Zastupnici u Hrvatskom saboru u petak raspravljaju o zakonskom prijedlogu koji uređuje gospodarenje otpadom te u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktivu EU-a, dok uobičajenog glasanja neće biti.


Izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom se među ostalim propisuje da obvezu osiguravanja reciklažnog dvorišta moraju osigurati jedinice lokalne samouprave s više od 3000 stanovnika umjesto dosadašnjih s više od 1500 stanovnika.

Vezani članci Transakcija prodaje Fortenove nije zakonita - 2 Odbor za vanjske poslove zaključio: Transakcija prodaje Fortenove nije zakonita Sjednica Sabora/Ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Nakon kaosa u Sabornici zastupnici danas nastavljaju s radom

Propisuje se i da Grad Zagreb i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi odlagalište otpada imaju pravo na novčanu naknadu za korištenje odlagališta otpada kada to odlagalište koristi druga jedinica lokalne samouprave.

Navedenim se prijedlogom također ukida Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, čije poslove preuzima Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na dnevnom redu u petak je i prijedlog odluke o razrješenju te imenovanju dijela članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. (Hina)

10:30 -  HDZ-ov Josip Borić imao je prigovor na Gordana Marasa. "Pokušajmo vidjeti postoje li poslovničke mogućnosti da kolegu zastupnika Marasa imenujemo saborskim namjesnikom u Gradskoj skupštini kako bi ovaj dom oslobodio od tema koje treba raspravljati zagrebačka Gradska skupština jer se to ponavlja i dana u dan”, rekao je Borić.

10:07 - Zbog prijedloga zakona, stanku u Saboru tražili su SDP, Most, GLAS i HDZ.

10:05 - Gordan Maras iz SDP-a rekao je da u sabornici nema nikoga iz stranke Milana Bandića osim zastupnika Kajtazija u trenutku kada se priča o komunalnom otpadu, najvažnijoj temi za Zagreb. "Nema niti preletača niti fiksera, osim zastupnika Kajtazija, a pričamo o temi krucijalnoj za Zagreb. U Zagrebu niču divlji deponiji. Primjeri se nalaze u naselju Struge, gdje niču divlji deponiji građevinskog otpada. Tamo su nastala dva brda, pa pošaljite inspekciju", upozorio je Maras.

Govorio je i stanju u Zagrebu. "Grad Zagreb želi povećati cijene odvoza smeća, s toga molim državnog tajnika da utječe na upravu u Gradu Zagrebu kako do toga ne bi došlo".

Zatražio je da se u Zagrebu "počne voditi računa o kvaliteti života sugrađana, a ne samo da se nabijaju cijene trostruko veće nego do sada pa četveročlane obitelji u 30 kvadrata moraju mjesečno plaćati umjesto 25 stotinu kuna".

9:47 - Državni tajnik Mile Horvat rekao je kako cijenu odvoza komunalnog otpada formiraju lokalne zajednice.

9:45 – Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a prigovorila je vladajućima da se u nekim lokalnim zajednicama otpad naplaćuje više, a odvozi rijeđe.

9:44 – Nezavisni zastupnik Željko Glasnović prigovorio je vladajućima zbog nerješavanja pitanja divljih odlagališta otpada.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju