Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija u Savudriji

Ribar o novom susretu sa slovenskom policijom: "Ja sam dalje radio, do mene je bila naša policija i to je to"

Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr)
Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr) Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Savudrija (Foto: dnevnik.hr) Savudrija (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Savudrijski su ribari i u petak isplovili na more. Nešto mirniji, ali ne bez napetosti.

Slovenska policija i u petak je upozoravala na spornom području te uz uobičajeno "nalazite se u teritorijalnim vodama Republike Slovenije" naredila ribarima da prestanu s radom i otplove. I ovoga puta intervenirala je hrvatska policija, nakon čega je slovenska prestala s upozorenjima. Ribari kazne nisu dobili na licu mjesta. Hoće li im stići na kućnu adresu, tek će doznati.

Pročitajte i ovo Savudrija (Foto: dnevnik.hr) Situacija u Savudriji MVEP: "Odgovorit ćemo Sloveniji na isti način"; MUP: "Slat ćemo kazne Slovencima" Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Savudrijski ribari "Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

"Došli smo na naše uobičajene pozicije, bacili mreže i došla je slovenska policija do nas s rotacionim svjetlima i rekla da se nalazimo u slovenskom teritorijanom moru, da zaustavimo obavljanje naše djelatnosti ribolova i da zaustavimo plovilo", ispričao je Diego Makovac, savudrijski ribar.

Na pitanje što je učinio, kaže: "Ja sam dalje radio, bacao mreže nesmetano, do mene je bila naša policija i to je to".

A slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec ponovno je zaprijetio. Na slovenskoj je televiziji poručio da će se hrvatskim ribarima za ulazak u dio Savudrijske vale koji je presudom pripao Sloveniji slati kazne poštom.

Predsjednik Pahor izjavio je da bi za smirivanje odnosa bilo korisno kada bi iz Zagreba što prije u Ljubljanu i Bruxelles bila poslana službena ili neslužbena poruka da je odluka suda obvezujuća te da želi dijalog o provedbi. Pahor priželjkuje i aktivniju ulogu Europske komisije.

"Takva poruka iz Zagreba, službena ili neslužbena, znatno bi smanjila pritisak koji je nastao po isteku šestomjesečnog roka za pripremu obiju država za implementaciju. Ta poruka mora biti iz vjerodostojnog izvora u Zagrebu i poslana u Ljubljanu i Bruxelles", rekao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Fabian Kapov: Sukobi sa susjedima uvijek su dobar temelj za skupljanje bodova

Za Vijesti u 17 sati iz Savudrije se uživo javila reporterka Petra Fabian Kapov. Na pitanje očekuju li ribari smirivanje situacije, kaže: "Zapravo ne. Ribari očekuju čak i neke neočekivane stvari, budući da su uvjereni da su sastanak u Zagrebu i garancija Vlade samo rasplamsali odnose između Hrvatske i Slovenije. Također kažu kako nisu sigurni koliko će dugo moći u takvim uvjetima raditi i očekuju da se to riješi na višoj, političkoj razini između dviju država.

Diego Makovac (Foto: dnevnik.hr) Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Današnje oštrije ponašanje Slovenaca očit je pokazatelj da će stvari biti samo gore, a ne bolje, ili mirnije kako se očekivalo. Ribari su mirni u psihološkom smislu, međutim napetost se itekako osjeti.

Stanje u Savudriji i dalje će savim sigurno biti napeto. To očekuju i sami ribari. Bit će, pretpostavljaju, bacanja rukavica sa slovenske strane, posebno zato jer su ribari dobili zaštitu cijele države, svih ministarstava. Treba uzeti u obzir i da na proljeće u Sloveniji počinje predizborna kampanja, a sukobi sa susjedima uvijek su dobar temelj za međusobne političke prepirke i skupljanje bodova". 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene