Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na pismo premijeru

Šef Odbora za obranu otkrio bi li Banožić trebao objaviti rezultate nadzora: "Pa ako je prozivka bila javna..."

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov razgovarala je s predsjednikom Odbora za obranu Frankom Vidovićem.

Nakon objave pisma predsjednika Zorana Milanovića premijeru Andreju Plenkoviću, reporterka Dnevnik Nove TV Ivana Pezo Moskaljov koja je sadržaj prva objavila, razgovarala je s predsjednikom saborskog Odbora za obranu Frankom Vidovićem.

On smatra kako bi ministar obrane trebao javno objaviti nalaz Inspekcijskog nadzora, jer prethodna prozivka je na zapovjednika i načelnika Glavnog stožera išla javno, pa bi tako i inspekcijski nalaz trebao biti javan.

"Ako je vjerovati predsjedniku Republike, a sigurno je s obzirom da je on u posjedu tih nalaza, činjenica je da je ministar svojim potezom praktički atakirajući na načelnika Glavnog stožera, odnosno prozivajući načelnika Glavnog stožera za eventualne nezakonitosti, praktički uvukao Hrvatsku vojsku u političke igre", kazao je Vidović.

Na pitanje je li se zaletio kad je poslao inspekciju, predsjednik saborskog Odbora za obranu pojasnio je kako se zaletio kada ih je prozivao. Inspekcija je nešto što je zakonski i u redu je, ali je način na koji je to ministar napravio bio politički loš, a u konačnici rezultat je da je vojska u ovom trenutku dio političkih igara.

Na pitanje politizira li druga strana vojsku, Vidović je odgovorio:

"Mislim da ne van zakonskog okvira - ne. Dakle, predsjednik Republike i ja smo od početka tvrdili da je načelnik Glavnog stožera postupio ispravno u vojarni, jer je jednostavno dobio zapovijed. Predsjednik izdaje zapovijed, prema tome ne mislim da je predsjednik do ovog trena politizirao vojsku".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK PREPUCAVANJA Iz Ureda predsjednika poručili Banožiću: "Ministre prestanite lagati, MORH je u travnju 2021. potvrdio interes za Bradley M2A2"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Projekt Bradley Milanović žestoko napao Banožića zbog ubojica tenkova: ''Ministar laže. Laž, laž i laž. Pola Vlade je pod korupcijskim teretom''

Na pitanje kako vidi izlaz iz situacije - je li to ostavka ministra Banožića - trpi cijeli sustav, kadrovske odluke se ne donose - Vidović je odgovorio kako je tu sada previše tajnosti.

"Ugovori za Rafalea koji su tajni, taj odgovor sam i ja dobio, sad je tu inspekcijski nalaz koji je tajan, mada bi po meni trebao biti javan, isuviše je tajni, osim toga, ministar je očito krenuo u krivom smjeru. Ako nije u stanju održavati kontakte sa svojim vrhovnim zapovjednikom, odnosno zapovjednikom Oružanih snaga, a očito nije po onom što smo danas vidjeli - onda je vrijeme za odlazak", zaključio je Franko Vidović.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene