Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oahor: Ništa spektakularno

Pahor uskoro stiže u posjet Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader i slovenski Borut Pahor sastat će se do kraja ovog mjeseca u blizini Zagreba kako bi razgovarali o rješenju graničnog pitanja i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, doznaje se iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi.

Prije toga trebali bi se sljedećeg tjedna sastati i ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, a već je ranije za sljedeći petak zakazana i Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske EU. Pred najavljene sastanke premijera i šefova diplomacija, izvori iz Banskih dvora ponavljaju kako je stav Hrvatske da se rješenje graničnog spora treba tražiti pred međunarodnom pravosudnom institucijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahor o odgodi sastanka Opet komplikacije: 'Sastanak sa Sanaderom odgodio sam kako bi proučili prijedlog' Slika nije dostupna O Pahoru i inicijativi EK Sastanak Sanadera, Mesića, Bebića i čelnika stranaka zbog Slovenije

Slovensko odbijanje međunarodne pravosudne institucije objašnjava se i činjenicom da se rješenje koje se ponudi u arbitraži ili političkoj medijaciji može odbiti na referendumu. Kod međunarodne pravosudne institucije nema referenduma, ta je odluka obvezujuća, naglašavaju izvori bliski Vladi. Podsjećaju i kako, unatoč najavama da će povlačenje bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija iz najavljene medijacije škoditi Hrvatskoj, do toga nije došlo, te kako je dobro da se odustalo od političke medijacije i političkog crtanja granice.

>> 'Hrvatske izjave o Rehnovom prijedlogu posljedica su euforije zbog NATO-a'

U cilju deblokade pregovora i rješenja graničnog pitanja, povjerenik Rehn je, kako je u utorak javila slovenska POP-TV, predložio peteročlanu arbitražnu skupinu koja bi do kraja godine riješila hrvatsko-slovenski granični spor, ali bi njezina odluka morala biti obvezujuća i prihvaćena od obiju država. Ministar Jandroković nije želio komentirati taj prijedlog o arbitraži, dok Slovenija, po POP-TV-u, u načelu prihvaća Rehnov prijedlog.

Pahor: Skorašnji susret sa Sanaderom bez spektakularnih rezultata

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je njegov susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom moguć, ali da na njemu ne očekuje 'spektakularne rezultate'. 'Naš ponovan susret ovisi o Sanaderovu pozivu i našoj prosudbi što taj susret može donijeti. Možda ćemo se uskoro sastati, a ako se sastanemo, ne očekujem spektakularne rezultate', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovite vladine sjednice.

Što se tiče rješenja graničnog spora s Hrvatskom, Pahor je rekao da se spektakularni rezultati u kratku vremenu ne mogu očekivati s obzirom na razvoj događaja u zadnja dva mjeseca. Upitan zauzima li se da se pristupna konferencija za Hrvatsku, koju je češko predsjedništvo EU-a zakazalo za 24. travnja ponovno odgodi, Pahor je rekao da o tome odlučuje predsjedništvo i Europska komisija. No, dodao je kako sumnja da će u kratku vremenu do tog datuma biti moguće postići napredak koji bi omogućio da Slovenija povuče blokadu hrvatskih poglavlja. 'Slovenija je uspjela senzibilizirati europsku politiku koja sada razumije našu suzdržanost glede približvanja Hrvatske EU. Sada treba nastojati da se spor riješi dijalogom i sporazumno, no ne smijemo očekivati previše kao i to da će se to dogoditi brzo', zaključio je Pahor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene