Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borut Pahor

'Hrvatske izjave o Rehnovom prijedlogu posljedica su euforije zbog NATO-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da je zadnji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i dalje 'jedini prijedlog na stolu' i da Sloveniju ne trebaju uznemiravati neke izjave na hrvatskoj strani koje smatra posljedicom euforije nakon primanja Hrvatske u NATO.

Na pitanje novinara Slovenske tiskovne agencije što misli o pozivima da 'bojkotira' sljedeći sastanak s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom zbog izjava u Hrvatskoj kojima se 'odbija' Rehnov prijedlog, i koje su popraćene i izjavama Marttija Ahtisaarija iz kojih proizlazi da finski diplomat neće prihvatiti ulogu posrednika u sporu, Pahor je ponovno naglasio kako je vrijeme za 'tihu diplomaciju'. U vrijeme 'tihe diplomacije' morala bi se uskladiti 'sada još vrlo različita stajališta' Ljubljane i Zagreba o rješenju graničnog pitanja, smatra Pahor.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

>> Pahor: NATO i EU trebaju ostaviti otvorena vrata za zapadni Balkan

Budući da Hrvatska, za razliku od Slovenije, nije odgovorila na Rehnov prijedlog, sada će o prijedlogu raspravljati vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a onda opet slovenska vlada, kako bi do kraja odredila svoja stajališta, objasnio je Pahor.

Hrvatske izjave posljedica su euforije

Glede izjava u Hrvatskoj o Rehnovu prijedlogu, Pahor je rekao da ih ne želi komentirati te da su možda posljedica 'euforije' nakon primanja Hrvatske u NATO. 'Neka nas ne uznemiruje visoka retorika koja se čuje u Hrvatskoj. Za nas je važno da sačuvamo svoju vjerodostojnost pred europskim partnerima i pred onima koji žele da se spor riješi', rekao je Pahor.

Spomenuo je da je na prošlotjednu NATO-ovu susretu na vrhu razgovarao sa Sanaderom o odnosima s Hrvatskom i njihovu idućem susretu. 'Slovenija je zadovoljna što je Hrvatska postala članicom NATO-a jer to stabilizira cijelu regiju, iako je otvorilo i prostor za euforiju', rekao je Pahor, aludirajući na izjave hrvatskih dužnosnika da je hrvatski pregovarački položaj glede deblokade i rješenja graničnog pitanja sada poboljšan.

Rehnova inicijativa jednia je ponuda na stolu

Govoreći o očekivanu susretu sa Sanaderom, Pahor je istaknuo da je on sam prvi predložio prvi susret u Mokricama, kad su stvari pošle naprijed, te da je sada potreban 'nov korak' kako bi se približila 'još vrlo različita stajališta' Ljubljane i Zagreba o rješenju graničnog pitanja. 'Nismo još blizu rješenja, ali treba se truditi i napraviti sljedeći korak', rekao je Pahor.

K tomu je istaknuo da slovenska politika glede odnosa s Hrvatskom i dalje treba održavati usklađenost i konsenzus, a Rehnov zadnji prijedlog ocijenio je još aktualnim. 'Rehnova inicijativa ne bi se tako dugo održala da ju ne podupire Slovenija, a iza nje su za sada i svi važni europski igrači. To je jedina ponuda na stolu', rekao je Pahor, dodavši da će slovenska strana svoje primjedbe i konačno stajalište o prijedlogu reći kad Rehnu svoje primjedbe pošalje i Hrvatska.

Sloveniji Ahtisaari odgovara kao posrednik

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da je vladu izvijestio o Rehnovu prijedlogu. 'Vladi sam o tome dao pismeno izvješće, ali nismo donosili nikakve zaključke', rekao je Žbogar na konferenciji za novinare nakon vladine redovite sjednice.'Hrvatska na prijedlog još nije dala svoje primjedbe pa nam se sada ne žuri', dodao je Žbogar.

Izjavio je kako Slovenija ne bi imala 'nikakvih problema u tome da Ahtisaari bude posrednik', ali, po njegovim riječima, razgovori o posredništvu i deblokadi hrvatskih pristupnnih pregovora još nisu došli u tu 'fazu'.

Upitan o mogućem novom sastanku s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, Žbogar je rekao kako je uvjeren da će taj sastanak održati uskoro. Na novinarski upit o izjavama hrvatskih dužnosnika o posredničkom prijedlogu, Žbogar je odgovorio kako nije vrijeme za komentiranje izjava, pozvavši na 'smirivanje atmosfere'.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene