Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani se uplašili

Seizmolog Kuk o sinoćnjem potresu u Zagrebu: "Područje još nije sasvim mirno." Otkrio i znači li ovo podrhtavanje najavu nečega jačeg

Posljednjih dana svjedoci smo niza potresa zabilježenih u Hrvatskoj i okolici – Austrija, Slovenija, sinoć novi potres kod Zagreba, podrhtavanje u Dalmaciji i Banovini. Sa stručnjakom seizmologom provjerili smo što se događa.

Krešimir Kuk odmah ističe – jučerašnji potres kod Zagreba ne može se tumačiti kao početak ili najava nečega jačeg.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno"

"Jednostavno nas je podsjetilo da smo u razdoblju pojačane seizmičke aktivnosti. Prošlogodišnja se serija smirila, to su svi primijetili. Bilježili smo potrese u proteklom periodu, ali slabe koji se nisu osjetili na većem području. Sinoćnji nas je potres podsjetio da medvedničko područje još nije sasvim mirno", kaže Kuk.

Razumljivo mu je, kaže, da su se ljudi uplašili.

"Već duže vrijeme na zagrebačkom području nismo imali ovako jači potres, odnosno potres umjerene jačine. Ipak, dobro osjetio na širem području grada, pa i dalje", kaže i ponovno naglašava – potresi se ne mogu predviđati.

"Sigurno je da ovaj potres ne treba i ne može se tumačiti kao neka najava budućeg potresa", poručuje.

Pitali smo i jesu li posljednja podrhtavanja tla dokaz da zaista živimo u periodu pojačane aktivnosti, Kuk kaže da je na području juga Hrvatske vidljivo da je tome tako.

"U Dalmaciji gotovo svakodnevno bilježimo potrese. Pokazatelj i su i nešto češća podrhtavanja sjevernije, u Austriji, gdje su potresi inače mnogo rjeđi i slabiji. Slovenija jest trusno područje, dugo se nije ništa događalo i može se reći da se na širem području primjećuje pojačana aktivnost. Primijećena je unatrag nekoliko mjeseci u dijelu jugoistočne Europe i Balkanskog poluotoka, još od serije jačih grčkih potresa", objašnjava.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene