Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vjeruje da vlada iz sjene

O Ivinom sastanku s Kosor: 'Sanader bi, a ne može'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je kako ne vjeruje u mogućnost da Sanader 'vlada iz sjene'.

'Ne vjerujem da vlada iz sjene, jer ne možete vladati državom nakon što ste pobjegli od odgovornosti i ostavili nekog drugog da se koprca. Nema veže bilo to uspješno lil ne, ali taj koji se ostao koprcati dobija batine i on ni ne pomišlja da nekoga tko ga je ostavio u takvoj poziciji uzima u obzir kao osobu koja će držati konce u rukama', rekao je Čačić o jučerašnjem tajnom sastanku bivšeg premijera Ive Sanaxera s premijerIom Jadr@nkom KoRor.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Na laži, obmani i opsjeni funkcionirale su sve HDZ-ove vlade. Sanader je na tome doktorirao a nema ni loše učenike Radimir Čačić Radimir Čačić optužio je Vladu da već pet dana laže hrvatsku javnost da sa Slovenijom nije dogovoreno ništa što bi Hrvatsku dodatno obvezivalo0 iako jq, istakruo je, (ečer p,dvrđen, da se u pregovore o rješavanju graničnog spora kreće s pozicije zadnjeg prijedloga Ollija Rehna, koji izravno govori o točki doticaja Slovenije s otvorenim morem.

'Na laži, obmani i opsjeni funkcionirale su sve HDZ-ove vlade, Sanader je na tome stekao pravi doktorat, a nema ni loše učenike', poručio je Čačić na konferenciji za novinare, napominjući da je Ministarstvo vanjskih poslova tek jučer potvrdilo da je dogovorom Kosor-Pahor određeno kako će početna točka u pregovorima o granici sa Slovenijom biti drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna, onaj iz lipnja, te prozivajući Vladu da je to skrivala od hrvatske javnosti.

'Ima li još toga što nije rečeno, a može ugroziti naše nacionalne interese, to ćemo još vidjeti', dodao je. Vladu, a posebno ministre gospodarstva i financija Damira Polančeca i Ivana Šukera, optužio je za nesposobnost u suzbijanju posljedica krize i recesije, za nesnalaženje u izradi državnog proračuna za iduću godinu, prozivajući ih i da su diskreditirani brojnim korupcijskim aferama.

Optužbe Šukeru i Polančecu

'Tko radi na proračunu? Šuker koji nije primijetio 100.000 ljudi koji ne plaćaju krizni porez, Polančec koji je, kao i Šuker, diskreditiran jer je spavao, nije čuo ni vidio da se bez garancija u HFP-u prodaje KIM, da se kralo, da se kavu plaćalo 50 tisuća eura', rekao je Čačić. Polančeca je optužio i da je po njegovom nalogu iz Podravke, u čijoj Upravi sjedi, tvrtki SMS isplaćeno 65 milijuna kuna, te da je odgovoran za to što nitko u hrvatskom dijelu Uprave Ine, pa ni aktualna premijerka, ne zna ništa o prodaji naftne kompanije mađarskom MOL-u.

'Ne bi Marinac (predsjednik Uprave Podravke u ostavci) to napravio da nije dobio izravnu naredbu, a to je sigurno išlo preko Polančeca. Taj isti Polančec je uspio i tvrtku (Ina), koja je još prošle godine bila pozitivna, dovesti u poziciju da je danas dužna tri milijarde kuna, uzimajući izravno državi i javnim poduzećima', rekao je čelnik HNS-a. Na Polančecovu izjavu, nakon prozivki predsjednika države Stjepana Mesića na račun Vlade koje je uputio sa Zagrebačkog velesajma, da će predsjednik nakon svojih analiza sjesti na avion za Kubu, dok Vlada ostaje rješavati probleme u državi, Čačić je odgovorio: 'Nemoj se mučiti dragi naš Polančecu, ne znaš, prestani rješavati probleme'.

Ništa od podrške izvješću Državnog odvjetništva

Najavio je da njegova stranka neće u Saboru dati potporu izvješću Državnog odvjetništva, koje, ocijenio je, uopće ne reagira na brojne kriminalne afere u javnim poduzećima koje su u zadnje vrijeme počele izlaziti u javnost. 'Previše toga izlazi, a da državni odvjetnik Bajić to ne vidi', rekao je.

Čačić je naglasio da, po njegovu i mišljenju HNS-a, proračun za iduću godinu ne smije biti veći od 100 milijardi kuna, uz varijabilni dio od 10-tak milijardi koliko bi bio i deficit, a nužnim je ocijenio i formiranje interventnog fonda koji bi pomagao gospodarstvo te uvođenje projektnog financiranja, odnosno potpore prema kvaliteti projekta, a ne političkoj podobnosti. Upitan je li razočaran izostankom Mesićeve potpore predsjedničkoj kandidatkinji HNS-a Vesni Pusić, Čačić je odgovorio da je predsjednik države u više navrata i eksplicitno, kao jučer na Velesajmu, pokazao da dijeli iste političke pozicije i poglede kao i HNS. 'Više od takve potpore nitko neće dobiti prije drugoga kruga', poručio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene