SWIFT, ilustracija
SWIFT, ilustracija Foto: Getty Images

U okviru jačanja sankcija EU-a protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključene su iz SWIFT-a, međunarodne mreže za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu EU-a.


Sedam banaka sada ima rok od 10 dana za napuštanje SWIFT-a.

Ta mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank i VEB.

Najveća ruska banka, Sberbank i treća po veličini Gazprombank nisu na popisu sankcioniranih banaka jer preko njih ide većina plaćanja za ruski plin i naftu, koje države članice i dalje uvoze iz Rusije.

Kriterij za odabir ovih sedam banaka ustanovljen je prema njihovoj povezanosti s ruskom državom, čime su implicitno uključene u ratne napore.

Isključivanje iz SWIFT-a ne znači da te banke ne mogu obavljati uplate i isplate jer se ne radi o platnom sustavu, nego o sustavu za razmjenu poruka o plaćanju.

Međutim, isključivanje iz SWIFT-a znatno otežava poslovanje.

Ursula von der Leyen Von der Leyen o odluci da se Rusiju isključi iz SWIFT-a: "Bit će blokiran ruski uvoz i izvoz"
SWIFT, ilustracija Brutalne sankcije nakon invazije: Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz Swifta

Banke mogu primjerice dogovoriti razmjenu poruka o uplatama odavno zastarjelim faxom ili elektronskom poštom i to može funkcionirati kada je riječ o transakcijama između dviju banaka. Međutim, često je riječ o transakcijama koje idu preko više banaka i postaje jako komplicirano ako samo jedna u tom lancu nije u istom sustavu za razmjenu poruka, ističu u Komisiji.

Više o ratu u Ukrajini čitajte >> OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju