Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 točaka

Proširena istraga protiv BBB-ovaca: Sumnjiči ih se za novo kazneno djelo, kazne bi mogle biti ogromne

Hrvatski navijači u Grčkoj
Hrvatski navijači u Grčkoj Foto: CROPIX
Odvjetnik pripadnika BBB-a koji se nalazi u grčkom pritvoru podnio je prijedlog za ukidanje istražnog zatvora te objavio za što se sve njegova klijenta sumnjiči.

Odvjetnik pripadnika BBB-a koji se nalazi u grčkom zatvoru podnio je prijedlog za ukidanje istražnog zatvora.

"Procedura je vrlo kompleksna za sve upletene strane, uključujući i sudove, jer je broj osumnjičenih velik, a velik je i broj njih koji su u istražnom zatvoru u različitim grčkim centrima. Također, velik broj dokaza i jezična barijera čine situaciju kompliciranijom. Na primjer, sve poruke s mobitela koje su na hrvatskom moraju se prevesti na grčki", objasnio je odvjetnik Vassilis Karkazis.

Pročitajte i ovo Odron otpada snimljen iz zraka velika šteta VIDEO Ovo je strašno: Objavljena snimka iz zraka, pogledajte razmjere katastrofe

Detaljna izjava o djelima za koje se njegov klijent osumnjičen i zahtjev za puštanje morali su biti prevedeni na hrvatski da bi ih on mogao potpisati.

"U našem zahtjevu za puštanje objasnili smo da je naš klijent putovao s tri prijatelja da bi prisustvovao treningu svoje nogometne momčadi i da nije kriv ni za što osim što se našao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme", istaknuo je.

"On je također društveno angažiran mladić koji je entuzijastičan kad je riječ o nogometu i ni na koji način ne podupire nikakvo nasilje. Ne može ga se povezati ni s oružjem, ni s eksplozivima, ni s nasilnim činovima, zbog čega smo, uz njegov besprijekoran životopis i činjenicu da se očekuje duga istraga, zatražili njegovo puštanje", dodao je.

Pročitajte i ovo Artem Uss potraga za Artemom Ussom FOTO U Hrvatskoj uhićen čovjek koji je pomogao u bijegu sinu Putinova prijatelja: Za informacije nude 7 milijuna dolara

Karkazis je naveo za što se sve njegova klijenta sumnjiči, a na sve su dodane još dvije točke. Zasad nisu pojašnjene, ali odvjetnik pretpostavlja da se radi o djelima za koja su osumnjičene sve uhićene osobe. Maksimalne kazne su veće jer se sve odvilo u kontekstu sportskog događaja.

Njegov je klijent osumnjičen za:

  1. kriminalno udruživanje (od 5 do 10 godina zatvora i novčana kazna)
  2. eksploziju (ugrožavanje ljudi: od 5 do 10 godina zatvora, ali se kazna, jer se sve dogodilo u sportskom objektu, može povećati na 15 godina)
  3. posjedovanje eksploziva u sportskom objektu (od 6 mjeseci do 5 godina zatvora i novčana kazna)
  4. nasilje na sportskom događaju (od 6 mjeseci do 5 godina zatvora i novčana kazna)
  5. nanošenje opasnih tjelesnih ozljeda u kontekstu sportskog događaja (od 10 dana do 3 godine zatvora, s maksimalnom kaznom do 5 godina)
  6. ometanje mira (od 10 dana do 3 godine zatvora, s maksimalnom kaznom do 5 godina)
  7. oštećenje tuđe imovine (od 1 do 5 godina zatvora)
  8. nezakonito nošenje oružja (od 6 mjeseci do 5 godina zatvora i minimalna novčana kazna od 600 eura)
  9. posjedovanje vatrenog oružja (od 6 mjeseci do 5 godina zatvora)
  10. posjedovanje i korištenje baklji (od 10 dana do godine dana zatvora)
  11. izazivanje požara (od 10 dana do 5 godina zatvora)
  12. urotu (od 10 dana do 3 godine zatvora ili novčana kazna, a maksimalna zatvorska kazna može zbog konteksta iznositi 5 godina).

Odvjetnik ističe da konačna kazna ovisi tome u kojoj je mjeri okrivljenik sudjelovao u navedenim kaznenim djelima, a svakom od njih kazna može biti smanjena zbog olakotnih okolnosti. Na primjer, mlađima od 25 godina lakše će se suditi jer su oni po zakonu "mlade osobe".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene