Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lobi uništava proizvodnju'

Seljaci traže podatke od carinske uprave o uvozu pšenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska poljoprivredna komora, krovno tijelo svih seljaka u zemlji, proziva trgovačko-uvoznički lobi da uništava domaću proizvodnju.

Pomažu im, tvrde, i državne institucije, prije svega Agencija za poljoprivredu i carinska Uprava koje im mjesecima ne dostavljaju podatke o uvozu i podijeljenim subvencijama. Od Ministarstva poljoprivrede traže preispitivanje uvozničkih kvota, u prvom redu za pšenicu jer sumnjaju da se ona sada uvozi kako bi se domaćoj poslije rušila cijena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prvih deset mjeseci Jesmo li ove godine višu uvozili ili izvozili? Stigli najnoviji podaci Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Zna se i glavni "krivac" za to Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera

Podravka uvozi pšenicu iz Mađarske iako je u domaćim silosima ima još na pretek. Plaćaju je skuplje, no tvrde s razlogom. 'Kvalitetne pšenice, posebice poboljšivača, kao što je ova koju smo nažalost morali uvesti, na hrvatskom tržištu nema', rekao je sr. Mataton Zdravko iz Podravke. Ratar Zvonimir Cerenko iz Antunovca, boji se da je na snazi trgovačka politika: Uvezi da bi srušio cijenu domaćoj pšenici.

'Najgore je to što seljak ne zna što s njom i koliko će dobiti i krajnji potrošač onaj koji svaki dan dolazi po kruh. On to debelo plati, a između u tom sendviču netko debele novce uzima', kaže Zvonimir. Na sve to institucije zatvaraju oči, tvrde u poljoprivrednoj komori. Agencija za poljoprivredu mjesecima im ne šalje popis dobivatelja subvencija, a carinska uprava podatke o uvozu što su po zakonu dužni činiti. Traže ostavke odgovornih.

'Trgovačko-uvoznički lobij vjerojatno carinu ima u zadnjem džepu. I onda će se opet netko čuditi ako za mjesec dana seljaci blokiraju prometnice. Izgovarat će se da ćemo naštetiti svome turizmu, a život milijun i pol ljudi ne štite ni oni koji bi ga morali štititi', rekao je Darko Grivačić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

U carini se pravdaju kompliciranim zahtjevom komore. 'S obzirom na složenost zahtjeva i obima zatraženih statističkih podataka za razdoblje od 01. siječnja do 31. ožujka 2010. bilo je potrebno određeno vrijeme izrade. Izvješćujemo Vas da je obrada završena i otpremljena Hrvatskoj poljoprivrednoj komori dana 24. svibnja 2010. godine', priopćeno je iz carine. I Agencija za poljoprivredu dostavit će komori popis do kraja mjeseca. U ministarstvu ih pravdaju važnijim poslom - isplatom poticaja za više od 110 tisuća seljaka. Od nikoga se kažu ništa ne taji.

'Ministarstvo raspolaže kompletnim podacima od samih uvoznika, vrsti uvoza ne samo pšenice nego, bilo koji uvoznik, bilo koji proizvoda, porijeklo proizvoda, certifikati, apsolutno ministarstvo raspolaže svim podacima', rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede. Po njima ove je godine izvezeno 33 tisuće tona pšenice, a uvezeno samo 603 tone kojima će se sada pribrojati i Podravkinih tisuću i pol tona. Kome će Zvonimir prodavati pšenicu koju će za mjesec i pol požeti još ne zna. A u cijenu je još manje siguran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene