Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Mogućnost i većeg deficita

Sanader: Saborskim zastupnicima će se onemogućiti dupliranje mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru izjavio kako deset predstavljenih antirecesijskih mjera nisu jedine s kojima će Vlada reagirati na krizu, da se razmišlja i o novima, ali i naglasio da nove mjere pretpostavljaju i dodatno zaduživanje te rast deficita.

'Razmišljamo i o drugim mjerama. Deset Vladinih antirecesijskih mjera nisu kraj, razmišljamo o novima', rekao je premijer u odgovoru HSLS-ovcu Ivanu Čehoku kojega je zanimalo planira li Vlada nove mjere, prije svega one poticajne za izvoznu industriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teško je priznavao krizu Sanader prije godinu dana ostavio praznu 'kasu' Slika nije dostupna Antirecesijske mjere nisu realizirane Čačić: Na djelu je potpuni kolaps gospodarske politike

Sanader je istaknuo da vladajuća koalicija prati sve što se u pogledu krize i recesije događa u Europi i svijetu te kako druge zemlje i kojim mjerama na to reagiraju. 'Sve mjere koje poduzimaju druge zemlje pretpostavljaju dodatno zaduživanje i proračunski deficit, a o tome se kod nas ne govori', kazao je.

>> Sanader poslušao kritičare i ide u rebalans proračuna

Sanader je najavio da će Vlada uskoro (u drugoj polovici ožujka) predložiti rebalans proračuna 'i pokazati da može upravljati krizom te proračun prilagoditi okolnostima', a najavio je i da će vladajuća koalicija dogovarati i treba li zbog antirecesijskih mjera ići na veći deficit.

Sanader: Već dajemo poticaje između 1500 i 4500 eura

Čehoka je zanimalo razmišlja li Vlada o bespovratnim ulaganjima po radnom mjestu u izvoznoj industriji, po uzoru na Njemačku, Italiju i Sloveniju koje daju između tri i četiri tisuće eura po radnom mjestu.

Sanader je rekao da Vlada već za svako radno mjesto u izvozno orijentiranom malom i srednjem poduzetništvu daje između 1500 i 4500 eura, da svaki poslodavac u tom sektoru može dobiti i poticaje za edukaciju zaposlenika, da je 120 milijuna kuna predviđeno za pomoć tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i metalno-prerađivačkoj industriji.

Zastupnicima će se onemogućiti dupliranje mirovina

Premijer Ivo Sanader najavio je zakonske izmjene kojima će se onemogućiti da mirovinu na osnovi istog zastupničkog mandata ostvaruju zastupnici koji su zamrzli svoj mandat i njihovi zamjenici u saborskim klupama. Najavio je i da će svi dužnosnici, uključujući i ministre i državne tajnike, pravo na povlaštenu mirovinu dobivati tek nakon punog mandata.

Odgovarajući na pitanje nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, Sanader je kazao kako mu nije poznato tumačenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva po kojem dužnosnici koji su radili i u inozemstvu ostvaruju pravo na punu mirovinu iz inozemstva i iz Hrvatske.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pohvalio se boljom vanjskotrgovinskom bilancom što se prehrambenih proizvoda tiče, istaknuvši kako je ta bilanca 'gotovo pozitivna', odnosno da je krajem prošle godine bila na 97 posto pokrivenosti izvoza uvozom, a krajem siječnja ove godine oko 86 posto. 'Nadamo se da će se taj trend zadržati', rekao je, izvijestivši da je trostruko porastao izvoz tune, šest puta izvoz žitarica, a šećera dva puta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene