Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SOA treba istražiti sve

SDP traži Plenkovićevu ostavku: "Njegova tajnica primala je mailove grupe Borg"

Ranko Ostojić i Franko Vidović (Foto: Pixell)
Ranko Ostojić i Franko Vidović (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Ranko Ostojić i Franko Vidović (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Saborski zastupnici SDP-a Ranko Ostojić i Franko Vidović zatražili su u utorak od premijera Andreja Plenkovića i ravnatelja Sigurnosne-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića da odgovore je li premijer bio upoznat s prepiskom bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i autora lex Agrokora, nakon što je u medije procurila vijest da je SOA dulje vremena detaljno pratila događaje vezane za Agrokor.

"Odlazak Martine Dalić nije dovoljan jer je premijer stvorio okvir u kojem je tzv. grupa Borg djelovala. On ne može reći da nije znao jer je njegova tajnica također primala te mailove. Radi se o pogodovanju jednoj grupi ljudi koji su prethodno pripremili zakonski okvir, a onda su nakon toga, putem tog istog zakona, zaradili milijune. Predsjednik Vlade to im je omogućio", rekao je Vidović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

Dodao je kako se radi o "kriminalu teškom pola milijarde kuna" te zatražio premijerovu ostavku.

"To je jedino logično i prihvatljivo rješenje jer će se sustav koji je on stvorio održavati i dalje dok je on na premijerskoj funkciji. Njegova ostavka jedini je izlaz iz ove situacije za cijelu zemlju", ustvrdio je Vidović.

Upitao je Plenkovića i je li on, kao premijer, od SOA-e dobio izvješće o spornim mailovima te ako jest, je li izvješće proslijedio Državnom odvjetništvu.

Ranko Ostojić, ujedno predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je kako je Vlada u agoniji te da je ovom aferom označen njezin politički kraj.

"Pitanje je koliko će Vlada još trajati. Prvi sljedeći ispit bit će u trenutku predlaganja nove ministrice ili ministra gospodarstva. Tad ćemo znati jesu li oni koji su u ovom trenutku dio vladajuće većine, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina, spremni nastaviti ovu agoniju, jesu li spremni dopustiti da se ponove iste stvari koje su hrvatske porezne obveznike samo dosad koštale barem pola milijarde kuna te jesu li spremni podržati ovu visokoprofitnu organizaciju koja po 'niskoprofilnim restorančićima' dogovara kako uzeti još novca od hrvatskih građana", kazao je Ostojić.

"Zastupnici, pokažite im da nemaju većinu"

Pozvao je sve saborske zastupnike da okončaju tu agoniju te da u trenutku glasovanja o novoj ministrici ili ministru gospodarstva pokažu da vladajuća koalicija više nema čak ni tanku većinu.

"To je trenutak u kojem treba izaći na nove izbore jer je ovo kraj Vlade koju treba onemogućiti da ponovi sve ono što smo mogli vidjeti proteklih mjeseci. Slušali smo o tome kako ništa ne znaju, a na kraju, umjesto represivnog aparata, posao su odradili mediji. Žalosno je da u državi umjesto onih koji bi trebali otkrivati počinitelje kaznenih djela i koji bi ih trebali procesuirati to rade mediji", rekao je Ostojić te dodao kako u cijelom slučaju posebnu odgovornost ima i Hrvatski sabor.

"Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odmah po izlasku prvih informacija o aferi mailovi, zatražio sam od SOA-e odgovor na nekoliko pitanja. Prvo se odnosilo na to kako je uopće moguće da korespondenciju između predsjednika Vlade, potpredsjednice Vlade i drugih članova Vlade, koje su inače štićene osobe, može na kraju svatko pročitati? Drugo, tko su bili sudionici u dobrovoljnom pregledavanju dijela tih mailova kad se od 30. rujna do 5. listopada 2017. pregledavala komunikacija gospođe Dalić?Kako tad nisu bile uočene nezakonitosti te da grupacija Borg radi nešto što je apsolutno protivno interesima RH? Na kraju, je li SOA izvijestila DORH o eventualnim nezakonitostima?" upitao je Ostojić.

Ocijenio je i kako ostavka Martine Dalić nije čin političke odgovornosti, već njezin bijeg i pokušaj spašavanja Vlade kojoj je zbog afere postala pretežak uteg. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene