Dva tjedna nakon što je prikupljanje potpisa i službeno završilo, iz inicijative ''Istina o Istanbulskoj'' tvrde da imaju dovoljan broj potpisa.

Galerija


''Inicijativa Istina o Istanbulskoj'' u ponedjeljak ujutro je objavila: 'Uspjeli smo, prikupili smo dovoljno potpisa, prikupili smo 377.635 potpisa''', rekla je Kristina Pavlović, iz građanske inicijative ''Istina o Istanbulskoj''. Prije 12 dana bilo je nešto drukčije: ''Nedostaje nam, po sadašnjem stanju, nekoliko tisuća, međutim sigurni smo da će doći i više od toga'', rekla je tada Pavlović. 

Vezani članci Indeks, ilustracija Studenti bijesni zbog odluke Ustavnog suda: "Nećemo dobiti ono što smo trebali jer nas je naš vlastiti fakultet zaj****" Predavanje potpisa za održavanje referenduma o izbornom sustavu (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) "Narod odlučuje" sudjelovat će na sjednici saborskog odbora: "Narod želi referendum i ne želi živjeti u daljnjoj izolaciji"

I došlo je, kažu, ukupno 377.635 potpisa. Oko 6000 više nego što su izvijestili krajem svibnja.

Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo tvrdi - rok za predaju potpisa nije propisan zakonom. To je, kaže, samo jedna od katastrofalnih pogrešaka u pravnoj regulativi. ''Kada su se i na koji način prikupljali potpisi jednostavno je nemoguće provjeriti. Kada je nešto nemoguće, kada je primjena nekog zakona nemoguća, onda samo pokazuje koliko je ta cijela priča protuustavna'', keže prof. dr. sc. Barić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Konvencija se, tvrdi, na referendumu ne može otkazati. Iako iz inicijative ne strahuju od procjene ustavnosti referenduma, za profesoricu Barić nema dvojbe: ''Ustavni sud će ga spriječiti jer je on protuustavan.''

Zbog Istanbulske konvencije lomila su se koplja i u HDZ-u. Čak 14 HDZ-ovih saborskih zastupnika glasalo je protiv. S nekima su od njih u kontaktu, tvrde iz inicijative.

''Bilo bi logično i principijelno da oni uzmu tu štafetu jer kad su izrazili jasno i javno svoj stav protiv Istanbulske, nema bolje prilike nego zapravo sada nastaviti ovu pravnu političku bitku'', kaže Željko Sačić iz građanske inicijative ''Istina o Istanbulskoj''.

Najavili su da će potpise Saboru predati sljedeći tjedan. Nakon toga predmet se upućuje na odbor za ustav o kojem ovisi daljnji postupak.