Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev za identifikacijom posade

Novi problemi za hrvatske ribare u Savudriji: "Slovenci traže nove načine da nas kazne, nadam se da situacija neće eskalirati''

Ribar Danilo Latin i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr)
Ribar Danilo Latin i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ribar Danilo Latin i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Ribar Danilo Latin i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ribar Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Novi problemi za hrvatske ribare. Na njihove adrese iz Slovenije je stiglo više od stotinu zahtjeva za dostavom podataka o posadi plovila koja su ribarila u Savudrijskoj vali.

Riječ je o zahtjevima za takozvanu identifikaciju posada na plovilima. Ukupno 167 takvih zahtjeva stiglo je iz Slovenije od petka do srijede. Savudrijskim ribarima ukupno je do sada došlo 340 kazni. O ovoj temi razgovarali smo sa savudrijskim ribarom, gospodinom Danilom Latinom.

Pročitajte i ovo Savudrijska vala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stižu kazne iz Slovenije "Žrtva smo političkih igara dviju država": Savudrijskim ribarima incidenti i susreti s policijom postali rutina Savudrija (Foto: Pixell) ''to je bila provokacija'' Slovenski ministar najavio prosvjednu notu zbog incidenta u Savudrijskoj vali

Radi li se ovdje o novim kaznama?

Očito je da Slovenci traže nove osnove za kažnjavanje hrvatskih građana, ribara. Slovenija ne poštuje ni osnovna građanska prava, zakone, niti međunarodne zakone. Imamo niz protupravnih odluka koje je donio slovenski parlament, vlada i sudovi.

Koliko ste Vi zahtjeva dobili i koja je procedura?

U dogovoru s ministrom pravosuđa Hrvatske, po primitku pošte iz Slovenije, predajemo u policijsku postaju u Umagu i poslije je to problem Republike Hrvatske. Tako sam i ja danas dobio 12 kazni, odnio u policijsku postaju. Nisam niti pročitao sadržaj, pa ne mogu ništa tvrditi, ali radi se o kaznama.

Imate li dovoljnu podršku države?

S obzirom na to da nismo imali nikakvih problema za vrijeme prolaska na teritorij Republike Slovenije, mogu reći – da.

Hoće li vas kazne spriječiti u daljnjem ribarenju?

Mi ipak ribarimo na teritoriju Hrvatske, i ako se bojimo i odustajemo ribariti, na nacionalnom teritoriju, na kojem bismo teritoriju trebali ribariti.

Ali svaki dan na more izlazite s policijom, kakav je to osjećaj?

Nije najbolji osjećaj, ali od kad je policija dio nas, osjećamo se sigurnije. Iako je to osnova za frustracije, nadam se da neće eskalirati približavanjem izbora za Europski parlament. Pozivam ministra da adekvatno opremi ljudski i tehnički članove MUP-a na ovom dijelu Hrvatske.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene