Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski dragulj

"Ja sam šansa za svježi start": Tajanstveni šeik priznao što ga je najviše iznenadilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi potvrdio je da je, slijedeći sve zakone EU-a i prije zadanog roka, preuzeo 43 posto dionica Fortenova grupe u Nizozemskoj od Sberbanka u Moskvi.

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi tvrdi da će poštivati zakonske obveze i norme kako bi dovršio sve korake u ovoj akviziciji.

"Preferiram ne komentirati besmislene spekulacije, ali, iskreno, bio sam iznenađen neprijateljstvom koje je pokazao menadžment. Radije bih da je menadžment bio više konstruktivan. Imamo puno zajedničkog posla u najboljem interesu kompanije s obzirom na dane uvjete na financijskim tržištima", poručio je. Na upit koliko je platio za Fortenovu, Alketbi je kazao da je riječ o privatnoj investiciji koja će ostati povjerljiva.

"Vjerujem kako je Fortenova atraktivna imovina te nudi ogromne prilike za rast i očuvanje kapitala, ali s pravim investicijama odnosno strategijom. To ne bi trebalo biti iznenađenje za bilo koga tko prati globalne investicijske trendove u ovom sektoru. Pitanje ruske uključenosti u strukturu kapitala dobro je poznato. Mi smo upravo riješili to pitanje za kompaniju, što je još jedan razlog zašto sam iznenađen negativnom reakcijom nekih u Hrvatskoj", rekao je za Jutarnji list.

Sada se kompanija, kazao je Alketbi, može fokusirati na rast, pri čemu može osigurati pomoć kod privlačenja međunarodnog kapitala i pristupa novim tržištima.

Uvjeren je da ni na koji način nisu kršili bilo kakve sankcije jer cijelo vrijeme poštuju sve pravne obveze. Kazao je i da je uvjeren kako će uspjeti registrirati svoje udjele.

Pročitajte i ovo Branko Bačić O Fortenovi Je li država mogla spriječiti transakciju? Bačić: "Ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle"

"Ja i moja grupa nismo osobno pod sankcijama. Nastavit ćemo se pridržavati svih važećih zakona i regulacije u EU-u. Imam punu vjeru u pravni sustav EU-a. Primjećujem njezinu snažnu predanost poštivanju vladavine zakona te relevantnim bilateralnim te multilateralnim investicijskim sporazumima.

Uvjeren sam kako se od nas neće tražiti pravno povlačenje, ali dopustite da vas uvjerim kako sam spreman poduzeti sve nužne pravne korake kako bi zaštitio svoju investiciju i svoja prava. Bio bih razočaran ako bi došlo do toga jer vjerujem kako imam ispravan pristup biznisu", rekao je Alketbi.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Što dalje? Ministar Filipović za Dnevnik Nove TV: "Dali smo u zadatak ministarstvima vanjskih poslova i financija da se ispitaju sve okolnosti"

Pročitajte i ovo Miodrag Borojević čekaju li ga sankcije? Bivši direktor Fortenove vratio se iz Dubaija u Hrvatsku: "Moja uloga bila je savjetodavna"

"Radije bih da koncentriramo svoje misli prema rastu biznisa i stvaranju vrijednosti za naše zajednice i dionike u Hrvatskoj i široj regiji", rekao je investitor, uvjeren da je Fortenova hrvatski dragulj, a on šansa za svježi start.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene