Obavijesti Pretražite Navigacija
Neslužbeno

SDP u četvrtak utvrđuje izborne liste, nema iznenađenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u se neslužbeno doznaje kako će glavni odbor strane na sjedinici zakazanoj za četvrtak utvrditi kandidate na izbornim listama Narodne koalicije, a na čelnim mjestima lista nema iznenađenja.

Glavni odbor SDP-a će na sjednici zakazanoj za četvrtak utvrditi kandidate na izbornim listama Narodne koalicije, doznaje se neslužbeno u stranci.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Napao vlast Šef SDP-a sasuo nove kritike na račun premijera i Vlade: "HDZ radi po onoj staroj 'drži vodu dok majstori odu'" Slika nije dostupna Sjednica Glavnog odbora SDP utvrdio izborne liste, evo što je poručio Zoran Milanović

Na čelnim mjestima lista bez iznenađenja

U I. izbornoj jedinici (centar Zagreba i sjeverozapad zagrebačke županije) listu će predvoditi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a slijedit će ga HNS-ova Vesna Pusić i prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić.

Prvi na listi u II. izbornoj jedinici (istočni dio Zagreba i Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) je Gordan Maras, a drugi župan Zagrebačke županije, HSS-ov Stjepan Kožić.

Listu u III. izbornoj jedinici (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija) predvodi Siniša Hajdaš Dončić, a slijedi ga Milorad Batinić iz HNS-a.

U IV. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i osječko-baranjska županija) prvi je na listi Domagoj Hajduković, a drugi predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Zdravko Ronko vodit će listu u petoj (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija), a Mirando Mrsić u šestoj izbornoj jedinici (jugoistok Zagreba i Zagrebačke županije te Sisačko-moslavačka županija).

Milanka Opačić ponovo je prva na listi za sedmu izbornu jedinicu (jug Zagreba i Zagrebačke županije te Karlovačka i istočni dio Primorsko-goranske županije), a slijedit će je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Prva dva mjesta na listi za osmu izbornu jedinicu (Istarska i zapadni dio Primorsko-goranske županije) popunit će Željko Jovanović i Peđa Grbin. Slijedit će ih predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i HNS-ova Nada Turina Đurić, dok je predsjednici Glavnog odbora SDP-a Romani Jerković namijenjeno tek peto mjesto.

Iako je riječ o ženi na čelu središnjeg stranačkog tijela, u SDP-u objašnjavaju kako Jovanović i Grbin ipak imaju veću "težinu", s obzirom da su ih delegati na izbornoj konvenciji izabrali u Predsjedništvo, dok predsjednika Glavnog odbora među sobom biraju članovi tog tijela.

Listu u devetoj izbornoj jedinici (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije) predvodit će Ranko ostojić, a trebali bi ga slijediti Sabina Glasovac i Ivan Klarin, dok su prva tri mjesta na listi za desetu izbornu jedinicu (Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko neretvanska županija) zauzeli bivši ministri Boris Lalovac, Branko Grčić i Arsen Bauk.

Upitno poštivanje "ženske kvote"

Iako je Milanović početkom srpnja, na inzistiranje žena u Glavnom odboru stranke, obećao da će liste ovoga puta poštivati tzv. "žensku kvotu", odnosno zakonsku odredbu po kojoj bi svaka lista morala imati najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola, čini se kako se to ipak neće dogoditi.

Predsjednik stranke tada je obećao i da će u izradu lista uključiti stranački Forum žena, no predsjednica Foruma Gordana Sobol kaže kako ju o tome nitko nije kontaktirao. "Do sada me nitko nije kontaktirao, a hoće li liste poštovati odredbe o ravnopravnosti spolova vidjet ćemo u četvrtak na Predsjedništvu i Glavnom odboru", rekla je Sobol Hini.

Poštivanje ženske kvote tražila je i Sabina Glasovac, no ni ona ne zna hoće li se to doista dogoditi. "Vjerujem da ćemo se približiti toliko željenoj i zakonski traženoj rodnoj zastupljenosti", kaže Glasovac.

Glavni odbor SDP-a također će potvrditi potpisani koalicijski sporazum, što je samo formalnost s obzirom da su ranije ovlastili Milanovića da ga potpiše.

Stranke Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS i HSU) idućeg bi tjedna trebale predstaviti zajednički program, iza čega iz SDP-a neformalno najavljuju "zatišje" do predaje lista i službenog početka kampanje, iza Velike Gospe.

Na kampanju ne planiraju previše trošiti. Kažu kako će broj plakata svesti na minimum, a oglašavanje u najvećoj mjeri usmjeriti na društvene mreže.

Uz to, računaju kako će im ublažena pravila praćenja kampanje osigurati dodatni medijski prostor, s obzirom da će elektronički mediji, osim specijaliziranih emisija, u kojima jednak prostor moraju dati svim listama, moći organizirati i posebna sučeljavanja lista kojima ankete daju veće izglede za ulazak u Sabor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene