Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjedništvo HDZ-a:

Nema besplatnih udžbenika za bogate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Hrvatske demokratske stranke zaključilo je jednoglasno na večerašnjoj sjednici da će slijedeće godine učenici u osnovnim i srednjim školama dobiti udžbenike koji neće biti besplatni za sve, a tko će ih plaćati utvrdit će se nakon uvođenja osobnog identifikacijskog broja, koji će, uz ostalo, dati potpuni uvid u to koliko koja obitelj ima prihoda.

Tu su odluku po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a novinarima priopćili zamjenica predsjednika HDZ-a i potpredsjednica Vlade RH, ministrica Jadranka Kosor, te član Predsjedništva HDZ-a i ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac.

Pročitajte i ovo Skuplje zdravstvo - 2 Povećana je i participacija Od Nove godine zdravstvo je skuplje: Provjerite koliko ćete sada plaćati neke operacije Liječnica - 1 ako nemate dopunsko Porasle su cijene participacije u zdravstvu: Ove usluge od danas su skuplje

Kosor je istaknula kako je Predsjedništvo HDZ-a čvrsto poduprlo društvo znanja i Hrvatsku kao zemlju utemeljenu na znanju, dodavši da će uvođenje institucije OIB-a, među ostalim, omogućiti potpuni uvid u to koliki je prihod nekoga kućanstva te će se, na temelju toga, omogućiti da sva djeca preko škole dobiju udžbenike.

Ali, rekla je, iznad određenog iznosa prihoda roditelji će participirati za udžbenike, a ta će se sredstva vraćati u proračun.

Na novinarsko pitanje koji će to iznos prihoda kućanstva određivati da su roditelji bogati, potpredsjednica Vlade odgovorila je kako na Predsjedništvu HDZ-a nije bilo riječ o bogatima već o prihodima kućanstva, broju djece u obitelji te o tome da roditelji na temelju prihoda plaćaju participaciju i da ona bude podnošljiva. Naglasila je kako je glavna ideja bila zaštita obitelji s više djece.

>> Sanader 'ratuje' s ministrom, sindikatima i umirovljenicima

Ministar Primorac rekao je kako će udžbenike dobiti svi učenici u osnovnim i srednjim školama, a nakon uvođenja OIB-a utvrdit će se one obitelji koje imaju ekstremno visoka primanja. Rekavši da sličan model danas postoji u Austriji, Primorac je zahvalio hrvatskoj Vladi, Predsjedništvu HDZ-a i svima koji su ponovno dali potporu izgradnji Hrvatske kao društvu znanja.

Dodao je da kako se mora voditi računa o tome da oni koji su ekstremno bogati, mogu pomoći razvoju hrvatskog obrazovnog sustava.

Na novinarsko pitanje tko su ti ekstremno bogati, ministar Primorac rekao je da će odgovor na to dati Ministarstvo financija.

Na novinarsku primjedbu da u Austriji svi roditelji participiraju za udžbenike neovisno o socijalnim primanjima, ali ovisno o razredu koje dijete pohađa s maksimalnom participacijom od 20 eura, Primorac je odgovorio da je najveći dio hrvatske populacije u bitno drukčijem položaju od austrijske, pa zato najveći dio roditelja u Hrvatskoj neće plaćati ništa, dok će roditelji čija će primanja kao visoka odrediti Ministarstvo financija, imati neku vrstu participacije.

Izrazivši zadovoljstvo što je postignut dogovor da udžbenike dobiju djeca svih razreda srednjih škola, Primorac je objasnio da je to posebice važno zbog državne mature. Istaknuo je i kako je cijena udžbenika dogovorena s nakladnicima, baš zbog utvrđivanja limita po učeniku, niža od prije predložene, i bit će ukupno oko 399 milijuna kuna za sve udžbenike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene