Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARATONSKA SJEDNICA

Vlada preživjela glasanje: Za opoziv je bilo 59 zastupnika, a protiv je glasalo njih 78. Nije prošao ni opoziv ministrice Murganić

Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr)
Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnenvik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Glasanje o povjerenju ministrici Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Glasanje o povjerenju ministrici Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Rasprava o povjerenju Vladi izazvala je u petak potpuni kaos u sabornici. Uvrede su pljuštale na sve strane, došlo je do žestokog okršaja Sauche i Bernardića, a predsjedavajući Gordan Jandroković nikako nije uspijevao primiriti zastupnike. Cijelu raspravu obilježile su tragikomične scene tijekom kojih su se zastupnici međusobno vrijeđali, sami sebi izricali opomene te provocirali jedan drugog.

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku). Nakon što su prošli četvrtak u saborsku proceduru predali prijedlog za opozivom Vlade, čelnik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je potrebno "raščistiti korupcijsku hobotnicu, udruženi ortački pothvat i kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada zbog slučaja Agrokor".

Tijek rasprave pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Slika nije dostupna zbog odgode glasanja Oporba bjesni i proziva Bandića: "Ucjenjuje Vladu, zastupnici su žrtve njegovih žetončića"; Bandić - bez komentara

00:22 Predsjedavajući Gordan Jandroković objavio je kraj današnje maratonske sjednice.

00:19 Sjednica je nastavljena izglasavanjem ostalih raspravljenih točaka.

00:11 Glasalo se i o povjerenju ministrici Nadi Murganić, a i tu oporba nije uspjela: protiv njena opoziva bilo je 78 zastupnika, a za opoziv njih 49. Dvoje ih je bilo suzdržano.

Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr

00:09 Konačno se glasalo o povjerenju Vladi: 59 zastupnika bilo je za opoziv Vlade, a 78 protiv.

23:59 Posljednji govori šef SDP-a govori Davor Bernardić. "Maske su pale, Vlada je ostala bez ijednog odgovora. Ovo je ortačka Vlada i to je sada posve jasno. Nastavljamo borbu, inzistirat ćemo na istini i na posebnom istražnom povjerenstvu samo za Lex Agrokor", rekao je Bernardić.

23:55 Ivan Pernar je u pojedinačnoj raspravi više od deset minuta nabrajao kako bi Hrvatska izgledala da je Živi zid na vlasti pa je tako između ostalog kazao i da bi u zatvoru bi bili Ivica Todorić, Ivo Sanader i Robert Ježić.

"A da je Živi zid na vlasti ja bih doma spavao i ne bih bio ovdje", komentirao je na kraju Pernarova izlaganja predsjedavajući Gordan Jandroković.

23:32 Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac kazao je: "Ova Vlada zbog cjelokupne svoje politike ne zaslužuje podršku, sami su trebali dati ostavku, a ne da je netko na to prisiljava" i dodao da će Klub Živog zida glasati za opoziv Vlade.

23:12 Pernar je poručio kako je upravo on ukazivao na problem Roberta Ježića te dodao kako se ključni razlog zašto je Hrvatska izgubila spor krije u činjenici da Ježić ni pet godina nakon što mu je sudac to naložio nije vratio pet milijuna eura mita u državni proračun. "Postavio sam pitanje zašto Ježić ni pet godina nije vratio novac nazad u proračun i rekao sam da je to ozbiljan problem koji ukazuje na pravosudnu korupciju ili pravne anarhije. I nitko se nije pozabavio mojim tezama. Međutim, arbitražni sud je donio odluku upravo na temelju tog detalja zaključujući logično da zapravo Ježić taj novac nikad niti nije dobio", istaknuo je Pernar.

Tomislav Panenić zatražio je žurnu istragu da se otkrije kako su dokumenti iz arbitraže dospjeli u medije jer smatra da je to državni udar.

23:00 Ivan Pernar zatražio je stanku zbog objavljivanja dokumenata iz arbitražnog postupka s MOL-om. Iz istog razloga stanku je zatražio i Mostov Tomislav Panenić. Predsjedavajući Željko Reiner je odobrio stanku od 10 minuta.

22:35 Počela je pojedinačna rasprava u Saboru, a prvi na redu je SDP-ov Gordan Maras.

22:34 Nakon izlaganja Milorada Batinića (HNS) replicirao mu je i SDP-ov Gordan Maras, naglasivši kako je bilo lijepo slušati njegov govor uz naslovnu pjesmu filma Titanic.

"Vi ste poput scene iz Titanica, brod tone a vi se držite kao Leonardo di Caprio za ogradu tonućeg Titanika i držat ćete se dok vas god more ne usisa jer vi s Titanica ne idete. Najljepši brod, najluksuzniji, a to je za vas vlast", rekao je Maras.

Isto tako, SDP-ovci su s mobitela puštali hit pjesmu Celine Dion iz Titanica, provocirajući HNS-ovce oko njihovih prijašnjih tvrdnji da je Vlada Andreja Plenkovića, Titanic Vlada. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković morao ih je upozoriti da utišaju mobitele.

22:18 "Jadna zemlja kojoj ste vi faktor stabilnosti", poručio je HNS-ovim zastupnicima Batiniću i Ćuraju nakon njihovih izlaganja u kojima su poručili da će podržati Vladu, SDP-ov Ranko Ostojić.

21:32 U ime kluba Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je kako se čitav dan moglo čuti prepucavanja "s lijeve i desne strane". "Odgovorne su sve vlade i svi zastupnici koji su držali većinu vladama koje su dozvolile nepravilnosti oko Agrokora", rekao je Sinčić.

Sinčić je istaknuo kako on osobno nikad ne bi mogao biti u Vladi koja dozvoljava tolike nepravilnosti. "Da je jedna od Vlada valjala išta davno bi se Ivici Todoriću stalno na kraj. Bi li se u jednoj zapadnoj zemlji ovo toleriralo i pet minuta? Nema šanse", zaključio je Sinčić.

20:55 Premijer Andrej Plenković ponovno se vratio u Sabor i prati raspravu.

20:20 Branko Hrg poručio je s govornice kako neće podržati zahtjev oporbe za opozivom Vlade, obrazloživši sve što se događalo danas na strani oporbe igrokazom. "Zašto mislimo da zabavljamo hrvatske građane. Svi znamo da ovo nije zabavno hrvatskim građanima", poručio je Hrg.

19:58 Tomislav Panenić govorio je u ime kluba Mosta te je zaključio da je jasno kako Vlada ima dovoljno ruku u Saboru. Sve je nazvao dogovornom demokracijom.

19:44 Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) u kontekstu "ratova" SDP-a i HDZ-a odnosno optužbi SDP-a za socijalizam i Jugoslaviju, te HDZ-a za kriminalnu privatizaciju i lošu politiku bez osobite koristi, podsjetio je da je na današnji datum, 10. studenoga, sklopljeno primirje Velikog rata, a 11. studenoga stvorena Seljačko-demokratska koalicija (SDK) između Stjepana Radića i Svetozara Pribičevića.

"Dvoje nepomirljivih protivnika Radić i Pribičević su odlučili radi političkih interes to prevladati. Mislim da bismo trebali učiti iz toga", kazao je.

Pupovac je problematizirao i odgovornost tijela koja su dopustila da dođe do krize Agrokora. "Koja je odgovornost onih koji su bez ikakvih kriterija, banaka, fondova, podržavali tu politiku po temelju obujma poslovanja firme, a ne po stvarnoj dobiti i profitu i hoće li oni na kraju platiti cijenu? I gdje su bili oni koji su bili odgovorni za regulatorne mehanizme?", upitao je.

Po njegovom mišljenju, neki s pravom govore da je Agrokor bio "pod skutama države i obratno" ali da ovim mjerama više neće biti i da tome treba dati priliku, ocijenivši da na nove izbore nije pametno ići. "Ako netko ima saznanja da je HDZ ili SDP uticao na njih neka to kaže, ali te grupacije aktera imaju ozbiljnu odgovornost za stanje u kojoj se naša zemlja", poručio je.

Tomislav Panenić (Klub Mosta) postavio je pitanje je li napravljen procjena učinaka Zakona o izvanrednoj upravi pozvavši vladajuće na odgovornost.

Za raspravu o povjerenju Vladi prijavljeno je još šest zastupničkih klubova plus 20-ak zastupnika za pojedinačnu raspravu, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje.

18:49 Nakon izlaganja SDP-ovog zastupnika Peđe Grbina, jednu od replika uputio mu je i HDZ-ov zastupnik Ljubić. SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade, Ljubić je nazvao interpelacijom, što mu Grbin kasnije nije zaboravio istaknuti kao dokaz nerazumijevanja trenutne rasprave u Saboru, no Ljubić je Grbina, a i SDP, bocnuo podacima o rejtingu stranaka.

"Čak kad bi i hipotetički to bilo i moguće (srušiti trenutnu Vladu), zar Vi mislite da bi vi bili u stanju sastaviti novu Vladu? Ako to ne bi bilo moguće, onda bi naravno ishod bili novi izbori. Zar Vi zapravo na osnovu svog malog i slabog rejtinga u javnosti mislite da bi mogli pobijediti na tim izborima. Pa čak ako bi mogli pobijediti, što je puno manje vjerojatno nego da Grčka da pet golova Hrvatskoj, a Hrvatska nijedan, zar mislite da bi u tom interregnumu bila bolja klima za rješenje problema oko Agrokora i svih drugih problema u državi? Onda se ja pitam i pitam Vas, koja je logika vaše interpelacije?", replicirao je Ljubić.

17.30 "Ostat ćemo mi i do iza šest ujutro...", komentirao je predsjedavajući Željko Reiner.

17.30 Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, rekao je da je "skromni uradak" SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što Plenković nakon obznane roll-upa nije odmah došao u Sabor. Napomenuo je da je u osam mjeseci zastupanja Plenković u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u svom mandatu bio 32 puta u četiri godine.

"Čini mi se da u SDP-u ne zna lijeva što radi desna. U ovom uratku SDP kaže da je Vlada imala na raspolaganju nekoliko načina kako riješiti krizu u koncernu Agrokor. Između ostalog, sami tvrdite da postoji mogućnost državnog intervencionizma. Prije ovog uratka Grbin podnosi Ustavnom sudu ustavnu tužbu kako je to upravo državni intervencionizam koji grubo narušava prava vlasništva i kako država na taj način nije smjela intervenirati. Ja tvrdim da ovo nije državni intervencionizam jer je nadležnost i dalje u rukama suda i vjerovnika i da to je jedna vrsta stečajnog zakona", rekao je Bačić.

17:18 U ime kluba SDP-a govorio je Siniša Hajdaš Dončić, koji je poručio da se čitava priča svodi na ortački kapitalizam.

"Omogućili povjereniku da gradira vjerovnike i kaže nekima da može sudjelovati,a drugima da ne može. A ono što je najzanimljivije u ovoj priči je da mi nemamo trenutno stalno vjerovničko vijeće, nego privremeno, koje je izabrao Ramljak, a izabrao ga je jer su ga oni financirali", poručio je Hajdaš Dončić.

16:15 Krenula je rasprava po klubovima, a prva na red je došla u ime kluba Glas i HSU, Anka Mrak Taritaš. Odmah na početku je poručila da njezin klub neće dati povjerenje Vladi Andreja Plenkovića.

15:42 Nakon što je na red za repliku došao zastupnik Ivan Šuker (HDZ) i započeo s govorom, prvo mu je upao u riječ iz klupe zastupnik Ivan Pernar, na što nije pretjerano reagirao, no kad je sljedeća upadica stigla iz redova SDP-a, točnije zastupnika Gordana Marasa, Šuker je značajno povisio ton.

"Kolega Maras! Pa gdje je kraj Vašem bezobrazluku? Gdje je kraj Vašem bezobrazluku, pitam Vas?... Kolega Maras, ja sam pristojno šutio dok ste Vi pričali. Ako imate kaj reći, javite se pa recite i nemojte mi uletavati u riječ!", poručio je SDP-ovom zastupniku iznervirani Šuker.

Šukera je pak prekinuo potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, rekavši mu da se smiri, da bi potom isti savjet dao i Marasu, uz dodatan detalj.

"Ako ste nervozni, ja ću Vam platiti kavu. Popijte kavu i vratite se", poručio je Marasu Brkić.

Šuker je obrazlažući da se on ne nervira rekao i da se ponekad u Saboru, da bi se zastupnik izborio za svoje minute, mora povisiti ton.

14:43 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako su Ivica Todorić i Agrokor imali politički utjecaj s najviših razina.

14:40 Miro Bulj (Most) rekao je kako pomalo žali premijera jer on nije pravi premijer, već je to Šeks, a njegovi su pomoćnici Gregurić i Valentić.

14:38 Božo Petrov (Most) izjavio je kako Plenković kleveće oporbu.

"Mostovi zastupnici danas će iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad istražnog povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopušta vam dolazak pred Povjerenstvo. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja", kazao je Petrov.

"Ne znam znate li da neki fondovi otkupljuju potraživanja banaka prema Agrokoru?" pitao je Petrov.

14:28 Andrej Plenković (HDZ) kazao je kako kod njega očito postoji presumpcija krivnje njega i cijele stranke.

"Možete vi ovo sugerirati, ali nećete mi naći niti lipu korupcije u mom životu. Svom žestinu ću se opirati vašim tezama. Cijeli svoj politički život borit ću se da to uklonim i u tome ću uspjeti", kazao je Plenković.

Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) Glasanje o povjerenju Vladi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

14:25 Nenad Stazić (SDP) rekao je kako tvrtke poput Agrokora u svijetu nastaju i nestaju.

"To se događa u kapitalizmu. Kad je Todorić potpisao aktivaciju Lex Agrokora, ja sam vam vjerovao jer sam mislio da ste pronašli rješenje. U međuvremenu se situacija promijenila. Todorić tvrdi da HDZ pljačka Agrokor. Kada čujem da HDZ nekoga pljačka, ja se naježim jer se sjetim privatizacije", kazao je Stazić.

14:15 Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako je Bernardić danas "28 puta ponovio laž da Ramljakova plaća ide na teret proračuna".

14:05 Arsen Bauk (SDP) kazao je da bi, ako Mišić još jednom ponovi da je gospodarstvenik, najbolje bilo da se njega postavi na Ramljakovo mjesto.

"A sad si sam izričem opomenu da vi ne biste morali", kazao je Bauk Jandrokoviću.

Nakon toga, opomenu mu je izrekao i Jandroković.

14:04 Ivica Mišić poručio je premijeru kako ima njegovu podršku te ponovio kako je on gospodarstvenik

14:02 Plenković je zahvalio Matiću na ponuđenom glasu.

14:00 "Ako ste dali opomenu Culeju dajte i meni, nisam ja gori od njega", kazao je Matić

14:00 Stevo Culej (HDZ) kazao je kako je on mora biti budan da ne bi nešto pokvario.

"Ja sam budan i danju i noću zbog vas", kazao je Culej nakon čega mu je Jandroković izrekao opomenu

13:58 Predrag Matić (SDP) kazao je kako je premijer jedan pametan, civiliziran i dobar čovjek.

"Zbog ekipe u kojoj se nalazite, morate se ponašati kao bahati HDZ-ovac i docirati. Ako će vam faliti glasova, ja ću vam dati svoj glas jer se u mene možete više pouzdati od onih čije ste glasove kupili. Ako bude problema s glasanjem, možete računati na mene. Ja bih iskrenije glasao nego oni koji ste kupili na akciji '3 za 5'", kazao je Matić.

"Je li to obećanje", pitao ga je Jandroković.

13:54 Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako je HDZ oduzeo tisuću hrvatskih poduzeća u propast.

"Vi niste spriječili stečaj, on će se dogoditi za 15 mjeseci. Fama da ste vi spasili Agrokor je laž. Vi ste promijenili redoslijed naplate i na prvo mjesto stavili lešinarski američki fond. Vi ste usudio bi se reći, surađivali s mafijom i niste nikakav spasitelj nego izbavitelj i to iz onog hrvatskog filma",  kazao je Pernar.

13:47 "Ja sam vas slušao u Saboru prije godinu dana i pitao sam se otkud ste vi došli. Mene brinu oni koji glasaju za vas", odgovorio mu je premijer.

13:46 "Vi ste ovdje samo 12 mjeseci. Ovo nije zanimanje za vas, vi se ne snalazite. Ova Vlada životari", kazao je Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) premijeru.

13:35 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako Hrvatska "funkcionira i plovi" dok krediti teku.

"Govorite da bi bez zakona Agrokor išao u stečaj. Nije svaki stečaj loš, posoji i stečaj s restrukturiranjem. Kakve su garancije da na kraju do stečaja ipak neće doći", kazao je Sinčić.

13:24 "Ja svojoj djeci uopće neću pričati o premijeru Plenkovića koji nije odgovorio hoće li svojim potpisom garantirati radna mjesta u Agrokoru", kazao je Maras.

Tražio je da Jandroković opomene Plenkovića jer ga je "uvrijedilo što je rekao da neće svojoj djeci govorite o njemu"

13:21 "Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, stil i sadržaj da ja još uvijek ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. Uvijek ću svojoj djeci pričati o vašem izlaganju", odgovorio je Plenković.

13:19 Gordan Maras (SDP) kazao je kako je premijer dolaskom u Saboru već izgubio bez obzira na rezultate glasova.

"Vi ste izgubili jer vam građani ne vjeruju. Odgovorite mi hoćete li svojim potpisom i ostavkom jamčiti radna mjesta u Agrokoru", kazao je Maras.

13:18 Premijer Plenković kazao je kako cilj SDP-a nisu radna mjesta već etiketiranje HDZ-a

"Predsjednica izražava svoj stav. Opća klima dolazi danas do kulminacije. Danas istresite sve što želite"

13:17 Saša Đujić (SDP) kazao je kako i on kao i predsjednica misli da je Hrvatska u izvarendom stanju

"I ona vas je pročitala", kazao je Đujić.

13:15 Potpredsjednica Vlade Martina Dalić također je kazala kako su zakonom spašena radna mjesta

13:05 "U procesu izvanredne uprave izuzetno je važna uloga privremenog vjerovničkog vijeća. Nikakva aluzija na državni intervencionizam ili nacionalizaciju ne stoji. Zakon je aktiviran na zahtjev vlasnika i bivše uprave", kazao je premijer i dodao da bi alternativa bio val stečaja i kaos u gospodarstvu.

13:03 "Izabrali smo opciju koja je jedina bila moguća - pristupili smo donošenju zakona kojim smo predlaganjem izvanrednog povjerenika zaustavili proces koji bi rezultirao ogromnim troškovima za proračun", kazao je Plenković.

12:59 Nakon završetka replika zastupnicima se premijer Andrej Plenković.

"Vlada u cijelosti odbija sve prijedloge oporbe za pitanjem povjerenja vladi. Primjedbe su u tom prijedlogu iznesene na nekom čudnovatom hrvatskom jeziku. Vlada je nastupala razborito. Kriza u Agrokoru jedna je od najdubljih gospodarskih kriza u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako je cijeli sustav Agrokora bio pod prijetnjom nekontroliranog stečaja.

"Nestalo bi 20.000 radnih mjesta, a ugroženo bi bilo njih još 30.000 u tvrtkama u susjednim zemljama", kazao je Plenković.

12:58 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) zapitao se zašto se raspravlja u Agrokoru tek u 2017. godini.

"Sve Vlade su tolerirale sve što se događalo. Bonove, mjenice, kredite i maltretiranje dobavljača", kazao je Sinčić.

12:55 Gordan Maras (SDP) kazao je kako je Mišić uvrijedio zastupnike generaliziranjem (kako nemaju poduzetničkog iskustva).

"Mišić se požalio da je izbačen iz stranke. Ja mu preporučujem da ode u HNS, tamo takve primaju", kazao je Maras.

12:53 Na to je Saša Đujić (SDP) počeo dobacivati iz klupe te je zaradio opomenu.

"Šta je to vama u SDP-u. Dajte se smirite", poručio je na to Jandroković.

12:53 Ivica Mišić (nezavisni) kazao je kako je dao podršku Vladi jer nestabilnost ne bi bila dobra za gospodarstvo. Pritom se požalio i kako ga je prijatelj izbacio iz stranke u kojoj je bio (Promijenimo Hrvatsku, op.a.).

12:51 "Državni tajnik dok ste vi bili ministar bio vam je direktor u Agrokoru", kazao je Bernardić.

12:47 Ivan Šuker (HDZ) Bernardića je pitao kad je započeo financijski slom Agrokora.

"U to vrijeme je jedna druga opcija obnašala vlast i promijenila zakon o HANFI. Od 2012. do 2015. godine Agrokor se zadužio 2,1 milijarde eura i došlo je do ekspanzije mjenica

12:46 "Vaše konstrukcije su mi smiješne. Žao mi je što pored zdravih očiju ne vidite o čemu se ovdje radi", kazao je Bernardić.

12:45 Josip Đakić (HDZ) kazao je kak mu se čini da Bernardića zabrinjava njegov konkurent Zvonimir Mršić, jedan od savjetnika Ramljaka.

12:37 Željko Lacković (nezavisni) kazao je kako je Bernardić iznio vrlo teške optužbe o trgovanju povjerljivim informacijama

12:36 "Vidim da vi imate plan. Pogledajte malo što vam govori Predsjednica - da je Hrvatska u izvarednom stanju", kazao je Bernardić.

12:33 Damir Felak (HDZ) kazao je kako je očito da je Bernardić sve više nervozan.

"Budite oprezni kad spominjete plaće Agrokorovih savjetnika jer je među njima i vaš Zvonimir Mršić. Ne bi vam bilo dobro da ga skinete s platne liste jer će onda doći u stranku na vaše mjesto", kazao je Felak.

12:32 "Ne može BDP toliko porasti, koliko ga vi možete sunovratiti", odgovorio je Davor Bernardić HDZ-ovcom Šipiću koji ga je pitao je li vidio vijest o rastu BDP-a

12:27 Miro Bulj (Most) kazao je kako je Bernardić u svom obraćanju kazao kako mu je žao Mosta dok je njemu žao "premijera Šeksa".

"Bilo bi dobro da je premijer Šeks sada na balkonu pa da nam kaže kako je sastavio ovu Vladu. Nadam se da će Šeks, Valentić i Gregurić doći pred povjerenstvo i otkriti sve što znaju", kazao je Bulj.

12:25 Željko Glasnović (nezavisni)  tražio je povredu poslovnika.

"Ima li ovdje zdravog razuma. Vi slavite stotu obljetnicu Oktobarske revolucije",opet je nepovezano počeo pričati Glasnović.

12:25 "Ja sam negdje pročitao da ste vi bili u partiji i izjašnjavali se kao Jugoslaven. Ako to nije točno, ja se ispričavam", kazao je Bernardić.

12:24 Andrija Mikulić (HDZ) tražio je povredu poslovnika nakon što je Bernardić kazao kako je bio u komunističkoj omladini

12:10 Bernardić je kazao kako lex Agrokor nisu pisali stručnjaci, već premijer Plenković.

"Pa to je potvrdio njegov savjetnik, gospodin Šeks", kazao je Bernardić.

11:50 Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako je Miroslav Tuđman(HDZ) u svom govoruu vrijeđao komuniste, a njegov je otac bio komunist.

Jandroković mu je potom izrekao opomenu i podsjetio kako nakon dvije opomene slijedi oduzimanje riječi.

11:48 Miroslav Tuđman (HDZ) je kritizirao je Bernardića da u 20-minutnom izlaganju nije uspio obrazložiti SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade.

"Shvatio sam vašu diskusiju tek kada ste rekli da Sabor doživjavate kao političku sudnicu, a ne želite priznati ni elemetrane činjenice da je privatizacija počela s Antom Markovićem i njegovom zakonom. Spominjete zakon o 200 obitelji, a ako mi cirate da je to itko spomenuo iz redova HDZ-a, ja svima u oporbi plaćem ručak. Ako to ne citirate, onda vi ovoj strani plaćate ručak", kazao je Tuđman.

11:45 "Tko je kriv što ćemo izgubiti 200 milijuna kuna iz mirovinskih fondova", pitao je Bernardić.

11:39 Grozdana Perić (HDZ) pitala je Bernardića kako može spočitivati Vladi što u saboru nema Marića dok na njihovom zahtjevu za raspravom o povjerenju nema čak ni svih njihovih zastupnika

11:31 Davor Bernardić pitao je Bačića zašto Vjerovničko vijeće nije biralo Ramljaka, ako oni upravljaju restrukturiranjem.

"Zašto u vijeću stoje predstavnici Knightheada. Vi ste dobili zadatak da pričajte na ovaj način, ali vi ni sami u to ne vjerujete. Ovdje su se spašavale fotelje, a ne radna mjesta", kazao je Bernardić.

11:29 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako je više očekivao od izlaganja Davora Bernardića.

"Neću reći da je bilo jadno, ali bilo je skromno poput vašeg poznavanja Zakona o izvanrednoj upravi. Vi ne razumijete da roll up ugovor nije odredila Vlada i da on čuva više od 20.000 radnih mjesta. Vaš su ismijali dobavljači koji vide svijetlo na kraju tunela", kazao je Bačić.

11:24 "Meni netko ovdje fali. Nema ministra financija. Gdje je ministar koji je bio u Agrokoru. Kako je moguće da je strvinarski fond iznad razine", kazao je Bernardić.

11:21 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je slučaju Agrokor prethodio slučaj Jadranske banke i HBOR-a. 

"Jadranska banka je protuzakonito davala kredite Agrokoru u iznosu većem od kapitala banke 2015. i 2016, godine. Kako je moguće da se lešinarski fondovi naplaćuju prije hrvatske države, a ministar Marić i dalje je ministar bez odgovornosti", kazao je Bunjac.

11:18 "Gdje je plan restrutkuriranja Agrokora, gdje je plan za očuvanje radnih mjesta", pitao je Bernardić.

11.05 Davor Bernardić (SDP) kazao je da se Zekanović ponaša kao da nije bio u Hrvatskoj zadnjih devet mjeseci.

"Vi za ništa niste čuli, ni za sastanke, ni za roll up. Brifirajte se pa ćemo razgovarati", kazao je Bernardić.

11:01 Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako u Bernardićevom izlaganju nije bilo nikakvog sadržaja.

"Uspjeli ste postati danas lider opozicije. Vaših kolega iz Mosta i Živog zida nema za čuti nigdje. Što vi gospodine Bernardiću želite? Stečaj Agrokora? Vi imate iste izjave kao Todorić", kazao je Zekanović.

11:00 "E moj Ćeliću, vama je zelje glavni argument. Vi ste s Marsa pali", odgovorio mu je Bernardić.

10:59 Ivan Ćelić (HDZ) Bernardića je pitao zna li kolika cijena ogulinskog zelja.

10:57 "Kako ste rekli ne Todoriću, kad je imao šest mjeseci da spakira kofere", upitao je Bernardić HDZ-ovu Mariju Jelkovac.

10:50 Ante Babić (HDZ) je kazao kako je za njega SDP isto što i Agrokor.

"Zastupate li vi Todorića", pitao je Babić Bernardića.

Bernardić ga je pitao je li možda zaboravio da je Todorićev čovjek ministar u vladi Andreja Plenkovića.

"Jeste li vi to zaboravili? Sinkopa?", pitao je Bernardić.

10:45 Josip Borić (HDZ)  zamolio je Bernardića da mu nabroji tri stavke SDP-ovog plana za spas Agrokora.

"Vidjeli smo samo selfije sa zeljem", kazao je Borić, na što mu je Bernardić poručio kako ništa ne razumije.

10:39 "Ljudi moji, prestanite ići na ljude. Ne ponašajmo se ovako, to ljudi gledaju", kazao je Jandroković.

Podsjetimo, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, kazao je kako mu je ponekad neugodno zbog rasprava u Saboru.

10:36 Stevo Culej pitao je Bernardiću koju alternativu nude.

"Marasa bez dana staža ili Ostojića s aferom svastika", kazao je Culej i opet prozvao Jovanovića.

10:33 Beljak je kazao kako ne zna zašto se Saucha osjetio povrijeđenim.

"Da ste imali muda, stali bi za govornicu  i rekli bi da vas se hapsi", kazao je Beljak.

10:30 Saucha je ponovio kako ga zastupnici vrijeđaju na osobnoj razini.

"Pustite me na miru. Kako vam nije neugodno", kazao je Saucha.

10:29 Krešo Beljak (HSS) kazao je kako mora čestitati Bernardiću što uopće ima hrabrosti govoriti u Saboru.

"Zar vam nije neugodno da vam jedan Saucha drži većinu, premijeru Plenkoviću", kazao je Beljak.

"Prodali ste svoju stranku za slobodu", poručio je Beljak Sauchi.

10:23 Bernardićevo izlaganje izazvalo je 41 repliku.

"Mislim da je ovo rekord", kazao je Jandroković.

10:24 Tomislava Sauchu razbjesnilo je Bernardićevo izlaganje u kojem je prozvao Saucha za ortakluk i prodaju glasa.

"Ako imate dokaze i činjenice, prijavite. Znate zašto sam onomad onako glasao. . Rekli ste jednom da bi voljeli ići na izbore da vidite kolika ste truba. Ne morate ići na izbore da saznate kolika ste truba, ja ću vam reći -  velika ste truba. Prvo ste kopirali Bandića, sada Milanovića", odgovorio je Saucha Bernardiću.

10:18 "Hrvatska je novcem koje je izdvojila za konzultante mogla plaćati sve hrvatske vlade do 2085. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkel zajedno", kazao je Bernardić.

"Razumijem da vaša taština ne trpi kritike, ali otvorite oči premijeru", kazao je Bernardić.

10:14 "Ramljak i Dalić su sudjelovali u izradi lex Agrokora pa se postavlja pitanje jesu li djelovali s predumišljajem. U vjerovničkom vijeću sjedici Marica Vidaković, bivši poslodavac Ramljaka. On je naime bilo konzultant Vidaković za pronalazak strateškog partnera za Kraš", kazao je Bernardić.

10:13 "Uz to što patite od anemije, očito patite i od amnezije", kazao je Bernardić premijeru podsjetivši kako u Vladi sjedi ministar iz Agrokora.

10:08 "Džaba nam zemlja izborena u Domovinskom ratu ako nemamo konsenzus oko važnih stvari", kazao je Bernardić.

Poručio je kako je trenutna saborska većina nastala krađom.

10:02 U ime predlagatelja zastupnicima se obratio Davor Bernardić (SDP)

"Situacija je jednostavna. Moramo uvjeriti zastupnike u neodgovornost ove vlade. Osnovni razlog je ortačko ponašanje koje rezultiralo nepopravljivom štetom.  Tražili smo raspravu zbog sumnji u trgovanje povjerljivim informacijama, bježanju od rada saborskog povjerenstva. Tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescijenje. Tko je lagao? Marić ili Ramljak? Vjerojatno oboje. Agrokor je dijete HDZ-a, nastao je za odobrane, za 200 bogatih obitelji. Tražimo odgovornost svih koji su upetljani u slučaj Agrokora", kazao je Bernardić.

10:00 Sabor je nakon stanki krenuo s raspravom o povjerenju Vladi.

9:57 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako se slaže s Grmojom da se protiv Todorića ne vodi politički progon.

"Mi u HDZ-u želimo da se u radu povjerenstva poštuje zakon. Prijedlog Mosta da se  iz djelokruga rada povjerenstva izbaci određena odredba za nas je neprihvatljiva jer je istraga tajna. Ako danas istragom nije obuhvaćeno neko pitanje, to ne znači da ono neće biti uključeno kasnije tijekom trajanja istrage", kazao je Bačić i dodao da nema nikakve opstrukcije rada povjerenstva.

9:54 "Ovo nije nogometna utakmica. Mi znamo kakav će rezultat rasprave o povjerenju biti. Znamo da se saborska većina svaki dan cementira, da stranke s 0,1 posto potpore dobivaju savjetnička mjesta u Vladi", kazao je Grmoja i dodao da danas od premijera očekuju odgovore premijera oko Agrokora.

9:45 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako je stanku tražio zbog saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor

"Cijelo vrijeme HDZ pokušava zaustaviti rad povjerenstva. Obrana Todorića pokušava progurati tezu da se radi o političkom progonu. Želim javnosti poručiti da je povjerenstvo jedini alat kojim možemo srušiti teze obrane jer se pokazalo da je Todorić imamo potporu najviših razina vlasti. On je bio politički zaštićen, a ne politički progonjen", kazao je Grmoja.

09:35 Sabor je i danas započeo rad zahtjevima za stanku. Klubovi zastupnika stanke su tražili zbog aktualne političke situacije.

09:30 Premijer je uoči početka sjednice rekao da očekuje da će imati 78 ruku tijekom glasovanja, nakon rasprave o opozivu.

09:30 "Nama nije cilj opozvati Vladu, jer to nije moguće s ovakvim stupovima i na način kako je ta Vlada formirana. Ovdje ćemo tražiti odgovore na pitanja, prvenstveno oko Agrokora'', kazao je uoči početka sjednice Nikola Grmoja (Most)

09:10 Premijer je stigao u Sabor gdje za 20 minuta treba početi sjednica.

"Vjerujem da ćemo ovu raspravu iskoristiti da i kolegama iz oporbe, ali i hrvatskoj javnosti izložimo sve činjenice, sve argumente, sve što je prijetilo hrvatskom gospodarstvu, financijskom sustavu, da podcrtamo pravnu utemeljenost, ustavnost i zakonitost donošenja zakona o izvnarednoj upravi i svega što je taj potez spriječio u negativnom pogledu za hrvatsko gospodarstvo, za radna mjesta, dobavljače, turističku sezonu...", izjavio je Plenković  te opet kazao kako ta inicijativa neće proć  te kako će Vlada tu raspravu iskoristiti da još jednom podsjeti na sve što je poduzela da spriječi negativne učinke slučaja Agrokor.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene