Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrušili se na zakonsko rješenje

Saborska oporba: Moguće zlouporabe sa zemljištem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba obrušila se u četvrtak na zakonsko rješenje po kojemu bi se državno poljoprivredno zemljište moglo dati u zakup bez javnog natječaja, upozoravajući na moguće zlouporabe.

To neće imati dobre efekte, imam osjećaj da će neki iskoristiti zakon te "kao na divljem zapadu dojuriti na poniju do zemlje, zabiti zastavicu i ovi drugi više nemaju šanse", poručio je HSS-ov Branko Hrg.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Referirao se time na članak da se, iznimno, državna zemlja može dati u zakup bez javnog poziva na deset godina, onima koji se se bave stočarstvom.

Taj članak otvara mogućnost korupcije, jer kad jednom državnom tijelu dajete mogućnost da bez javnog poziva dodjeljuje nešto, otvorili ste mogućnost korupciji, upozorava i Frano Matušić (HDZ) te poručuje da taj prijedlog "ne smije proći".

Sabor nastavlja s izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Frano Lucić (HDZ) suglasan je da ima gospodarstava koja imaju stoku, a nemaju dovoljno zemlje, no ključnim označava pitanje treba li baš gospodarski program biti presudan kod dodjele poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Lucić proziva vladajuće, prije svih resornog ministra Tihomira Jakovinu da je u njihovu mandatu došlo do zamrzavanja prodaje, ali i koncesija poljoprivrednog zemljišta.

Tri godine Agencija za poljoprivredno zemljište ništa nije radila, tek dolaskom (aktualne ravnateljice) Mičević napravljeni su veliki pomaci, kaže zastupnik i izgubljeno vrijeme pripisuje dovođenju nestručnih, stranačkih ljudi, što je ministar Jakovina odlučno odbacio. Agencija nije osnivana 2012., nego 2009. godine, odgovorio je Luciću.

SDSS-ov Mile Horvat upozorava da ni prethodna HDZ-ova ni aktualna Vlada nisu donijele strategiju poljoprivrede, pa je ona, kaže, podložna utjecajima raznih trgovačkih lobija, te se steječe dojam da oni, a ne država vode poljoprivrednu politiku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene