Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 'košarice'

Sanader i Pahor telefonom dogovorili sastanak za početak svibnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Borut Pahor razgovarali su u četvrtak popodne telefonski i dogovorili se da će se sastanak, koji je bio planiran za sljedeći utorak, održati u početku svibnja, navodi se u kratku priopćenju iz hrvatske vlade.

Slovenija je u četvrtak ujutro bez objašnjenja otkazala sastanak hrvatskog i slovenskog premijera dogovoren za sljedeći utorak u dvorcu Trakošćanu, a slovenska televizija poslije je objavila kako je sastanak otkazan zbog Pahorovih 'neodgodivih poslova u inozemstvu'. Pahorov ured popodne je priopćio, kako prenosi STA, da se predsjednik slovenske vlade želi prije susreta s premijerom Sanaderom savjetovati sa slovenskim političkim vrhom o najnovijem kompromisnom prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna o rješenju pitanja slovensko-hrvatske granice i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zmago Jelinčić o susretu premijera 'Ispali smo Hlapići koji purgerima čiste čizme' Slika nije dostupna Počeo sastanak Pahora i Sanadera Startao razgovor o hrvatsko-slovenskim problemima

Novi prijedlog

Povjerenik za proširenje Rehn u srijedu je u Bruxellesu iznio nov prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je da je taj prijedlog 'dobra osnova za pronalaženje prihvatljiva rješenja'. 'Taj je prijedlog u velikoj mjeri prihvatio dobro poznata hrvatska stajališta, dakle razdvajanje hrvatskog pregovaračkog procesa od bilateralnih pitanja, deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom', objasnio je Jandroković. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova se pak nakon susreta ograničilo na komentar da će proučiti prijedlog.

Podrška predsjedničke trojke

Izvor iz češkog predsjedništva izjavio je da predsjednička trojka 'u potpunosti podupire najnoviji prijedlog povjerenika Rehna' te dodao da su dvije strane 'vrlo blizu dogovora'. Po novom prijedlogu graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente 'konstruktivne dvosmislenosti' pa se tako predviđa da bi se režim 'korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa'.

Odblokiranje pregovora

Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tome što znači 'režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem', a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud. Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. Očekuje se da bi dvije strane trebale dati konačni odgovor na Rehnov prijedlog u početku svibnja, odnosno u sljedećih desetak dana. Češko je predsjedništvo EU-a u četvrtak odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom, koja je bila predviđena za petak, a novi datum bit će određen naknadno. Odluka je donesena pošto je predsjedništvo izvijestilo Odbor stalnih predstavnika (COREPER), u kojem su veleposlanici država članica, o najnovijem razvoju događaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene