Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera paketi

Murganić na rubu živaca u Saboru: "Nema nikakve afere! Na osobnoj ženskoj razini čudi me vaš izbor riječi"

Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sjednica Sabora (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Sabora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Željko Glasnović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josip Borić (Foto: Dnevnik.hr) Josip Borić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Rasprava o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi po hitnom postupku u Saboru je brzo skrenula na raspravu o aferi paketi. Ministrica Nada Murganić branila se od optužbi koje su pljuštale na sve strane.

Afera paketi danas je bila glavna tema u sabornici. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavljala je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, no nije mogla izbjeći optužbe oporbe nakon što je Nova TV otkrila kako su pokloni za siromašnu djecu završili u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana. 

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Vidno iznervirana ministrica kazala je kako su optužbe neutemeljene te ustvrdila da ju se napada na "osobnoj i ženskoj" razini.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

14:22 - Hrvatski sabor u petak je većinom glasova izmjenio Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za dio javnosti i oporbu "lex šerif", te donio zakon koji na drugačiji način uređuje financiranje općina, gradova i županija.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koje su dobile podršku 78 zastupnika, redefiniran je institut istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika i župana kod nedonošenja proračuna, a taj se institut razdvaja u dva koraka.

Referendum za opoziv lokalnih izvršnih čelnika moći će predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti na zahtjev 20 posto birača.

13:31 - Hrvatski sabor većinom je glasova izmijenio Zakon o financiranju vodnog gospodarstva koji bi dugoročno trebao riješiti problem gubitaka vode u vodoopskrbnoj mreži, odnosno svesti ga na razinu tehnički prihvatljivog te spriječiti poskupljenje vode krajnjim korisnicima.

Intencija je zakona da se ne poveća cijena vode, tumačio je ranije Vladin predstavnik Mario Šiljeg, navodeći kako bi se, kad zakon ne bi bio donesen, voda morala naplaćivati po zahvaćenim, a ne isporučenim količinama. Budući da trenutno imamo gubitke od 49 posto, to bi bio enorman udar na hrvatske građane, rekao je Šiljeg.

Gubici vode u vodoopskrbnom sustavu stalno rastu i u 2016. iznosili su 49 posto od ukupno zahvaćene vode. Za aktivnosti na smanjenju tih gubitaka, u idućoj je godini planirano 100 milijuna kuna.

Vladin predstavnik, a potom ni Sabor, nije prihvatio amandman Odbora za poljoprivredu da lokalne jedinice naplaćene naknade za uređenje voda doznačuju na račun Hrvatskih voda mjesečno, a ne tjedno kao sada.

Model koji postoji 12 godina pokazao se uspješnim, mjesečno doznačivanje predstavljalo bi udar na likvidnost Hrvatskih voda, rekao je Šiljeg.

Sabor je u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o vodama.

12:18 Zastupnici glasuju o prethodno izglasanim točkama prije čega je prisegnuo novi zastupnik HDZ-a Stipe Šapina koji u Saboru mijenja HDZ-ova Dragu Prgometa.

Prgomet je izvijestio predsjednika Sabora da od 1. prosinca stavlja mandat u mirovanje, rekao je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek.

Sabor, koji 15. prosinca završava redovnu radnu sezonu, svoj je dnevni red dopunio s 15 novih točaka, među njima su i Vladin prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći te izvješće o radu Upravnog vijeća Hine za prošlu godinu.

12:00 Određena je stanka do 12:15 sati.

11:53 Ministrica Nada Murganić ustvrdila je kako je riječ o uobičajenom obliku promidžbe.

"Trudim se u svojim obraćanjima biti iskrena. Na osobnoj ženskoj razini čudi me vaš izbor riječi", kazala je Murganić i dodala da nije bježala od novinara.

11:50 "Lažete, gospođo ministrice, i uplićete se u svoje laži. Rekli ste da ste naljepnice financirane fondom za najpotrebitiji lijepili na poklone koji nisu kupljeni sredstvima fona. Nemojte da zbog vas novac ne dobiju oni kojima je potreban", kazao je Mrsić.

11:50 Murganić je rekla kako dijete najbliže suradnice na koju Maras cilja ima 10 godina, a drugih roditelja čija djeca idu u taj vrtić nema.

"Išli smo i u Nazorovu i u druge vrtiće. Ne vidim zašto je problem što smo išli i u ovaj", kazala je Murganić.

11:48 Gordan Maras (SDP) rekao je kako je činjenica da je Murganić organizirala dijeljenje paketa.

"Činjenica je da je vaša državna tajnica bježala od kamera i da su djeca vaših suradnika polaznici tih vrtića. Vi me slobodno demantirajte. Ako ste zbilja mislili preko crkve ili udruga podijeliti paketići, to se valjda radi dan ranije. Priznajte pogrešku", kazao je Maras. 

11:46 Nenad Stazić (SDP) kazao je kako se Murganić već nekoliko dana natječe sama sa sobom da dokaže nešto neobjašnjivo.

"Poziv za novinare sastavljao je netko iz vašeg ministarstva. Zašto ne kažete da se dogodila greška. Onaj tko radi, taj i griješi. To je ljudski, a ne probati raditi od saborskih zastupnika i javnosti budale", kazao je Stazić.

11:40 Mrsiću je opet odgovorila ministrica Murganić.

"Paketići ne postoje i afera ne postoji. Sredstva za tehničku pomoć u smislu informiranja i vidljivosti pravilno su upotrijebljena", kazala je Murganić.

11:35 Mirando Mrsić (SDP) rekao je kako su stanku tražili da se razjasni pitanje "famoznih paketića"

"To nije pitanje pogreške bilo koga, već pitanje vjerodostojnosti RH. Riječ je o fondu iz kojeg se financiraju potrebe najpotrebitijih. U sklopu programa postoji tehnička pomoć, ali i ona se može utrošiti samo na način na koji je predviđeno. Nema prebacivanja na ministarstvo", kazao je Mrsić.

Podsjetio je kako u pozivu za mediju stoji da će Ministarstvo darivati djecu prigodnim paketima koje sufinancira EU iz fondova za najpotrebitiji.

"Kad se u prilogu Nove TV o poklonima pitala ravnateljica vrtića, ona je rekla da je poklone dalo ministarstvo", kazao je Mrsić.

Istaknuo je da se tehnička sredstva ne mogu trošiti nenamjenski.

"Hrvatska javnost treba doznati istinu", kazao je Mrsić.

11:13 Radin je potom odredio stanku do 11:30 sati.

11:12 Hrvoje Zekanović (Hrast) nakon svog obraćanja zaradio je opomenu koju mu je izrekao Furio Radin. Nakon njega opomenu je zaradio i Saša Đuić (Most) koji je unatoč tome što je Zekanoviću već izrečena opomena tražio povredu poslovnika.

"I vi dobivate opomenu. I vi isto", počeo je nabrajati Radin i dijeliti opomene šakom i kapom.

11:00 Nakon što je zastupnik SDP-a Saša Đujić utvrdio kako je ministrica Murganić vidno nervozna, predsjedavajući Furio Radin kazao je kako "svatko ima pravo biti nervozan"

Đujić je poručio i kako Hrvatska ima novu prvakinju u šprintu, aludirajući na državnu tajnicu Margaretu Mađerić koji je pobjegla od kamera nakon pitanja što pokloni za potrebite rade u privatnom vrtiću.

10:57 Ministrica Murganić uzvratila je Mrsiću:

"Strašno je da u javnom prostoru ima toliko dezinformacija nakon naših objašnjenja. Nitko nije vidio paketiće od naših ministarstva, afere nema. Nadam se da će doći inspekcija jer smo sredstva trošili namjenski. Pitam vas ako se europski fond smije dijeliti u Saboru. U tome se radi da se namjerno diskreditira", kazao je Mrsić.

 

10:55 Mirando Mrsić (SDP) prozvao je ministricu Murganić zbog afere paketi.

"Dijelii ste pomoć tamo gdje to nije bilo potrebno. Nakon ovoga će EK itekako odreagiriati i poslati nam inspekciju da vide troše li se sredtsva namjenski. Očito je netko pomiješao lončiće", kazao je Mrsić.
 

10:39 Nakon stanke Sabor je nastavio raspravom o Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi pravo na status njegovatelja.

Izmjene je predstavila ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić.

10:32 Furio Radin rekao je kako se povredama poslovnika i replikama stvara cirkus i odredio je 10 minuta stanke.

"Neću više nikome davati povrede poslovnika. Određujem stanku", kazao je Radin.

10:31 Uslijedilo je prepucavanje zahtjevima za povrede poslovnika nakon čega je potpredsjednik Sabora Furio Radin odlučio odrediti stanku.

10:31 Josip Borić ponovno se javio i kazao kako ovog puta želi da on bude zadnji.

"Znam da Marasu nije lako slušati njegove neuspjehe", kazao je Borić.

10:29 Gordan Maras (SDP) rekao je kako je predsjedavajući Furio Radin trebao upozoriti Borića jer je cijelo vrijeme govorio o njemu, a  za stanku se javio prije no što je znao temu Marasova izlaganja.

"Vidi se da je on promoćuran, ali nije mogao znati unaprijed o čemu se govori. Borić je vjerno pljeskao Sanaderu, a sada to radi Plenkoviću", kazao je Maras.

10:24 Josip Borić (HDZ) rekao je kako je Maras glavni hejter hrvatske vlade.

"Pokušao sam ući u smisao onoga što je Maras pokušao reći, ali nisam uspio. Pokušao sam se prisjetiti što je on radio kao ministar. Čija se vlada raspala u aferama. SDP-ova - sjetimo se samo afere Spačva i Biskviti", kazao je Borić.

10:04 Gordan Maras (SDP) poručio je kako je Hrvatska nikad nije bila u goroj situaciji.

"Država se svaki dan suočava s novom aferom. Pucamo po šavovima, a HDZ je bahatiji nego u vrijeme Ive Sanadera", kazao je Gordan Maras.

Kazao je kako ministrica Murganić promovira samu sebe kupujući poklon paketiće da djecu u privatnim vrtićima.

"Po tko zna kojoj liniji, ministrica Murganić odabire privatni vrtić i tamo dijeli poklone za siromašne", kazao je Maras i dodao kako u privatni katolički vrtić u kojem je došlo do afere paketi idu djeca zaposlenika Ministarstva.

9:46 Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) kazao je kako je izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku.

"Cijeli trust mozgova čeka da dođe u Hrvatsku, a ne mogu. Lakše je biti astronaut nego dobiti hrvatsko državljanstvo", kazao je Glasnović.

Tvrdi kako se dijaspora ne može vratiti zbog sabotaže starih političkih kadrova koji su "napravili prćiju od države".

"Hrvati izvan domovine tretirani su kao društveni gubavci", rekao je Glasnović.

9:30 Sabor je i danas rad započeo stankom. Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) stranku je tražio kako bi govorio o hrvatskoj dijaspori. Stanku je tražio i zastupnik Goran Aleksić (Živi zid/SNAGA) zbog arbitraže u Washingtonu. Kažimir Varda (BM 365) pričat će o zbrinjavanju mulja od otpadnih voda, a Gordan Maras (SDP), Branko Bačić (HDZ)  i Goran Dodig (HDS) o aktualnoj političkoj situaciji.

Marko Vučetić (Nezavisni) stanku je tražio kako bi govorio o poštivanju ljudskih prava, a Marija Puh (HNS) o novostima u strukovnom obrazovanju.

 

 


 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene