Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Besplatni studij za dvostruko više studenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Obrazovanje za društvo znanja' bit će vjerojatno slogan SDP-ova programa promjena u obrazovanju, koji će javnosti biti predstavljen u utorak.

Autori programa su prof. dr. Gvozden Flego, ministar znanosti u Račanovoj vladi i saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić, a glavne je smjernice za izradu programa dao SDP-ov savjet za obrazovanje, znanost i kulturu, piše Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjedništvo HDZ-a: Nema besplatnih udžbenika za bogate Slika nije dostupna Primorac popustio, no studenti ipak najavili prosvjed!

I Lugarić i Flego za sada nisu raspoloženi za razgovor o programu, uz ispriku da se na njemu još radi. No, iz izvora bliskih stranci doznajemo da će SDP biračima ponuditi besplatno i kvalitetno redovito obrazovanje. 

U SDP-u kažu kako ih veseli to što je ministar Primorac svoj dojučerašnji slogan 'obvezna srednja škola', zamijenio njihovim te najavio besplatno obrazovanje za sve učenike do prvog zanimanja. SDP će otići i korak dalje pa će u utorak najaviti i besplatno redovito sveučilišno obrazovanje i povećanje upisnih kvota na fakultetima za 100 posto u razdoblju od sljedećih 10 godina.

Posebno je zanimljiv cijeli niz stimulativnih mjera koje priprema SDP, a koje bi građane trebale potaknuti da ulažu u vlastito obrazovanje.

- Osvojimo li vlast, građanima ćemo kao porezne olakšice priznati troškove poslijediplomskih studija, učenja stranih jezika, informatičko obrazovanje te cjeloživotno učenje. Gospodarskim će subjektima u porezne olakšice, uz troškove školovanja zaposlenika, ući i ulaganje u znanstveno-razvojna istraživanja, najavljuje izvor Jutarnjeg lista.

Umjesto HNOS-a, SDP će u školama provesti kurikularnu reformu. U sklopu toga velika bi novost trebala dočekati učenike u srednjim školama gdje bi se smanjio broj obveznih predmeta, a učenicima dala veća mogućnost izbora pa bi se i same kvalifikacije u srednjoj školi dobivale ovisno o odabranom programu.

S obzirom na činjenicu da su mladi sve ranije spolno aktivni, uvođenje seksualnog ili rodnog odgoja jedan je od prioriteta stranke na području obrazovanja. Odluku o tome hoće li spolni odgoj u školama biti poseban predmet u SDP-u bi prepustili stručnjacima, no ne isključuju ni tu mogućnost. SDP će stimulirati i obrazovanje djece za zaštitu okoliša, i to već od vrtićke dobi. Stav je stranke da sve što se uči u školama mora biti znanstveno utemeljeno, osim vjeronauka.

S obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj još uvijek 52 škole rade u tri smjene, jedan je od prioriteta stranke i gradnja škola te hitno ukidanje treće smjene. Stranka će se zalagati za to da zanimanje učitelj postane društveno cijenjeno, a nastavnici adekvatno plaćeni. Predviđen je i porast broja zaposlenih i u školama i na fakultetima.

SDP će posebno poticati regulirano (akreditirano) cjeloživotno učenje, što je trend u cijelome svijetu. U svrhu toga osnovat će se Agencija za cjeloživotno učenje, a škole i fakulteti otvoriti građanima koji žele steći dodatne kvalifikacije.

Proračunska sredstva koja se izdvajaju za obrazovanje SDP tijekom četverogodišnjeg mandata planira povećati za 50 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene