Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivo Sanader dao je i drugi iskaz austrijskom sucu.


Ivo Sanader u 11 sati pred austrijskim sucem trebao se očitovati o izručenju u Hrvatsku, no on to nije učinio. Ročište je bilozatvoreno za javnost, a Sanader nakon njega nije htio gotovo ništa reći. Dao je iskaz oko optužnica koje ga terete za počinjenje kaznenih djela u Hrvatskoj, no nije htio otkriti što je rekao.

Vezani članci Slika nije dostupna Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura? Slika nije dostupna Sanader upravo uvjerava istražitelje u svoju nevinost

Ipak, Sanader se može, kako mu je rečeno na sudu, do 27. siječnja iduće godine kad je iduće ročište, u pratnji svojeg odvjetnika doći pred suca i izjasniti se o izručenju Hrvatskoj. S druge strane, mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu, uopće se nije razmatrala.

U pritvoru još dva tjedna?

Austrijske medije najviše zanima hoće li Sanader ponovno izjaviti kako je žrtva političkog progona te možda i zatražiti politički azil

U Austriji nitko ne nagađa o obrani sa slobode uz jamčevinu, a medije najviše zanima hoće li bivši hrvatski premijer ponovno izjaviti kako je žrtva političkog progona te možda i zatražiti politički azil.

Nove optužbe mogu zakomplicirati situaciju

Sanader u Hrvatskoj nije saslušan, zbog čega njegovi odvjetnici ne mogu dobiti spis na uvid. Blokirana mu je imovina. Ako pristane na izručenje, sve bi trebalo biti brzo gotovo i Sanader bi u Hrvatskoj mogao biti u roku od 3 do 6 mjeseci.

>> Sanader odbacio sumnje u pranje novca

No, ne pristane li, sve će se otegnuti na dulje vrijeme, možda čak i na nekoliko godina. A situaciju bi mogle dodatno zakomplicirati najnovije optužbe u Austriji. Prošlog tjedna Sanader je ispitan oko slučaja Hypo banke u Klagenfurtu, a stigle su i ozbiljne optužbe za pranje novca od jedne banke u Tirolu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju