Saborski zastupnici u srijedu su dali sve od sebe i kao da su se natjecali u tome tko će udariti nižim argumentom. Onda ih je sve uvrijedio komentar da su dotaknuli dno.


"Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najniža razina koju možete naći u bilo kakvom parlamentu, bilo kakvom saboru u bilo kojoj zemlji. Ovo je dno dna", poručio je premijer Andrej Plenković. Slušao je premijer cijeli dan i onda ga je iz takta izbacila jedna od rasprava Mostova Mire Bulja.

Vezani članci Sabornica U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba" Davor Filipović, Marin Piletić, Anja Šimpraga Odabrao Plenković, Jandroković pomiješao prezimena, novi ministar već zazvao pomoć s nebesa

"U Vaše sklonosti i orijentaciju ne ulazim, ne možete dozvoliti da vas za stražnjicu štipa Juncker", rekao je premijeru Bulj. Bulj smatra kako nije pretjerao, a premijeru poručuje da se treba ponašati državnički.

"Ne samo pozivati se na dobre odnose štipkanja, grljenja, jer se oni tako ponašaju. Što bi bilo kad bih ja to napravio u parlamentu, kao Juncker? On je premijer, on je institucija, on je i moj premijer, iako se ne slažemo. On mora biti državnik, a ne sluga i potrčko briselskih dečki. Zbog toga i je država gdje je", rekao je Bulj.

Ivan Pernar premijeru je u srijedu navečer po svojem običaju čitao s mobitela poruke građana. SDP-ov Gordan Maras kao da uživa u svađama s premijerom za kojeg kaže da ne podnosi kritike.

"Nekada možda izađe izvan teme i ima raspravu koja nije primjerena, ali se nikad nije dešavalo da Sabor nazove dno dna, da proziva zastupnike redom, pa čak i iz svoje stranke", kaže Maras.

HDZ-ovce je prozvao jer se nisu dovoljno uključili u raspravu.

Dok je trajalo, udaralo se žestoko ispod pojasa. "Kolega Zekanović, predstavnik jedne marginalne skupine i slijepi putnik na listi HDZ-a, i koji je zakuhao priču, i koji je glavni krivac zašto nije usvojena istambulska konvencija", sipao je tijekom rasprave SDP-ov Željko Jovanović.

"Kojoj vi skupini pripadate? Deklarirajte se kojoj skupini pripadate. Jugoslavenima, recite slobodno", odgovorio mu je Zekanović (Hrast).

Da je Sabor pao na najniže grane, slaže se i bivši predsjednik Luka Bebić. "Bude mi neugodno i žao mi je to. Mislim da bi trebalo prevladati te animozitete. Ti koji se služe tim ekstremnim diskvalifikacijama i uvredama, to čine jer nemaju argumeneta", smatra Bebić.

Bilo je uvreda i u vrijeme njegova mandata, ali su, kaže, izlazili na kraj s time. "Imam dojam da se vrlo malo čitaju materijali i da se malo govori što je predmet rasprave, nego tko kakvu poziciju zauzima", primjećuje Bebić.

Sada je, primijetio je i Bebić, sve puno rasprava bez argumenata, rasprava o svemu, samo ne konkretno o zakonima. S razlogom se građani pitaju koja je uloga zastupnika osim da primaju plaću - jer i kad glasuju o zakonima, glasuju po stranačkoj stezi ne pročitavši ni stranicu materijala.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju