Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pšenica, kukuruz i soja

Seljaci ljuti zbog najave izvoznih carina, ministar umiruje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava uvođenja izvoznih carina na pšenicu, kukuruz i soju razljutila je hrvatske seljake.

Zbog velike potražnje na inozemnom tržištu mogli su barem malo zaraditi od onoga što je ostalo na poljima poharanima sušom. Ovako će ostati i bez toga. Tvrde da se rast cijena hrane može ublažiti samo intervencijom iz robnih zaliha.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

Ministar Jakovina: izrađuju se projekcije mogućeg smanjenja stope PDV-a na hranu

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da se izrađuju analize i projekcije mogućeg snižavanja PDV-a na prehrambene proizvode. Ova je Vlada, rekao je, do sada smanjila PDV u turizmu, na dječju hranu i slično, ali sniženje PDV-a na hranu nije vatrogasna mjera i ne može se takva odluka donositi na brzinu. Kako je naglasio, PDV se može sniziti ako se u proračunu nađu sredstva ili uštede koje će nadoknaditi to smanjenje.

Za akciju Hrvatske seljačke stranke kojom prikupljaju potpise građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto rekao je da ne zaslužuje ozbiljniji komentar te da je riječ o politikanstvu.

„Bili su odgovorni za sektor poljoprivrede i u obnašanju vlasti su sudjelovali posljednjih 12 godina, i u Račanovoj Vladi i u HDZ-ovim Vladama, i ništa nisu učinili s tim u vezi. Nakon 8-9 mjeseci ove Vlade inzistirati na tome pitanju na ovakav način je vrlo neozbiljno, kazao je Jakovina.

Resorni ministar Jakovina odgovara da će carine omogućiti dovoljno stočne hrane i osigurati proizvodnju mesa i mlijeka.

>> Zbog čega hrvatske poljoprivrednike svake godine iznenadi suša?

'Profitirat će tko bude imao skladišne prostore, doći će do jeftine robe, zadržati je, kad padnu prelimani i zaštitne carine, izvest će to po bogovskoj cijeni, uzet će doslovce kunu na kunu', rekao je Petar Pranjić iz udruge Baranjska Brazda.

'Govorimo o privremenim mjerama, mjerama koje će na neki način stabilizirati i osigurati mogućnost da ne dođe do naglih nestašica hrane za stočni fond', izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene