Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tlo još podrhtava

Seizmolog o opasnosti od tsunamija u Japanu: "Val se može odbijati od obala, ali..."

Dramatičan početak godine u središnjem Japanu, gdje je poluotok Noto pogodio potres magnitude 7,6 po Richteru. O tome je sa seizmologom Tomislavom Fiketom razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Nakon što je japanski poluotok Noto pogodio potres magnitude 7,6 po Richteru, ondje je proglašena opasnost od plimnog vala, a ljudi koji žive duž stotina kilometara dugu obalu uz Japansko more pozvani su da odmah krenu prema unutrašnjosti i većim nadmorskim visinama.

Iako se upozoravalo na valove i do pet metara, zasad su zabilježeni samo oni jednog metra, te je razina opasnosti smanjena. Na pogođenom području srušene su kuće i oštećene prometnice, a tlo i dalje podrhtava, zbog čega se stanovništvo poziva na oprez.

Pročitajte i ovo Ilustracija doček Nove godine Strava u Njemačkoj! Hrvat (18) poginuo od eksplozije petarde: "Vjerojatno su ih nestručno napravili"

O potresu je sa seizmologom Tomislavom Fiketom razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Svakako bismo trebali učiti od Japana jer su ondje zaista svjesni svoje situacije. Kod njih su potresi puno opasniji i češći nego kod nas – ondje se godišnje dogodi preko 100.000 potresa tako da zaista imaju puno iskustva. Oni su svoju gradnju prilagodili tome tako da nikada nema žrtava zbog nekakvog rušenja građevina. Žrtava ima zbog tsunamija ili zbog padanja predmeta s visine", napomenuo je seizmolog

Također je objasnio postoji li još uvijek mogućnost nastanka tsunamija.

"Potres se dogodio na poluotoku u jednom malom bazenu pa se taj val može odbijati s jedne obale na drugu, ali mislim da trenutačno nema opasnosti", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije smanjio brzinu Mladi vozač Mercedesom na pješačkom pokupio djevojčice: Obje hitno prevezene u bolnicu

Međutim, bit će još naknadnih podrhtavanja.

"Zbog toga su kolege iz Japana upozorile građane na potrese magnitude 7 ili veće", istaknuo je te pojasnio zašto se ondje događaju tako jaki potresi.

"Oni su na sudaru četiri glavne tektonske ploče tako da oni zaista imaju aktivnu situaciju i zbog toga to područje i je podložno velikom broju snažnih potresa", rekao je Fiket.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene