Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Iznimno smo ponosni"

SDP osnovao Queer forum: Doznajemo koji će im biti prvi potez

Osnovan SDP-ov queer forum
Osnovan SDP-ov queer forum Foto: SDP
SDP je osnovao unutarstranačko tijelo kojem je cilj zaštita, unaprjeđenje i promocija prava svih rodno i seksualno nenormativnih osoba te borba protiv svih oblika nasilja i diskriminacije. Razgovarali smo s predsjednikom foruma Karlom Vedakom.

"Od petka je naša stranka još čvršće stala u borbu za LGBTIQ*+ prava – osnovan je SDP queer forum!", objavio je SDP.

U objavi na društvenim mrežama stranka je istaknula kako je prva u regiji koja je osnovala ovakav oblik organizacije.

Za predsjednika je izabran Karlo Vedak, kojeg smo kontaktirali kako bismo saznali više detalja o planovima i djelovanju foruma. 

Prva točka Queer foruma bit će pokretanje kampanje za EU izbore u koju će krenuti zajedno s krovnom organizacijom europskih socijalista Rainbow Rose.

"Početak njihove i naše zajedničke kampanje za EU izbore bit će u Zagrebu 6. travnja", otkrio nam je predsjednik SDP-ovog Queer foruma.

Vedak dodaje kako uz to kreću raditi "na programu kojeg ćemo sustavno provoditi kada dođemo na vlast nakon parlamentarnih izbora. Bit ćemo maksimalno otvoreni". Predsjednik foruma je istakno i kako program neće biti rezultat samo članica i članova SDP-a nego svih koji ih simpatiziraju ili žele doprinijeti radu, a javnost će obavijestiti kada definiraju datum i format.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Vedaka smo pitali i kako je pokrenuto osnivanje ove unutarstranačke organizacije. Kaže nam da su u stranci prepoznali potrebu da se organizirano radi na problemima queer zajednice.

Zanimalo nas je i koje su to tri glavne boljke queer osoba u hrvatskom društvu.

 "U nekoj smo vrsti reaktivne pozicije s obzirom na to da vidimo primarno transfobne napade s političke desnice i djelova organizacija civilnog društva, a koji preko leđa trans osoba žele ušičariti koji politički poen prije izbora", rekao je Vedak te nastavio kako je osnivanje ovog foruma nastavak promoviranja i širenja područja građanskih prava što je SDP napravio kad je bio na vlasti - s prepoznavanjem istospolnih zajendica, a zatim i partnerstava, te kreiranja legislativnog okvira u kojem osobe mogu ostvariti pravo samoidentificiranja.

Pročitajte i ovo Nestala osoba Mole za pomoć Nestao je Radoslav: Javite se policiji ako ste ga vidjeli

Za kraj predsjednik novoosnovanog foruma SDP-a zaključuje kako je to "Borba s heteronormativnim i cisnormativnim obrascima koji uzrokuju nasilje nad LGBTQI+ osobama".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene