Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ likuje

Sabor glasao o opozivu Plenkovića, zanimljiv je bio omjer ruku za i protiv: ''Koja blamaža, koji fijasko!''

Sabor je glasao o prijedlogu 33 oporbena zastupnika da se opozove premijera Andreja Plenkovića. Opoziv, očekivano, nije prošao, a HDZ je odmah poručio: ''Koja blamaža udružene oporbe.''

Da premijer Andrej Plenković ima povjerenje Sabora i stabilnu većinu, potvrdilo je glasanje u petak o njegovu opozivu za koji je ruku dignulo 56 zastupnika, 77 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Plenkovićev opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga u suradnji s ostalom oporbom proziva za brojne afere: Janaf, INA, SMS, ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.

Vlada je prethodno odbila sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene ističući da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja Plenkoviću.

Opoziv, očekivano, nije prošao jer oporba nema dovoljno ruku da bi srušila premijera, a pokazalo se da za oporbeni prijedlog nisu glasali ni svi oporbeni zastupnici, kojih ima 74. Da bi uspjela u svojem naumu, oporba je trebala pridobiti 76 zastupnika.

Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se u Saboru propitivalo pitanje povjerenja njemu.

U proteklih gotovo šest i pol godina oporba je bezuspješno nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara: financija, zdravstva, obrazovanja itd., no nikada premijera.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Okretanje perspektive Plenković i dalje sipa optimizam: ''Podaci o rastu BDP-a su sjajni''

Pročitajte i ovo Marin Piletić Koalicijski konsenzus Piletić najavio izmjenu spornog članka o oduzimanju kuća: ''Ovo nije Vlada koja želi otimati''

''Koja blamaža, koji fijasko!''

HDZ se odmah slavodobitno oglasio na društvenim mrežama: ''Koja blamaža udružene oporbe, koji fijasko Penave, Benčić & Grbina! Čak 18 oporbenih zastupnika otkazalo im je poslušnost, odbilo sudjelovati u politikantskom igrokazu o opozivu premijera.''

''Hoće li nominalni šef DP-a podnijeti ostavku nakon što je, neuspješno paktirajući s regresivnom ljevicom, ovako osramotio i sebe i svoju stranku?" - upitali su iz HDZ-a bivšeg stranačkog kolegu i poručili: ''Vlada nastavlja raditi posao za koji je dobila povjerenje hrvatskih građana.''

Penava: Budućnost AP-a je odstupanje s dužnosti premijera

Penava je na konferenciji za medije uoči glasanja kazao kako očekuje da neće biti izglasano nepovjerenje Plenkoviću, ali da će današnje glasanje u Saboru pokazati, kada pogledamo u praksi, kako je svaki taj opoziv u jednom velikom postotku na kraju urodio odstupanjem čelnih ljudi, ministara, a u ovom slučaju Plenkovića za mjesec, dva, tri ili pet, zbog procesuiranja, afera ili otkaza izravno od strane Plenkovića.

''Svi ti ministri zbog kojih se pokretala interpelacija su otišli sa svoga mjesta, odnosno govorim o izuzetno visokom postotku onih koji su bili prisiljeni otići s dužnosti, i siguran sam da je to perspektiva i budućnost i Andreja Plenkovića, koji je, sad je svima jasno, na čelu te strukture kao njezin šef. 'Šef' je, inače, termin koji koriste sve mafijaške strukture, a očito je to tako prisutno i unutar komunikacije visoko rangiranih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice. Ono što građani Republike Hrvatske trebaju znati i imati u glavi je žele li živjeti u ovakvoj državi i u ovakvom društvu te moraju shvatiti da koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi'', poručio je Penava.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene