Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je nadu da će Hrvatska i Albanija na predstojećem summitu Saveza početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao punopravne članice.


'Na summitu ćemo slaviti 60. obljetnicu organizacije i veliki doprinos Saveza, koji je omogućio našim građanima razdoblje slobode i prosperiteta bez presedana. Mjesto održavanja summita bit će također snažan simbol napora NATO-a na pomirenju u poslijeratnoj Europi. Druga ilustracija toga procesa: nadamo se da ćemo dočekati Albaniju i Hrvatsku kao punopravne članice', rekao je Scheffer u svom uvodnom izlaganja na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a i zemalja pozvanih u članstvo.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan - 2 Švedska izručila kurdskog tražitelja azila Turskoj: Čeka ga zatvor zbog navodnog terorizma Ukrajinska vojska Otkriveno koliko ukrajinskih vojnika obučava Europska unija, kao i koliko će sve koštati

'I naravno veselimo se tome što ćemo dočekati novog predsjednika Sjedinjenih Država koji će prvi put sudjelovati na summitu NATO-a', dodao je Scheffer. Ministri vanjskih poslova NATO-a i EU okupili su se već u srijedu navečer u Bruxellesu na transatlantskoj večeri. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je kako očekuje da će Hrvatska na summit u travnju doći kao punopravna članica. Ministar Jandroković će boravak u Bruxellesu iskoristiti i za bilateralne susrete, između ostalih, i sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Iako se nagađalo da je moguć sastanak šefova diplomacija Hrvatske i Slovenije s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, ta je mogućnost otpala jer je Rehn još u srijedu navečer otputovao u Sloveniju, gdje sudjeluje na stranačkom skupu europskih liberala.

Scheffer preporučuje obnovu formalnih odnosa s Rusijom

Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je da su se odnosi Saveza s Rusijom dovoljno poboljšali da bi mogao preporučiti zemljama članicama obnovu formalne suradnje s Moskvom.

'Moj je osjećaj pozitivan u vezi s time i ostaje nam nadati se da će se ministri složiti sa mnom', rekao je Scheffer po dolasku na sastanka šefova diplomacije 26 država članica NATO-a. S mišljenjem glavnog tajnika NATO-a slaže se britanski ministar vanjskih poslova David Miliband koji je izjavio u četvrtak da Sjevernoatlantski savez treba ponovno uspostaviti formalne odnose s Rusijom.

'Važno je da NATO krene prema obnovi rada Vijeća NATO-Rusija', rekao je Miliband. 'Rusiji treba Zapad isto koliko Zapadu treba obnova odnosa s Rusijom', istaknuo je. Očekuje se da će NATO podržati obnovu formalnih odnosa s Rusijom. Američki dužnosnici sada ističu zajedničke interese s Moskvom, uključivo borbu protiv islamističkih militanata u Afganistanu te iranski nuklearni program.

Američki potpredsjednik Joe Biden potvrdio je tu promjenu u politici prošli mjesec, kazavši kako je vrijeme da se 'stisne tipka' za novi početak kako bi se zaustavilo pogoršanje odnosa s Rusijom. NATO je već u prosincu najavio postupnu obnovu odnosa s Moskvom pošto su članice EU-a istaknule važnost suradnje. Pozitivni znaci dolaze i iz Rusije koja je ovaj tjedan dopustila prolazak konvoja za opskrbu američkih snaga u Afganistanu preko svojeg teritorija. Rad Vijeća NATO-Rusija zamrznut je nakon rata u Gruziji u kolovozu 2008. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju