Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužiteljstvo otkrilo

Sanadera brine odnos hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader ipak trenutno ne želi pojednostavljeno izručenje.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nema primjedaba na austrijski pritvor, ali zabrinut je zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji, rekao je novinarima nakon saslušanja pred Zemaljskim sudom u Salzburgu Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žele otići po iskaz USKOK ide u Salzburg ispitati Sanadera Slika nije dostupna Nije se izjasnio oko izručenja Sanader ostaje u pritvoru još mjesec dana

>> Sanader ostaje u pritvoru još mjesec dana

>> 'Došlo je do toga da stvari više nisu mogli sakriti'

>> Oni odlaze: Ministri kojima se Kosor zahvalila na suradnji

Sanaderu je u pritvoru dobro, 'ali brine se zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i kćerima. Njima su bez osnove oduzeti dokumenti i privremeno im je bio onemogućen ulazak u vlastitu kuću. Osobni bankovni račun njegove supruge je blokiran', rekao je, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, bečki odvjetnik Suppan.

Saslušala ga nova sutkinja

Glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger, nakon Sanaderovog iskaza rekla je kako je tužiteljstvu poznato i kako se bivši hrvatski premijer trenutačno ne slaže s pojednostavljenim postupkom izručenja. 'Sanader se, kako znamo, trenutačno ne slaže s postupkom pojednostavljenog izručenja', istaknula je Feichtinger.

Sanaderu, uhićenu 10. prosinca u Austriji, na ročištu pred sutkinjom Zemaljskog suda u Salzburgu Carinom Habringer je na mjesec dana produžen pritvor. Sud u Salzburgu odbio je pustiti Sanadera na slobodu zbog opasnosti od bijega i prikrivanja dokaza. Sanader je u pritvoru zbog hrvatske tjeralice. Feichtinger je istaknula, međutim, kako je Habinger zapravo nova sutkinja suda, koja je tek počela s radom, a prvi joj je slučaj bio baš Sanaderov.

Ne postoji mogućnost za politički azil

'Ta jadna žena imala je tu sreću da je tek počela raditi na sudu, a dva dana kasnije je Ivo Sanader uhićen', rekla je Feichtinger. Najavila je da bi sljedeće saslušanje o hrvatskom zahtjevu za izručenje trebalo biti održano 27. siječnja sljedeće godine, a sud će za dva do tri tjedna za zatvorenim vratima razgovarati o službenom zahtjevu za izručenje Sanadera Hrvatskoj. Njegov odvjetnik Suppan je također istaknuo kako ne postoji mogućnost da Sanader zatraži politički azil u Austriji.

Sanader se, na savjet svojih odvjetnika, nije očitovao o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Hrvatski zahtjev za izručenje Sanadera već je dostavljen bivšem premijeru, 'pa on tako ima još dovoljno vremena da ga prouči', kazala je Feichtinger pred dvadesetak novinara.

Sanader se može i žaliti na odluku o izručenju

Ako istražna sutkinja u Salzburgu donese odluku da može biti izručen Hrvatskoj, Sanader bi se protiv te odluke mogao žaliti višem sudu u Linzu. Ako i taj sud potvrdi izručenje, Sanader bi u kratku roku mogao biti izručen Hrvatskoj, objašnjava APA te dodaje da bi bivši hrvatski premijer u svakom trenutku mogao odlučiti da želi biti izručen svojoj domovini po brzom postupku. U tom se slučaju predmet dostavlja ministarstvu pravosuđa u Beču, koje donosi odluku o izručenju.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnesena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca. Ako bi se u tom slučaju protiv Sanadera podignula optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja.

Suppan je odbacio navode koji kruže u austrijskim novinarskim i poslovnim krugovima o poslovnim vezama između Sanadera i Rahata Alijeva, bivšega kazahstanskog veleposlanika u Austriji i bivšeg zeta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. 'Ti navodi su krivi. Nije bilo nikakvih veza između Sanadera i Alijeva, kao ni između Sanadera i Alijevljevih tvrtaka', istaknuo je Suppan. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene