Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spomenuli Hasanbegovića i Sedlara

Izvješće State Departmenta: Upozorili na veličanje NDH, umanjivanje ustaških zločina, protusrpske osjećaje u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se veliča NDH, umanjuju ustaški zločini... upozoravaju Sjedinjene Američke Države.

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016. u novom izvješću o vjerskim slobodama, spomenuvši bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor Miri Bulju 'PROMAŠENI TAKTIČKI USTUPCI' Mesić priznao da je 90-ih dozvolio da ga se upregne u propagandu o NDH i ustaštvu Slika nije dostupna Banac i Markovina o Hasanbegoviću ZA I PROTIV Povjesničari podijeljeni oko Hasanbegovića

State Department je u utorak objavio redovito godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije koje je suspendiralo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike.

Spominje se i nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procijenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izvješću i dodaje da su židovski predstavnici film osudili, a hvalio ga je ministar kulture Hasanbegović.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Wiesenthal (SWC), kritizirao je imenovanje Hasanbegovića ministrom kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi State Department.

Službeni Washington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog suradnje s ustaškim režimom iz 1946. "Effraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda SWC-a, rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja povijesti'", stoji u izvješću.

State Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njezinu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u tijeku, piše u izvješću.

Washington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tijekom Drugog svjetskog rata.

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tijekom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih", kažu u State Departmentu i pozivaju Zagreb da ubrza rješavanje tog problema. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene