Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigli u Hrvatsku

Hrvatski mirotvorci se vratili s Golanske visoravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Golanske su se visoravni danas kasno poslijepodne vratili svi hrvatski vojnici koji su kao mirotvorci sudjelovali u UN-ovoj misiji na pograničnom području između Izraela i Sirije.

Hrvatski kontingent mirotvoraca u UN-ovoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni vratio se danas oko 18 sati u Hrvatsku. Jutros su krenuli prema aerodromu Ovda u Izraelu, odakle su avionom Croatia Airlinesa poletjeli za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Na Golanskoj je visoravni bilo 97 hrvatskih 'plavih kaciga', a njihovo povlačenje s teritorija na granici Sirije i Izraela naređeno je nakon medijskih izvještaja o navodnoj prodaji hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima.

'Ne možemo jamčiti njihovu sigurnost, ne možemo biti sigurni hoće li netko nešto prema njima poduzeti nakon što su informacije objavljene u New York Timesu, a New York Times se čita u svijetu', rekao je premijer Milanović 28. veljače, najavljujući povlačenje.

>> Sirijski pobunjenici zarobili konvoj UN-ovih promatrača na Golanu

U Oružanim snagama RH napominju da je, prema operativnom planu povlačenja i izmještanja, cijela operacija trajala šest dana, a obuhvaćala je potrebne sigurnosne mjere koje su jamčile sigurnost pripadnika kontingenta i stabilnost izvršavanja zadaća prema mandatu misije UNDOF.

Prije samog povlačenja, obavljeno je i zapovjedno izviđanje koje je izvršio tim Glavnog stožera, a povlačenje je provedno u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Izraelu. Veleposlanik Pjer Šimunović sudjelovao je na ceremoniji predaje dužnosti u području operacije, što je obavljeno jučer. Spuštanjem hrvatske zastave formalno je okončano sudjelovanje pripadnika OSRH u UNDOF-u.

Povlačenjem i izmještanjem pripadnika OSRH na terenu je zapovijedao čelnik Operativnog tima MORH-a i GS OSRH brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta OSRH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene