga.

Sindikat se nada da će Holding najavljenim planom Uprave i sredstvima nedavno podignutog kredita osigurati očuvanje radnih mjesta.

VIDEO Pogledajte trenutak privođenja rumunjskog tajkuna koji je htio kupiti HŽ Cargo

Četvrti kvartal za redom u gubicima signal je za ozbiljnu zabrinutost, misli Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

"Poslovi ugovoreni za ovu godinu su u visini 400 milijuna kuna, to neće biti dovoljni za prevladavanje ovih gubitaka. Prošlo je gotovo dvije godine od dolaska ove Uprave, pozivam Vladu da preispita zadovoljava li njen rad.

Kad je krenula privatizacija HŽ Carga znalo se da tu ne možemo puno ni očekivati. Međutim u dijelu vagonskog posla smo i najviše zabrinuti. Predsjednik uprave Kovačević je vrlo malo posla našao izvan Hrvatske. Najavljivao je borbu na svjetskim tržištima, a ogroman prihod je i dalje s hrvatskog tržišta. Poslovi koje je Đuro Đaković uzeo u Hrvatskoj nisu dovoljni za očuvanje ovog broja radnika", rekao je Štivić.

Dodao je kako je svjestan da borbeno oklopno vozilo koje Đuro Đaković radi u suradnji s finskom Patriom i oprema u suradnji s norveškim Konsbergom dobija od potencijalnih partnera odlične ocjene. "Ali ugovora ipak još nema. Da su ugovori potpisani, sad bi situacija bila puno lakša", istaknuo je Štivić.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Holdinga Đuro Šaković, kao razloga lošeg poslovnog rezultata navode se stara oprema, neprovedena privatizacija i restrukturiranje HŽ Carga, urušavanje EU tržišta teretnih vagona te penali plaćeni za kašnjenje s poslovima za JANAF.

"Do sada su učinjeni značajni pomaci, posebno na promjenama u organizaciji i upravljanju, ulazak u nove programe i poslove koji su ugovoreni za 2014. godinu.

Poseban je naglasak na nove programe na domaćem te otvaranje izvoznih tržišta. Trenutačno je Đuro Đaković angažiran na 9 gradilišta u Hrvatskoj, samostalno ili kao dio konzorcija. Investicije u novu opremu i centralizacija nabave su ključni koraci koji će utjecati na dugoročnu profitabilnost poslovanja Grupe Đuro Đaković“, izjava je Vladimira Kovačevića, predsjednika Uprave Đure Đakovića odaslana u priopćenju. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene