Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez pisanog dokumenta

BiH. 'Mali Dayton' bez rezultata, a svi zadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč činjenici da sastanak predstavnika sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom koji je održan u petak nije donio posebne rezultate, gotovo nitko od sudionika u prvim reagiranjima nije izrazio razočaranost takvim ishodom.

Na sastanku održanom u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva, Bildt i Steinberg, unatoč nekim očekivanjima, nisu ponudili nikakav pisani dokument niti su tražili da se bilo što potpisuje. Oni su novinarima kazali kako je razgovarano o načelima na kojima trebaju biti građene reforme nužne za približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u. 'Sada smo postavili osnove a novi razgovori slijede 20. listopada kada ćemo ponovno doći ovamo (u BiH)', kazao je Bildt na konferenciji za novinstvo. Na izričito pitanje što je točno predlagano političarima iz BiH, Bildt je odgovorio kako u sadašnjem trenutku ne bi želio ulaziti u detalje no dodao je kao je riječ o već poznatim reformama koje je ranije postavilo Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC).

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Bildt i Steinberg kazali su kako je provedba reformi nužna ukoliko BiH ne želi zaostati za susjedstvom u približavanju EU, dok je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, koji je također sudjelovao u razgovorima u Butmiru, tome dodao i potrebu da se ispune uvjeti nužni za ukidanje viza građanima BiH. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić novinarima je kazao kako je u ponudi zapravo 'travanj plus' odnosno nešto modificirani paket ustavnih promjena koji je u Parlamentu BiH oboren 2006. godine zbog protivljenja Stranke za BiH (SBiH) i HDZ 1990. 'Uz to imamo i državnu imovinu a plus može značiti i vrhovni sud BiH koji bi imao ovlasti kao i svi drugi vrhovni sudovi', pojasnio je Tihić o čemu se zapravo raspravljalo iza zatvorenih vrata. Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić potvrdio je kako su moguće izmjene ustava bile na dnevnom redu a uspješna provedba tog cilja, po njegovim riječima, donijela bi boljitak svima.

Bildt i Steinberg traže mjere za funkcionalnu BiH

'Uslijedio bi kandidatski status u EU i brzi put u NATO', izjavio je Ljubić. Dodao je kako su Bildt i Steinberg inzistirali na mjerama koje bi uspostavile 'funkcionalnu državu BiH' i jamčile ravnopravnu poziciju konstitutivnih naroda. Predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je međutim kako moguće izmjene Ustava BiH i dalje ostaju upitne. 'Samo institucije Republike Srpske mogu dati suglasnost za eventualne korekcije ustava. Ostaje da se razgovara u idućim danima jer mi mislimo da ne treba mijenjati ustav BiH', kazao je Dodik. Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija ocijenio je kako je najveća odgovornost ponovno na strankama koje čine vladajuću koaliciju.

'Razlog zbog kojega smo danas ovako brzo završili jest taj što su naši međunarodni sugovornici očigledno s pravom zaključili da su pozicije vladajućih pet stranaka još toliko daleko da se oni teško mogu dogovoriti o bilo čemu osim o tome da je danas petak', bio je sarkastičan Lagumdžija. Stručnjaci za ustavna i pravna pitanja iz Stockholma, Bruxellesa i Washingtona ostat će u BiH u idućih desetak dana kako bi s predstavnicima političkih stranaka u toj zemlji pokušali usuglasiti konkretne prijedloge reformi što bi ih trebalo provesti. Ukoliko bi to usuglašavanje dalo rezultate, Bildt i Steinberg ponovno bi došli na završni krug pregovora koji bi trebao rezultirati dogovorom o konkretnim reformama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene