Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na samom početku sjednice Sabora BUZ-ov Milivoj Špika osvrnuo se na sustav mirovina.


Na početku sjednice u BUZ-ov Milivoj Špika tražio je stanku nakon koje je za govornicom govorio o mirovinskim fondovima. 'Sve priče da su sredstva iz 2. stupa vlasništvo nekog pojedinca su priče jer pojedinac ne može nikad do njih doći', rekao je Špika i ustanovio kako će ulaganjem sredstava iz drugog stupa povećati javni dug.

Vezani članci Hrvatski sabor Sabor izglasao državni proračun, prvi u eurima, 50 zastupnika bilo je protiv Ivo Milatić Državni tajnik o nabavci kukuruza za robne zalihe: "Odbacujem tvrdnje o aferi"

'I sve one priče da će mirovine rasti s obzirom na drugi stup nemaju uporište ni u kakvom matematičkom izračunu', dodao je.

Prava nacionalnih manjina

Hrvatski sabor sjednicu u četvrtak nastavit će raspravom o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu u 2014. za potrebe nacionalnih manjina.

U Izvješću stoji da je za provođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Vlada tijekom 2014. godine utrošila 144,3 milijuna kuna, što je znatno više nego u 2013. godini kada je utrošeno 138,1 milijuna kuna.

U izvještajnom je razdoblju, ocjenjuje se, pokazan zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, a pozitivni pomaci postignuti su u području kulturne autonomije nacionalnih manjina, odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u provedbi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine i pripadajućeg Akcijskog plana te u području razvijanja tolerancije prema različitosti i suzbijanju diskriminacije.

Značajniji napredak nije, međutim, zabilježen u području ostvarivanja prava na ravnopravnu službenu uporabu manjinskog jezika i pisma.

Pripadnici nacionalnih manjina nisu koristili pravo uporabe svog jezika i pisma u postupcima pred upravnim tijelima jedinica samouprave kao ni u postupcima pred državnim tijelima, ali u odnosu na 2013. značajno je povećan broj sudskih postupaka koji su vođa jeziku nacionalne manjine.

Analiza stanja usklađenosti statuta jedinica samouprave s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj je pokazala da od 27 lokalnih jedinica koje su svoje statute dužne uskladiti s navedenim propisima, njih 12 nije detaljno razradilo ostvarivanje svakog pojedinačnog prava, dok pet jedinica lokalne samouprave uključujući i Grad Vukovar, uopće nije svojim statutima uredilo ostvarivanje predmetnih prava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju