Nenad Stazić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Nenad Stazić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U povodu obljetnice rođenja Nikole Tesle zastupnici Boris Milošević (SDSS) i Nenad Stazić (SDP) prisjetili su se u Saboru tog velikog čovjeka i znanstvenika.


"Danas se sjećamo Srbina iz Hrvatske, velikog čovjeka i znanstvenika, građanina svijeta, danas je 10. srpnja, nacionalni dan Nikole Tesle, dan znanosti i tehnologije i inovacije", kazao je Milošević.

Vezani članci Gordan Jandroković "Nema nas dovoljno, vidim to po dvoranama": Sabor nije dnevni red dopunio zakonom o kaznama za kršenje mjera zaštite Sabor Oporba oštro protiv kažnjavanja građana: "Ako će se ljudima zabranjivati stvari koje su inače normalne, onda smo u izvanrednom stanju"

Nikole Tesle prisjetio se i Stazić. "Na današnji dan 1856. godine u olujnoj noći punoj grmljavine i munja rođen je genij Nikola Tesla. Genij kojeg slavi cijeli svijet, osim izgleda Hrvata pod vodstvom HDZ-a" kazao je.

"Karika koja nedostaje"

Podsjetio je i na spomenik Tesli u Gospiću koji je 1992. godine miniran.

"Ne znam tko je to učinio, ali taj je svakako morao biti nekakav diluvijalni element, karika koja nedostaje, prijelazni oblik između kromanjonca i neandertalca jer staviti dinamit pod genijalni Kršinićev spomenik može samo idiot", rekao je Stazić pitajući zašto se taj spomenik ne vrati i pritom optužujući gospićki HDZ.

"Zašto je uopće srušen taj spomenik? Pa ne zato što je Tesla izumio struju ni zato što je Kršinić napravio loš spomenik, srušen je zato što je Tesla bio Srbin. I taj primitivni razlog zamislite još uvijek opstaje, 26 godina nakon rušenja spomenika to je još uvijek gospićkom HDZ-u bitan element", rekao je Stazić.

"Nismo divlji zapad"

Milošević se u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba zastupnika upozorio i na problem uzurpacije privatnog poljoprivrednog zemljišta na Krbavskom polju zatraživši prekid takve prakse.

"Tražim da se prekine upis u ARKOD bez pravnog temelja, a da se izvrši ispis sve zemlje, svih čestica, koji nemaju pravni temelj, koji nemaju upisnika, koji nemaju vlasničke papire, koji dakle nemaju posjedovane papire iz katastra, koji nemaju ugovore o zakupu bilo s državom, bilo s fizičkim osobama, jer je riječ o tisućama čestica, o tisućama hektara. Nismo divlji zapad", rekao je Milošević. (Hina)