Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada napokon donijela mjere

Sanader poslušao kritičare i ide u rebalans proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije vrijeme za dizanje kamata na kredite, još jednom je zavapio premijer Sanader prije objave deset antikorupcijskih mjera te dodao da nije vrijeme za oklijevanje, već odlučno djelovanje.

Hrvatska Vlada usvojila je danas paket s deset antirecesijskih mjera, među kojima je i najava rebalansa proračuna u drugoj polovici ožujka, jačanje financijske pozicije HBOR-a, potpora turizmu, tržištu nekretnina i sl. Prva mjera je dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti Hrvatske kroz rebalans proračuna koji mora biti gotov u drugoj polovici ožujka, kazao je premijer Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Druga je mjera vezana za rastrećenje gospodarstva, odnosno neporeznih davanja, a iz Vlade apeliraju i na lokalne jedinice, s obzirom da je velik dio tih davanja na lokalnoj razini. Već smo smanjili doprinos HGK za 25 posto, vidjet ćemo i druge mogućnosti, kazao je Sanader.

>> I HUP i sindikati uglavnom zadovoljni Vladinim mjerama

Sljedeća je mjera vezana uz osiguranje likvidnosti javnih poduzeća i privatnog sektora, a premijer ističe kako su javna poduzeća izvijestila da su kod njih moguće uštede od dvije milijarde kuna. Država će pomoći i skraćenjem rokova za podmirenje obveza javnih poduzeća na 60 dana, kazao je Sanader.

Mjere vezane za usklađivanje državnih potpora sa sustavom EU predviđaju i da se iznos potpore koju jedan poslovni subjekt može dobiti u tri godine, a bez da za to treba mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, poveća sa 200 tisuća eura na 500 tisuća eura.

Za jačanje financijske pozicije HBOR-a s međunarodnim financijskim institucijama se razgovara o dodatnih 400 milijuna eura za HBOR i time potpore izvoznicima, turizmu, poljoprivredi, malim i srednjim poduzetnicima.

Mjerom potpore tržištu nekretnina Vlada namjerava subvencionirati kamatne stope pri kupnji prvog stana ili povećanja kvadrature, dok banke poziva da smanje kamate za stambene kredite, a građevinske tvrtke da smanje cijene stanova.

Trenutno je, kaže Šuker, neprodanih 13.000 stanova, a u tome gube svi, i tržište i banke. Antirecesijske mjere vezane su i za jačanje turizma, privlačenje izravnih stranih investicija, pojačan nadzor nad uvozom, posebno roba lošije kvalitete, te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina u društvu.

Vlada će voditi proaktivnu i koherentnu gospodarsku politiku, politiku iznad svih partikularnih interesa, istaknuo je premijer Sanader. Ponovio je i da danas nije vrijeme za podizanje kamata i poručio kako je danas vrijeme za odgovornost i solidarnost. Potrebno je voditi ne samo socijalnu nego i solidarnu tržišnu ekonomiju, solidarno tržišno gospodarstvo, poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene