Saborski zastupnici u srijedu su dali sve od sebe i kao da su se natjecali u tome tko će udariti nižim argumentom. Onda ih je sve uvrijedio komentar da su dotaknuli dno.

Galerija


"Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu, bilo kakvom saboru u bilo kojoj zemlji. Ovo je dno dna", poručio je premijer Andrej Plenković. Slušao je premijer cijeli dan i onda ga je iz takta izbacila jedna od rasprava Mostova Mire Bulja.

"U Vaše sklonosti i orijentaciju ne ulazim, ne možete dozvoliti da vas za stražnjicu štipa Juncker", rekao je premijeru Bulj. Bulj smatra kako nije pretjerao, a premijeru poručuje da se treba ponašati državnički.

"Ne samo pozivati se na dobre odnose štipkanja, grljenja, jer se oni tako ponašaju. Što bi bilo kad bih ja to napravio u parlamentu, kao Juncker? On je premijer, on je institucija, on je i moj premijer, iako se ne slažemo. On mora biti državnik, a ne sluga i potrčko briselskih dečki. Zbog toga i je država gdje je", rekao je Bulj.

Ivan Pernar premijeru je u srijedu navečer po svojem običaju čitao s mobitela poruke građana. SDP-ov Gordan Maras kao da uživa u svađama s premijerom za kojeg kaže da ne podnosi kritike.

"Nekada možda izađe izvan teme i ima raspravu koja nije primjerena, ali se nikad nije dešavalo da Sabor nazove dno dna, da proziva zastupnike redom, pa čak i iz svoje stranke", kaže Maras.

HDZ-ovce je prozvao jer se nisu dovoljno uključili u raspravu.

09.11.2017.
Upitna razina rasprave u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Dok je trajalo, udaralo se žestoko ispod pojasa. "Kolega Zekanović, predstavnik jedne marginalne skupine i slijepi putnik na listi HDZ-a, i koji je zakuhao priču, i koji je glavni krivac zašto nije usvojena istambulska konvencija", sipao je tijekom rasprave SDP-ov Željko Jovanović.

"Kojoj vi skupini pripadate? Deklarirajte se kojoj skupini pripadate. Jugoslavenima, recite slobodno", odgovorio mu je Zekanović (Hrast).

Da je Sabor pao na najniže grane, slaže se i bivši predsjednik Luka Bebić. "Bude mi neugodno i žao mi je to. Mislim da bi trebalo prevladati te animozitete. Ti koji se služe tim ekstremnim diskvalifikacijama i uvredama, to čine jer nemaju argumeneta", smatra Bebić.

Bilo je uvreda i u vrijeme njegova mandata, ali su, kaže, izlazili na kraj s time. "Imam dojam da se vrlo malo čitaju materijali i da se malo govori što je predmet rasprave, nego tko kakvu poziciju zauzima", primjećuje Bebić.

Sada je, primijetio je i Bebić, sve puno rasprava bez argumenata, rasprava o svemu, samo ne konkretno o zakonima. S razlogom se građani pitaju koja je uloga zastupnika osim da primaju plaću - jer i kad glasuju o zakonima, glasuju po stranačkoj stezi ne pročitavši ni stranicu materijala.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.