Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava

Sabor o pravima nacionalnih manjina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas će razmotriti Vladino izvješće o provedbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2013.

Iz izvješća se iščitava da je država lani za provedbu Ustavnog zakona utrošila 138 milijuna kuna, a najviše je činjeno na području odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ostvarivanju kulturne autonomije, vjerskih prava, zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, te u provedbi Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV "slijede populističke floskule" Ivana Petrović o potezu predsjednika Milanovića: "Situacija je ozbiljna, ali nije ultimativna, on oporbi daje pozornicu" Slika nije dostupna Na sjednici 239 točaka Najavljena velika promjena na sjednicama Sabora: "Danas sam naučio da se HDZ-u na nježan način treba reći kako je ukradena milijarda"

Matični Odbor za prava nacionalnih manjina upozorava, međutim, da izvješću nedostaje kritički osvrt, budući da se neki problemi godinama ne rješavaju.

Odbor navodi da nema značajnijeg napretka na području uporabe manjinskih jezika, posebno kad je riječ o pravu na ravnopravnu službenu uporabu manjinskih jezika i pisma.

Članovi Odbora smatraju da se ozračje vezano uz to pravo u proteklih godinu dana značajno pogoršalo, a kao primjer navode Vukovar, u kojem su prosvjednici s državnih institucija skidali ploče s ćiriličnim natpisima.

Odbor upozorava i na probleme u zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne i lokalne uprave te u pravosuđu, žali se i na sve manja proračunska izdvajanja za manjinska prava, na otežan pristup manjina medijima te na sporost u stambenom zbrinjavanju i povratku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene