Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Jovanović: "Predsjednica plače poput male curice da je Dalija Orešković ne voli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je na dnevnom redu Sabor rasprava o izvješću Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata , zastupnici su dan počeli stankama zbog situacije s Agrokorom. U sabornici će sigurno biti riječi i o inicijativi SDP-a za opoziv Vlade.

Oporba je u četvrtak ometala rad Sabora tražeći da se pored zastupnicima pojavi premijer Andrej Plenković kako bi objasnio sporne ugovore oko Agrokora koji su se u srijedu navečer pojavili u medijima. SDP je objavio kako će tražiti opoziv cijele Vlade zbog Lex Agrokora i ugovora koji je potpisan s američkim fondom Knightheadom, koji je jedan od najvećih kreditora Agrokora.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, u Dnevniku Nove TV je rekao da će Agrokor na kraju pripasti - vjerovnicima. Na prozivke da se radi o nacionalnoj veleizdaji rekao je samo kako ''će vrijeme pokazati tko je ovdje veleizdajnik. Morate shvatiti da je ugovor potpisan s preko 30 financijskih institucija. Svaka od njih zahtijeva povjerljivost i mi jednostavno nismo bili u stanju da taj ugovor bez njihove suglasnosti objavimo.''

Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu , nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

14:00 Završila je peta sjednica sabora. Šesta će započeti 8. studenog aktualnim prijepodnevom.

10:29 Sabor je nastavio rad raspravom o izvješću o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ravnatelj centra Ante Nazor kazao je kako zastupnike neće zamarati izvješćem koje im je dostupno već će odgovarati na pitanja zastupnika.

10:25 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako je Bačić u svom govoru vrijeđao zastupnike.

"Ja se osjećam uvrijeđeno. Vi ste ti koji ste  stvorili Ivicu Todorića i 200 bogatih obitelji", kazala je Glasovac na što ju je Jandroković prekinuo te joj izrekao opomenu.

10:20 Branko Bačić (HDZ) je kazao kako se oporba neprestano poziva na građane pa ga zanima misle li pri tome i na zaposlenike Agrokora.

"Svi pravni stručnjaci govore da je roll up ugovor u skladu sa zakonom. Vi biste žrtvovali 200.000 ljudi, u svojoj zaslijepljenosti napravili biste sve da se smijeni Vlada. Sram vas bilo, prozvali ste vladu za veleizdaju. Čije vi interese zastupate? Ruske?", kazao je Bačić.

Istaknuo je kako oproba slijedi svog nesposobnog lidera.

"Ono što vi govorite se poklapa sa svime što piše Ivica Todorić. Ono što vi pričate piše Ivica Todorić", kazao je Bačić.

Željko Lenart (HSS) iz klupe je Bačiću poručio da priča gluposti, na što ga je upozorio Gordan Jandroković.

10:15 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako građani još više gube vjeru u politiku.

"Ako postoji mjesto gdje se u svakom trenu treba govoriti o problemima građana, onda premijer mora pokazati bar malo mudrosti, doći u sabornicu i reći što se događa. Smatram da je Agrokor najveća korupcijska afera u novijoj povijesti  Hrvatske", kazao je Jovanović.

Istaknuo je kako je jučerašnja sjednica Povjerenstva za Agrokor bila na razini Alana Forda.

"Odluke o tome koga će prvo zvati za svjedoke, povjerenstvo za Agrokor su svele na razinu grotesknog", kazao je Jovanović.

Kazao je i kako predsjednica Grabar-Kitarović  poput male curice plače jer je Dalija Orešković ne voli.

10:10 Stjepan Čuraj (HNS) kazao je kako je lex Agrokor omogućio institut najstarijeg duga koji prethodno nije bio prepoznat.

"Građani ne smiju snositi niti jedne kune zbog privatne kompanije. Volio bih da su kreditori došli i rekli da će dati novce za džabe, ali ne znam je li se tako nešto igdje dogodilo", kazao je Čuraj.

10:04 "Očito je namjera bila izbjeći da se pred Povjerenstvom pojave Dalić, Ramljak i Plenković", kazao je Grmoja i dodao da je on predložio da se izbaci stavka koja se tiče financijskih izvještaja Agrokora.

"Oni žele da mi odustanemo, ali mi to nećemo učiniti. Oni žele odugovlačiti i zato su pozvali ove svjedoke", kazao je Grmoja.

Nikolu Grmoju razljutilo je što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije htio danas uvrstiti u dnevni red Mostov prijedlog izmjene odluke o povjerenstvu za Agrokor.

"Rekao mi je 'Ne, ne! Mi ćemo danas zaključiti ovu sjednicu, bit će vremena za to' , a na moje pitanje kada ćemo to raspraviti rekao je ' Raspravit ću kad ja odlučim!'. No, mi nećemo odustati i borit ćemo se za punu istinu o Agrokoru", poručio je Grmoja podsjećajući kako se prijedlogom izmjene odluke omogućava nesmetan rad povjerenstva što, uvjeren je, vladajućima ne odgovara.

"Ja sam za prvu sjednicu povjerenstva pripremio ozbiljne dokumente koji će uzdrmati Vladu i savjetnike", poručio je.

Prozvani Jandroković uzvratio mu je da će se njihov prijedlog uvrstiti u dnevni red na početku iduće sjednice, kao i sve točke koje su bile predložene od prošlog glasovanja u pretprošli petak. "Nemojte mistificirati... Ponašam se u skladu s Poslovnikom", poručio je Jandroković Grmoji.

10:02 Nikola Grmoja (Most) kazao je kako su na sjednici povjerenstva za Agrokora članovi iz oporbe preglasani po svim pitanjima.

"Mediji su izbačeni sa sjednice povjerestva i to je prva točka po kojoj smo preglasani. Izglasano je i da se sjednice mogu održavati jedino ako je prisutna većina članova povjerenstva što znači da se ona neće održati ako se ne pojave članovi iz reda vladajućih", kazao je Grmoja.

10:00 Mrak-Taritaš kazala je kako je kriterij za zvanje svjedoka pred povjerenstvo za Agrokor očito bio taj da se zovu samo oni stariji od 80 godina i da se što manje sjećaju.

9:57 Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako zbog Agrokora ispod radara prolazi niz stvari.

"U našem demokratskom igrokazu, vladajući sjede dok ono što govori oporba nikoga ne zanima. Je li smisao lex Agrokora bilo sklapanje ugovora koji će ostaviti trajne posljedice svim građanima", kazala je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je kako je premijer u Saboru poručio kako on "može što hoće".

9:52 Davor Vlaović (HSS) kazao je kako izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti prolaze ispod žita zbog afere Agrokor.

"Ministar zdravstva narušava opstojnost domova zdravlja. Izmjenama će obiteljski liječnici odobrenje za rad dobivati direktno od ministra te će u bilo kojem trenu moći postati privatnici", kazao je Vlaović.

Kazao je i da ako premijer ne želi doći u Sabor odgovarati na pitanja o Agrokoru da bi onda svi trebali biti za opoziv Vlade.

9:50 "Ministrica Dalić povezana je s američkim kapitalom, zasigurno je s Ramljakom dogovorila ovu cijelu operaciju", kazao je Sinčić i dodao kako se onemogućuju alati pomoću kojih bi se trebala doznati istina o Agrokoru.

"Tražimo opoziv Vlade", kazao je Sinčić.

9:45 Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kazao je kako je jučer održan sastanak Istražnog povjerenstva za Agrokor na kojem je i on bio prisutan.

"Bojim se da se Povjerenstvo za Agrokor pretvara u farsu. Pogledajte tko je pozvan za svjedoke - Ante Todorić stariji, Stjepan Mesić i Josip Manolić. Radi se o ljudima u visokim godinama i upitno je što će moći reći i doprinijeti istrazi. Bojim se da će im svaka druga biti "ne sjećam se", a obzirom na njihovu dob, tko bi im mogao zamjeriti", kazao je Sinčić

Kazao je da HDZ očito kupuje vrijeme kako bi se cijela stvar zataškala.

9:30 Sabor je i danas rad započeo stankama. Zbog aktualne političke situacije stanke su zatražili klubovi zastupnika HDZ-a, SDP-a, Mosta, GLAS-a, Živog zida i HNS-a.  Davor Vlaović (HSS) stanku je zatražio zbog izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene