Željko Sačić
Željko Sačić Foto: Patrik Macek/Pixsell

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić predložio je u četvrtak Vladi da stavi izvan snage odluku o zamrzavanju služenja obveznog vojnog roka jer smatra da Hrvatska mora imati vojno osposobljene građane u slučaju prijetnji po nacionalnu sigurnost.


Sačić smatra da Vlada mora uzeti obzir najnovija događanja na europskom kontinentu, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju oko 300 tisuća rezervista dok traje rat u Ukrajini.

"Putinove izjave predstavljaju ugrozu za Europu i ostatak svijeta", istaknuo je Sačić podsjetivši da je odluka o obveznom vojnom roku zamrznuta 2008.

"Nemamo više što čekati, takvi su uvjeti u Europi da se ta odluka mora staviti izvan snage i krenuti u sustavan i efikasan način osposobljavanja naše mladosti za obranu vlastitih života, svojih obitelji i Hrvatske”, rekao je.

Dodao je da su, pored ulaganja u avione i artiljeriju, potrebna i ulaganja u vojnike i njihove sposobnosti

"Hrvatski se narod mora sam braniti"

"Mi nemamo riješeno pitanje novačenja mladih naraštaja ni pitanje skrbi o robnim zalihama. Nemamo definirane strateške elemente u slučaju napada na Hrvatsku. Mi jesmo u NATO-u, ali nijedna država neće svoje vojnike slati da brani hrvatski narod, hrvatski narod se mora sam braniti”, ustvrdio je Sačić.

Prosvjedi u Rusiji - 1 Ruski mediji objavili koliko se rezervista dosad odazvalo pozivu na mobilizaciju: Dobrovoljci pristižu u vojne urede

Ilustracija Koji su znakovi da Putin priprema nuklearni napad? Stručnjaci otkrivaju što bi ga moglo odati

Dragovoljno služenje vojnog roka nije dovoljno, ako se pita Hrvatske suvereniste, jer se na taj način dobiva tek 9 do 10 posto kadrova s potrebnom razinom osposobljenosti, zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju