Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje počeo raspravom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima kojima se s direktivama EU usklađuju područja vezana uz zaštitu potrošača i zdravlja, bankovna jamstva i garancije te turističke ponude.


Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da predložene izmjene definiraju odgovornost proizvođača za neznatne materijalne nedostatke i jamstva za ispravnost prodane stvari, pri čemu kupac nema pravo na raskid ugovora, već na razmjerno sniženje cijene.

Proizvođačima bi se smatrali i uvoznici stvari.

Vezani članci Klinička bolnica Dubrava - 1 Stručnjaci o zdravstvenom sustavu: "Sustav je relativno dobro prebrodio COVID krizu, ali potrebne su jasne reforme" Slika nije dostupna BURNA RASPRAVA U SABORU 'Pišete zakon protiv Dinama, HNS-a i Zdravka Mamića'

Reguliraju se i ugovori po modelu "ključ u ruke", u koji se uvrštavaju i odredbe o projektiranju, ne samo o izvođenju i građenju.

S direktivama EU usklađuju se i odredbe oko bankovnih akreditiva, na način da je otvaranje akreditiva obveza banke prema nalogodavcu, a isplata obveza prema korisniku.

Razdvajaju se i posebno uređuju bankovna jamstva i bankovne garancije kao pravni instituti.

Od saborskih klubova u raspravi je sudjelovao samo HDZ-ov, čiji je Goran Marić kazao da predložene izmjene predstavljaju kvalitetan pravni okvir za gospodarske aktivnosti, te poboljšava položaj kupaca u širokoj potrošnji.