Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za Damira Kajina HDZ pokušava namjerno izbjeći referendum jer bi to za njih bilo političko samoubojstvo dok Šeks smatra da se građane potpisima mamilo protiv Vlade.


Saborski Klub SDSS-a najavio je danas da neće podržati zaključak Odbora za Ustav da Ustavni sud utvrdi je li, nakon povlačenja spornih izmjena ZOR-a iz procedure, i dalje opravdan zahtjev za raspisivanje referenduma, a čelnik tog kluba Milorad Pupovac pozvao je ostale stranke iz vladajuće koalicije da posebno rasprave to pitanje.

Vezani članci Marina Kasunić i Mirando Mrsić (Foto: Pixell) "Nadam se da će nas i Bernardić podržati. Dva tjedna ga zovem, ali se oglušuje na pozive" Slika nije dostupna SINDIKATI NISU ZADOVOLJNI 'Ovo se nije spominjalo prije izbora'

Inače, saborski su se klubovi u raspravi podijelili u stavovima oko zaključaka Odbora vezanim uz raspisivanje referenduma - dok oporba proziva vladu da na svaki način pokušava osporiti legitimno izraženu volju građana za referendumom, vladajući to odbacuju, ističući kako činjenica da je vlada iz procedure povukla izmjene ZOR-a pod znak pitanja stavlja potrebu za raspisivanje referenduma.

>> Sindikati uspjeli: Žene će tek 2030. sa 65 u mirovinu

Iako nije stao na stranu oporbe koja zahtijeva raspisivanje referenduma, Pupovac je izjavio da se SDSS protivi zaključku Odbora, predloživši Saboru da taj zaključak primi na znanje, a vladu i sindikate pozove da povrate međusobno narušeno povjerenje i nastave pregovore oko spornih pitanja vezanih uz kolektivne ugovore.

'Zaključkom Odbora nastoji se izbjeći odluka koja pripada nama (Saboru) i nadležnost prebacuje na Ustavni sud, a time se dodatno potencijalno zaoštravaju odnosi između socijalnih partnera', ocijenio je, naglasivši da je povjerenje među socijalnim partnerima političko pitanje, te da o tome ne odlučuje Ustavni sud, nego Sabor.

Potrebnim je ocijenio da se sastane vladajuća koalicija, koje je SDSS član, i raspravi pitanja vezana uz referendum, 'jer daljnje zaoštravanje i širenje nepovjerenja sa sindikatima nije u interesu vladajuće koalicije'.

Josip Leko je u ime SDP-a ocijenio da prijedlog Odbora i vladajuće većine da Ustavni sud utvrdi postoje li, nakon povlačenja zakonskog prijedloga iz procedure, ustavno-pravne pretpostavke za raspisivanje referenduma, zapravo ignorira volju 717.149 građana ili gotovo 16 posto ukupnog biračkog tijela.

Ustvrdio je da već zaključak Odbora da je prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum jasno ukazuje da Sabor referendum mora raspisati. 'Umjesto da reagira kao Odbor, vlada je našla za shodno staviti pod sumnju volju građana. Sve pravne i proceduralne smicalice tu ne pomažu jer su birači u demokratskom sustavu vrhovno demokratsko tijelo', poručio je Leko.

Naglasio je da je i dalje legitimno i referendumsko pitanje, budući da problem u odnosu poslodavac-radnik i dalje nije riješen, ocijenivši i da nije u djelokrugu Ustavnog suda odlučivati o korisnosti referendumskog pitanja.

I Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) smatra da vlada na svaki način pokušava osporiti volju građana, uvjeren da je velik dio građana davanje potpisa za referendum shvatio kao mogućnost da se izjasni o radu Vlade.

Čudi ga, kaže, što je vlada u iznimno kratkom vremenu provjerila 800 tisuća potpisa za referendum, a istoga se posla, tvrdi, ne želi primiti kada je riječ o popisima birača.

Za HDZ je referendum političko samoubojstvo

Damir Kajin (IDS) smatra da HDZ na svaki način pokušava izbjeći referendum, 'jer ne želi dopustiti izbore prije izbora jer bi to bilo političko samoubojstvo'.

Vladu je prozvao da se u drastičnu provjeru potpisa upustila kako bi zastrašila građane i poručila im da može poništiti čak pola milijuna njihovih potpisa.

Tu je prozivku odlučno odbacio ministar uprave Davorin Mlakar, ističući da su njegovo ministarstvo i MUP samo postupali po nalogu Sabora, te da se od njih nije moglo očekivati da će prešutjeti utvrđene nepravilnosti.

'Vlada nikada nije dovodila u sumnju legitimitet birača, nego postupak prikupljanja potpisa koji nije proveden u skladu sa zakonom', poručio je Mlakar.

Istoga je stava i predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks, istaknuvši da su brojne utvrđene nepravilnosti dovoljan argument u korist odluke Odbora da se potpisi provjere.

'Pojedinci koji su na raznim mjestima išli s listama za prikupljanje potpisa, ispred bolnica, škola i raznih drugih mjesta koja nisu bila prijavljena, ti su pojedinci udovoljili želji da nagomilaju što više potpisa, ali ne u nakani da se zadrže važeća pravna pravila iz ZOR-a, nego da se izjašnjava o vladi', poručio je Šeks. 'Na taj se način mamilo građane da se pod maskom referenduma o ZOR-u izjašnjava protiv vlade', dodao je.

Emil Tomljanović rekao je da HDZ podupire zaključke Odbora, budući da je referendum, naglasio je, prvorazredno političko pitanje koje se temelji na Ustavu i zakonu i samo se na tim načelima mogu rješavati sva dvojbena pitanja.

Istaknuo je da brojne nepravilnosti utvrđene u postupku prikupljanja potpisa za referendum predstavljaju grubu povredu zakona te svjedoči u kakvoj su se atmosferi i s kojim ciljem prikupljali potpisi.

Notorna je, kaže Tomljanović, činjenica da se referendum tražio zbog predloženih izmjena ZOR-a, koje su povučene iz procedure, te je, naglasio je, opravdano tražiti od Ustavnog suda da utvrdi ima li referendum i dalje zakonsko i ustavno uporište.

Apsurdnom situacijom ocijenio je oporbene prijedloge da se, umjesto o ZOR-u, referendum raspiše s pitanjem jesu li građani za zadržavanje važećih zakonskih odredbi koje se tiču trajanja kolektivnih ugovora. 'Apsurdno je referendumom štititi pravo koje po važećem zakonu već imamo', ocijenio je Tomljanović. (Hina)