Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikalist Vilim Ribić tvrdi kako mirenje nije imalo šanse jer Vlada nije uvažila nijedan prijedlog sindikata.


Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) optužio je u ponedjeljak na konfereciji za tisak u Zagrebu hrvatsku Vladu da otkazivanjem Granskih kolektivnih ugovora (GKU) neopravdano pogoršava društveni i materijalni položaj znanstvenika i nastavnika umjesto da se pozabavi razvojem gospodarstva i otvaranjem perspektiva.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković i predstavnici sindikata Vlada potpisala sporazum s predstavnicima sindikata: "Nismo zaboravili da je dio članstva želio bolju ponudu" Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Prosvjetari od Milanovića traže smjenu Jovanovića!

"Otkazivanje GKU je iživljavanje nad nastavicima i znanstvenicima koje neće poboljšati gospodarsku situaciju nego je najgrublji oblik neoliberalizma i poruka Vlade da joj nije važno poštivanje dogovorenog", kazao je predsjednik Velikog vijeća NSZVO Vilim Ribić.

Vlada RH službeno je otkazala kolektivne ugovore za čitav sustav obrazovanja na sjednici od 27. prosinca, a četiri dana prije toga neuspješno je provden postupak mirenja.

Sindikat će na sudu osporavati pravo Vlade na otkazivanje GKU

Ribić je kazao da mirenje nije imalo šanse za uspjeh jer Vlada nije uvažila ni jedan prijedlog Sinidkata i najavio da će Sindikat sudskim putem osporavati pravo Vlade na jednostrano otkazivanje GKU.

"Gospodarske okolnosti koje Vlada uzima kao ključni razlog otkazivanja nisu se bitno promijenile u odnosu na vrijeme sklapanja GKU", kazao je Ribić.

"Već pet godina zaredom pada DBP i standard građana, a raste broj nezaposlenih, pa nije točno da su se pojavile nepredvidive okolnosti kao razlog otkazivanju GKU, premda je točno da je stanje bitno drukčije od nerealnih očekivanja ove Vlade", ocijenio je Ribić.

Sindikati zamjerili vladi otkazivanje ugovora nastavnicima

"Ako kriza traje pet godina onda je pet godina ekonomskih zabluda, pa su potrebne prave reforme kojima znanje i znanost mogu pomoći i treba ih cijeniti", smatra.

Ribić je kazao da građani očekuju perspektivu i razvoj, a ne izjave svadljivog premijera da je ponosan onim što je Vlada učinila.

Sindikati su zamjerili Vladi da otkazuje ugovor nastavnicima, koji su, po njima, najpotplaćeniji u svom obrazovnom rangu, jer ako je loše ekononsko stanje, onda je to u cijeloj Hrvatskoj i za sve djelatnosti, kazali su. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju