Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

"Vlada je dobila dvotjedni time-out tijekom kojeg će pokušati uvjeriti da nema novca za povećanje plaća učiteljima"

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Vrdoljak(Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago otkrio je zašto je ministar financija Zdravko Marić protiv povećanja plaća učiteljima, ali i analizirao krizni sastanak u Vladi između premijera Plenkovića i Ivana Vrdoljaka.

"Treba reći kako je ovaj sastanak zakazan prije nekoliko tjedana i to je zahtjev HNS-a, no događa se u sjeni zahtjeva ministrice Divjak i presinga na ministra financija da se povećaju plaće učiteljima", kaže reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago i dodaje kako tu ne treba očekivati velike zaključke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

"Vlada je dobila dvotjedni time-out tijekom kojeg će pokušati uvjeriti da nema novca za povećanje plaća učiteljima. HNS igra na kartu reforme obrazovanja i to im je sve što im je preostalo. Logično je da su s ovakvim ultimatumima krenuli prema Vladi. Oni nemaju što izgubiti, a možda gledaju kako su ostali ministri medijskim pritiscima uspjeli primjerice smanjiti PDV-u. Tako se i oni nadaju da će uspjeti povećati plaće, no nisam siguran da će u tome uspjeti", napominje Bago i otkriva razloge zašto je ministar financija protiv povećanja plaća.

"Ministar financija se boji da kad jednom otvori tu kasu, da će novac početi curiti. Danas doktori, sestre, učitelji…sutra će mu se javiti carinici…policajci. To više neće biti nekoliko stotina milijuna kuna, već milijarde kuna. Problem je što Vlada nije uvela jedan sustav plaća, već imamo dodatke na plaće.

Da su se uveli sustavi platnih razreda, nagrađivanja i kažnjavanja, mi o ovome možda ne bismo razgovarali. Marić, a ni Vlada neće javno reći, ali on mora paziti da se Hrvatskoj ne dogodi recesija. Da se ne bi potpisali ugovori i dala prava koja se neće moći ostvarivati ako Hrvatska uđe u recesiju. A ti oblaci recesije primiču se Hrvatskoj.

Zdravko Marić dobro zna što radi i kako se mora ponašati, uostalom on je 2008. godine bio državni tajnik i bio je prisutan kada su se potpisivali ugovori sa sindikatima koji se nisu mogli ostvariti, jer je došla recesija", ističe i odgovara na pitanje zašto možemo platiti loše poteze loših direktora, a ne možemo dobre učitelje, budući da su porezni obveznici primjerice za loše poslovne odluke uprava hrvatskih brodogradilišta platili više od 4 milijarde kuna jamstava.

"Zato što nema vizije, hrabrosti i odlučnosti, ne samo ove, već svih Vlada. Ako se odavno shvatilo da ne možemo konkurirati velikim brodogradilištima u Kini, da ne možemo biti velika ekonomska sila, ne možemo svaštariti….moramo odrediti prioritete.

Mi smo upucali milijardi kuna u brodogradnju, koju nećemo spasiti. Za novac koji smo dali u brodogradnju moglo se izgraditi 150 vrtića ili stotinjak škola. Hrvatska mora odrediti koji su joj prioriteti i tako funkcionirati. Nisam siguran da će ova Vlada to uspjeti, odrediti kojim će smjerom ići ova zemlja, ali sasvim sam siguran da je to obrazovanje, a ne upucavanje novca u propalu industriju", kaže Mislav Bago. 

Premijer o sastanku s Vrdoljakom

"Vlada je kolektivno tijelo. Očekujem od svih članova Vlade da se ponašaju timski i da vode računa o tome što je realno. Razgovarali smo danas, oni su stavili na dnevni red pitanje koeficijenata. To je normalni kontinuirani dio socijalnog dijaloga.

Razumijem odgovornost i značaj rada profesora za djecu. Idemo u susret onoliko koliko možemo i idemo s onim što nam rast BDP-a omogućuje. Napravit ćemo analizu i vratiti se s određenim sugestijama i prijedlozima“, rekao je premijer.

Vrdoljak: "Mislim da će se naći rješenje"

"Očekujem konstruktivan sastanak o aktualnim temama. Mi smo imali svoje Predsjedništvo i donijeli smo mnoge političke odluke. Sada idemo razgovarati sa svojim koalicijskim partnerom", rekao je Vrdoljak uoči sastanka. 

Vrdoljak je rekao kako će razgovarati o realizaciji kurikularne reforme te usvajanju zakona o udžbenicima.

Na pitanje očekuje li da će učiteljima povećati plaće, Vrdoljak je rekao: "Mislim da će se naći rješenje s kojima će svi biti zadovoljni. Mislim da se nepravde prosvjetnih radnika s nepravednim koeficijentima moraju riješiti. Mislim da je pravi trenutak najveća reforma u koju ulaze učenici".

Sindikati s premijerom

Čelnik sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon sastanka s predsjednikom Vlade i resornim ministrima rekao je da zasad neće najavljivati štrajk nastavnika i učitelja, te da su prihvatili dijalog s Vladom oko njihovih zahtjeva za većim plaćama u odgoju i obrazovanju.

Nakon prosvjeda koji je na Markovom trgu okupio 1500 učitelja i nastavnika u zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaće, Mihalinec se zajedno s čelnicom Sindikata hrvatskim učitelja (SHU) Sanjom Šprem sastao s Plenkovićem i resornim ministrima.

"Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja", izjavio je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Šprem je izjavila da su ovime sindikati dali priliku i premijeru i Vladi da krenu u izračune i zaključno pokažu koliko je važno obrazovanje u Hrvatskoj.

Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima.

Mihalinec je objasnio da to znači da 9. rujna, na prvi dan škole, neće biti najave štrajka.

"U trenutku kada smo prihvatili takve razgovore i sastanke, donijeli smo zaključak da nema potrebe najavljivati štrajk", rekao je.

No dodao je da je ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom. (MT/Hina)



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene