Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skinuli rukavice

''Fajt'' u Saboru: ''A ti imaš pojma, e?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor raspravlja o Godišnjem financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2015. godinu, ali prije toga jutro je proteklo u verbalnom okršaju Gordana Marasa i Nikole Grmoje, pri čemu Grmoja nije birao riječi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

 

13:11 - Ivan Pernar i za saborskom govornicom ponovio je kako je osoba iz HBOR-a koja je dala kredit EPH znala je da ta tvrtka neće moći vratiti, te pojasnio višemilijunske prevare, nakon čega je potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio da ako priča o nečemu neka obuhvati cjelokupnu sliku, a ne samo probrane podatke.

U priloženom videu pogledajte kako je pojasnio višemilijunske prevare.

11:50 - Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku izrazio je nezadovoljstvo brojem zastupnika i rekao da predlaže da je najbolje da se raspuste i da idu kućama. ''Nije ni čudo da nam je ovako kako jest'', rekao je komentirajući podatak o malom broju prisutnih zastupnika.

''Žao mi je što nema kolega iz SDP-a, a ni HDZ-a, ove 23, 24 godine očito je puno toga, moglo bi ih se toga puno pitati'', rekao je.

''U nadzornom odboru HBOR-a sjedi 9 ljudi, 6 ministara i 3 predsjednika Sabora i predstavnik HBOR-a. Evo, to je već 10. Ni najveća banka nema toliko ljudi u nadzornim odborima'', kaže Lovrinović dodavši da je paradoks da nema državne revizije u HBOR-u.

11:18 - Ivan Pernar iz Živog zida optužio je HBOR da je dao kredit na sedmu hipoteku na zgradu EPH, ne navodivši kada se to dogodilo. Kazao je da kada su vidjeli da se kredit možda neće moći vratiti, primili su licencu na časopis ''Doktor u kući''.

''Zašto nitko za to nije išao u zatvor? Zašto SDP nije odgovorne ljude stavio u zatvor? Odgovor je u tome što su hvalili lik i djelo Slavka Linića i podržavali vašu vlast iako je bilo jasno da su odluke koje ste donosili krive'', rekao je Pernar.

Boris Lalovac iz SDP-a mu je na to odgovorio. ''Prvi put čujem za ovu informaciju i ako smatrate da je nešto davano mimo procedure, možete tražiti upit od uprave'', rekao je Lalovac dodajući da podržava ovakav Pernarov stav ako su točni navodi koje je iznio.

10:50 - Počela je rasprava o Godišnjem financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2015. HBOR je u izvještajnom razdoblju kreditiranjem, osiguranjem izvoznih potraživanja i izdavanjem garancija podržao 2589 projekata hrvatskih gospodarstvenika, u ukupnom iznosu 12,4 milijarde kuna.

Time je, u odnosu na 2014. HBOR podržao 127 posto više projekata s dvostruko većim iznosom. Kada je riječ o ostvarenim rezultatima, HBOR tijekom 2015. bilježi povećanje kreditne aktivnost te je odobreno 2285 kredita u ukupnom iznosu od 7,8 milijardi kuna. Od toga se 7,3 milijarde odnosi na novoodobrene kredite što je dvostruko više nego 2014. Broj odobrenih kredita je 2,5 puta veći od onih odobrenih 2014. i najveći je u dosadašnjem poslovanju HBOR-a.

10:42 - Gordan Maras upozorio je na to da je Grmoja kršio nekoliko točaka poslovnika ovakvim svojim nastupom.

''Ovdje su se koristile riječi 'pljačka', što može biti figurativno, stilski, malo lepršavo od Grmoje, ok. Ali, 'zločinački poduhvat' – to su vrijeđanja i mislim da bi trebali u najmanju ruku upozoriti zastupnika da se tako ne izražava, jer bi onda netko mogao posumnjati u sposobnost Mosta, s obzirom na to da oni godinu dana upravljaju tim sektorom. Zašto to nisu promijenili? Ako ste toliko sposobni, zašto u godinu dana zločinački poduhvat niste spriječili, gospodine Grmoja – Vi i gospodin Panenić'', rekao je Maras.

''Zbog čega niste? A ti imaš pojma, e?'', dobacio je Maras Grmoji.

10:21 - Nikola Grmoja iz Mosta primijetio je da neovisno o tome koja je tema u Saboru, zastupnici raspravljaju o poreznoj reformi. I porezna reforma i standard hrvatskih građana ugroženi su jer ste vi za to digli ruke, rekao je Grmoja zastupnicima.

''Standard građana je ugrožen jer ste vi za to digli ruke'', rekao je Grmoja zastupnicima oporbe. ''Na zadnjoj sjednici Milanovićeve Vlade, a na izvanrednoj sjednici Sabora, gdje se pod krinkom socijalnih naknada, odnosno vaučera dogodila pljačka koja se mjeri u milijardama kuna. Znači, u 2017. za interese pojedinih skupina, a nauštrb hrvatskih građana je donesena takva odluka. Naša industrija će biti manje konkurentna i tu pljačku Vrdoljaka i Milanovića osjetit će svaki hrvatski građanin na svojoj koži. Sljedeće godine potrebno je za isplatu poticajne cijene 2,1 milijarde kuna, a to znači manjak od milijardu kuna koje treba namiriti. A do 2020. nedostaje 6,23 milijare kuna. Da bi se ovaj zločinački pothvat proveo nije trebalo imati samo ministrastvo gospodarstva nego i druge institucije. Ovo je najveća pljačka u povijesti Hrvatske'', rekao je Grmoja, čime je zaslužio opomenu predsjednika Sabora Bože Petrova.

10:06 - Goran Aleksić kazao je kako je, kad su sudovi počeli kažnjavati banke, EU donio odluku da je to zakonito, a nakon 100-tinjak presuda, Visoki sud počeo je vraćati predmete na prekršajni sud na ponovno utvrđivanje. Suci su, kaže on, izgleda zbunjeni u tome, pa se pitaju je li banka prije toga definirala parametre koje je trebala. Ali, ističe, zabranjeno je jednoj ugovornoj strani mijenjati ugovovrne odredbe bez volje druge strane.

''Imam dobar dojam da banke lobiraju debelo ispod žita i da ih netko sluša'', ističe Aleksić.

9:51 - Siniša Hajdaš Dončić kaže da SDP reagira na najavu ministarstva financija o podizanju stope PDV-a na 25% . ''Ujedno se čudimo što ministar turizma i ministar poljoprivrede zbog plasmana poljoprivrednih proizvoda, ne reagira. Naša je procjena da će sektor izgubiti milijardu kuna. Ovakva je najava ishitrena i neprihvatljiva, da se u ovom trenutku udari na sektor koji raste dva puta više nego ostali, za nas to predstavlja neprihvatljivost i usporit će se jedan od motora gospodarskog oporavka'', rekao je Hajdaš Dončić.

Opisao je kako će sad na ugostiteljskom mjestu kao i mnogi, umjesto dvije pive, popiti jednu, a država neće to osjetiti, dok će ugostitelji osjetiti.

SDP traži da se stopa PDV-a ne dira u ugostiteljstvu.

9:35 - Stanku je zatražilo nekoliko saborskih zastupnika zbog različitih tema. Zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić zatražio je stanku zbog najave dizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu, Živi zid zbog deložacije u Zaboku, Promijenimo Hrvatsku zbog presude EU suda u vezi s ovršnim postupcima u Španjolskoj i kažnjavanje banaka zbog nezakonitog određivanja kamatnih stopa, SDSS zbog pojave skrnavljenja groblja na gradskom groblju u Pakracu, IDS zbog porezne reforme i njezinih negativnih posljedica,a Most također zbog porezne reforme.

8:00 - Sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se u 9:30 sati raspravom o Godišnjem financijskom izvještaju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2015. godinu.

HBOR je u izvještajnom razdoblju kreditiranjem, osiguranjem izvoznih potraživanja i izdavanjem garancija podržao 2589 projekata hrvatskih gospodarstvenika, u ukupnom iznosu 12,4 milijarde kuna.

Time je, u odnosu na 2014. HBOR podržao 127 posto više projekata s dvostruko većim iznosom. Kada je riječ o ostvarenim rezultatima HBOR-a tijekom 2015. bilježi povećanje kreditne aktivnost te je odobreno 2285 kredita u ukupnom iznosu od 7,8 milijardi kuna. Od toga se 7,3 milijarde odnosi na novoodobrene kredite što je dvostruko više nego 2014. Broj odobrenih kredita je 2,5 puta veći od onih odobrenih 2014. i najveći je u dosadašnjem poslovanju HBOR-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene