Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

za nas je politički tjedan u kojem je zemlja dobila proračun no jedna je stvar u svemu ostala malo po strani.


Naime završio je još jedan tjedan najdužeg zasjedanja u zadnjih deset godina. Vladajući se pravdaju kako se usvajao proračun i nije bilo razloga da se sjednica prekida na jedan dan i saziva druga sjednica. No činjenica je kako osva sjednica traje od sredine rujna i u konačnici ce trajati 4 mjeseca ili 33 dana.

Vezani članci Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori Europski parlament Riješena mađarsko-poljska blokada europskog proračunskog paketa: "Sada možemo krenuti s oporavkom naših gospodarstava"

>> 'Oporba govori o raspodjeli fotelja umjesto da u Saboru zarade plaću'

U petom sazivu samo najduže je trajala sjednica od 21. ožujka do 1.6.2007 ili 21 dan. U četvrtom sazivu najduža je pak bila sjednica u trajanju od 20 dana i to od travnja do početka srbnja 2007.

Zanimjivo je kako je zadnjih deset godina uvijek za proracun sazivana nova sjednica koja je počinjala aktualnim prijepodnevom. Očito HDZ je odlučio to preskočiti jer im politički to ne odgovara, a Jadranka Kosor bit će tek pitanjima propitkivana nakon 15. siječnja ili punih pet mjeseci zastunici je ništa neće moći pitati. Vladajuci su odlučili sve tako rastezati da izbjegnu kritike, sli su zato neke druge stvari iznimno ubrzali. A ubrzali su zbog svog straha da im se ne istopi vecina pa smo proračun usvojili nikad brze i ranije u zadnjih deset godina. Tako smo 22.11. dobili proračun. To je rekord u zadnjih deset godina. Slićno je samo bilo 2005. kada je proračun usvojen 29.11. ili godinu dana kasnije kad smo proračun dobili 30.11.

Problem je sto smo je sve odrađeno u par dana. Iako do 15. studenog proračun Vlada mora po zakonu slati zastupnicima nema neke kazne ako i zakasni. No mnoge europske zemlje tjednima pročešljavaju svaku stavku u parlamentu, o njemu komentiraju stručnjaci ali i svi koji su korisnici proračuna. Zadnjih godina premijeri ili predsjednici mole i građane i javnu adminsitraciju da im pomognu u rezanju troškova. Kod nasa neponovljiva brzina. Brzina koju ispravljamo prvim rebalansom. Kako su svi proračuni isli na popravni tako ce i ovaj samo je pitanje kada će se to u izbornoj godini dogoditi.