Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Banskim dvorima u ponedjeljak će se održati sastanak na kojemu će predstavnici Vlade s predsjednicima Republike i Vlade te čelnicima parlamentarnih stranaka razmotriti situaciju u odnosima sa Slovenijom te moguća rješenja za prekid slovenske blokade hrvatskih pregovora o članstvu u EU, izvijestio je danas premijer Ivo Sanader na početku Vladine sjednice.


Premijer će na sastanku, koji organizira zajedno s predsjednikom države Stjepanom Mesićem kao sukreatorom vanjske politike, sudionike izvijestiti o sadržaju i tijeku nedavnog razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom te inicijativi Europske komisije za rješavanje graničnog spora. Sanader je ponovio stav Vlade koja pozdravlja uključivanje Europske komisije u pokušaj rješavanja spora, ali i smatra kako obje hrvatsko-slovenske komisije (za utvrđivanje spornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu) trebaju nastaviti s radom.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Rješenje je stvar prestižne borbe Pahora i Janše' Slika nije dostupna 'Volio bih da Slovenija iz ovoga izvuče pouku'

Istaknuo je kako je Vlada stava da se komisije trebaju sastati barem još jednom, budući da je nužno definirati koje su to sporne granične točke jer se u suprotnom, napomenuo je, neće znati koji je predmet procedure. 'Očekujemo da se komisije sastanu i konstatiraju postoji li ili ne postoji dogovor o tome izvijeste obje vlade', rekao je Sanader, dodavši kako očekuje da će se komisije sastati u ožujku.

Napomenuo je kako će Vlada i dalje inzistirati na stavu da pregovori o članstvu u EU ne mogu biti blokirani zbog otvorenih bilateralnih pitanja. 'Zato očekujemo da pregovori idu dalje i EU jasno afirmira to načelo koje je postojalo u svim valovima proširenja', poručio je Sanader.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju