Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je da je iznimno dopustila provedbu koncentracije HPB-a i banke Sberbank Hrvatska. A novo ime Sberbanka Hrvatska je Nova hrvatska banka, otkrio je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina u izjavi za medije govoreći o novom brendu pod kojim će poslovati banka u okviru HPB grupe.


Banka je danas otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje, a klijenti se mogu normalno koristiti svim financijskim uslugama, bez ikakvih ograničenja.

Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku, poručuju iz HPB-a.

Preuzimanjem Sberbanka Hrvatska, istaknuo je Badurina, HPB jača buduću poziciju na hrvatskom tržištu.

HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a lani je ostvarila najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna.

AZTN iznimno dopustio provedbu koncentracije HPB-a i Sberbanka

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da je na zahtjev Hrvatske poštanske banke (HPB) i Sberbanka Hrvatska iznimno dopustila provedbu određenih radnji provedbe koncentracije.

Iz Agencije navode kako su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika HPB-a i Sberbanka Hrvatska, u izvanrednim okolnostima postupka pred Jedinstvenim sanacijskim odborom - sanacijskim tijelom europske bankovne unije, vezano uz sankcije EU-a uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

U prethodnoj prijavi koncentracije od AZTN-a je zatraženo donošenje odluke sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) kojim se propisuje iznimno postupanje AZTN-a u posebnim okolnostima, pod uvjetima koji moraju biti kumulativno ispunjeni.

"U opravdanim slučajevima, a na zahtjev sudionika koncentracije, AZTN može dopustiti provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka roka, odnosno dostave rješenja", ističu iz agencije.

Pri ocjeni opravdanosti takvog zahtjeva, kako objašnjavaju, AZTN uzima u obzir sve okolnosti slučaja, a osobito prirodu i težinu štete koja bi mogla nastupiti sudionicima koncentracije ili trećim stranama te učinke na tržišno natjecanje koji bi mogli nastati provedbom koncentracije.

"Stoga je AZTN svojom odlukom od 1. ožujka 2022. dopustio na zahtjev podnositelja prethodne prijave koncentracije provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka roka iz članka 22. stavka 1. ZZTN-a, odnosno sve radnje koje su neophodne u svrhu provedbe odluke Jedinstvenog sanacijskog odbora", ističu iz Agencije.

Napominju i kako "s obzirom na opisano stanje u zahtjevu podnositelja prethodne prijave koncentracije, okolnosti slučaja su takve da nastavak poslovnih aktivnosti Sberbanka Hrvatska na tržišnim osnovama, uslijed sankcijskog režima kojem je izložena zbog ruske invazije na Ukrajinu, više nije moguć".

Uslijed opisanih okolnosti, "nekontrolirano propadanje Sberbanka Hrvatska imalo bi negativne učinke na cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, slijedom čega proizlazi jasna priroda i težina štete koja bi mogla nastupiti sudionicima koncentracije i trećim stranama", istaknuli su iz Agencije.

Također naglašavaju kako će se postupak ocjene dopuštenosti koncentracije, nastavno po zaprimljenoj prethodnoj prijavi predmetne koncentracije u konkretnom slučaju, provesti u redovnom postupku.

SWIFT, ilustracija Sedam ruskih banaka isključeno iz SWIFT-a: Sberbank nije među njima
Kiara Goršić s obitelji Prošla drama roditelja malene Kiare: "Zahvaljujem novoj upravi banke koja me je osobno kontaktirala donoseći sretne vijesti"

Podsjetimo, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad bankom Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postaje HPB, koja je kupila podružnicu ruske državne banke za 71 milijun kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istaknuo je u srijedu da je taj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, a ta likvidacija bi značila isplatu osiguranih depozita što je trošak veći od 3,8 milijardi kuna, a značilo bi i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita također bio izgubljen.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju