Imamo dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, objavila je referendumska inicijativa "Istina o Istanbulskoj".

Galerija


Iako su prema zadnjim informacijama s kraja svibnja objavili broj prikupljenih potpisa koji je pokazivao da ih nema dovoljno, više od deset dana kasnije dolazi do preokreta i Inicijativa tvrdi da potpisa ima dovoljno.

Tijekom objave informacije da imaju dovoljno poptisa za referendum požalili su se na to da se iza rodne ideologije zapravo skriva komunisitička ideologija. Čelnici inicijative napominju da se tijekom gay pridea vrijeđalo hrvatske nacionalne simbole tako što su pojedini sudionici govorili da je bolja gay slikovnica umjesto ustaške šahovnice.

''Smatramo da gay osobe imaju pravo živjeti kako žele, ali da se ne smiju vrijeđati nacionalni simboli. Velik broj potpisa govori da se ne želi da se građanima prodaje stara ideologija u novom ruhu'', rekla je Rozalija Bartolić iz Inicijative.

Više od 200.000 građana bilo je, tvrde, protuustavno onemogućeno da potpiše inicijativu za referendum, zbog čega će tražiti da im se smanji kvota potrebnih potpisa. Traže da se u razmjernom postotku smanji broj traženih potpisa za referendum.

Prikupljene potpise predat će u Hrvatski sabor.

Referendumska pitanja koja predlaže inicijativa glase:

- Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju
(Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te

- da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum“?

Podsjetimo, referendumska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" krajem svibnja objavila je da su prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Tada su napomenuli da im potpisi još stižu. Danas tvrde da su ih prebrojavali iznova, zbog čega im je trebalo ovoliko dugo da objave da potpisa imaju dovoljno.