Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada pravosuđa

U Saboru o svemu, samo ne o bitnome: "Ovdje nema 'seljakuša ni selakuša'"

Aktualno Galerija Počela izvanredna sjednica Sabora - 20 Počela izvanredna sjednica Sabora - 20 Foto: Damjan Tadic/Cropix Počela izvanredna sjednica Sabora - 19 Počela izvanredna sjednica Sabora - 19 Foto: Damjan Tadic/Cropix Počela izvanredna sjednica Sabora - 18 Počela izvanredna sjednica Sabora - 18 Foto: Damjan Tadic/Cropix Počela izvanredna sjednica Sabora - 17 Počela izvanredna sjednica Sabora - 17 Foto: Damjan Tadic/Cropix +17 Počela izvanredna sjednica Sabora - 16 Galerija 1/22 >>
Hrvatski sabor u petak je počeo izvanredno zasjedanje.

Sabor je počeo trodnevnu izvanrednu sjednicu na temu štrajka u pravosuđu i plinske afere, koju je predsjednik visokog doma Gordan Jandroković sazvao na zahtjev predsjednika Republike Zorana Milanovića

Zastupnice spočitnule Radinu da ne reagira kad treba zaštiti dostojanstvo žena

HDZ-ov Jure Brkan ocijenio je Miletićevo izlaganje patetičnim i neukusnim. "Kažete da vas je sram, a nije vas sram sjediti s Buljem, Grmojem, Troskotom, Raspudićem, Selakušom, lažovima najvećima na svijetu za koje smo dokazali da lažu", ustvrdio je.

Na to je Mirela Ahmetović (SDP) predsjedavajućem Furiju Radinu spočitnula da ne reagira kada treba zaštiti dostojanstvo žena. "Uvijek se povlačite i relativizirate kada se vrijeđa žena", kazala je.

U obranu kolegice stala je i Sabina Glasovac (SDP) , rekavši da ne zna s kojeg brda je Brkan stigao, ali bi trebao znati da ovdje nema "seljakuša ni selakuša".

Solidarizirala se i Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) kazavši Radinu da je suprotno Poslovniku, Ustavu i Kodeksu ponašanja u Saboru povrijeđena zastupnica Selak Raspudić, što je priznao i sam Brkan.

"Jedino vi mislite da nije pa se konzultirajte s voditeljicom Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova (Helena Štimac Radin), svojom suprugom pa neka vam ona objasni", rekla je Glamuzina Radinu.

Brkan je uzvratio da to nije na ženskoj osnovi nego da je tako kolokvijalno nazvana u makarskom selu Rašćane, odakle joj je obitelj.

Odvojio se dio zaštite protiv ptica, intervenirali vatrogasci

Predsjednik Sabora u 16:50 najavio je stanku kako bi se zatvorili svi prozori jer je zbog snažnog nevremena počela prodirati voda.

"Zatvorite prozor. Samo sekundu, voda je probila, napravit ćemo stanku od 10 minuta samo da službe zatvore sve prozore", kazao je Jandroković kad je krenula oluja u Zagrebu.

Voda je naime počela curiti kroz otvoreni prozor i cijediti se niz zid sabornice. Voda je počela ulaziti i na glavna vrata Sabora koja su odmah zatvorena i zaštićena ručnicima. Rasprava je nastavljena nakon pola sata.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Rijeci - 4 Iz minute u minutu VIDEO Na riječkoj Brajdici se srušila dizalica, padala stabla na Kvarneru i u Istri: "Došlo je brzo i nenajavljeno. Kad smo izašli van, vidjeli smo kaos"

Nevrijeme koje je u petak poslijepodne pogodilo zagrebačko područje ostavilo je traga i na zgradi Hrvatskog sabora, na krovu odvojio se dio zaštite protiv ptica zbog čega su pozvani vatrogasci kako bi uklonili dio koji je prijetio prolaznicima.

Riječ je metalnoj šipci, stoper šiljku protiv ptica. Usto vatrogasci su sa krova zgrade Sabora uklonili i platnenu zaštitu koja je tokom nevremena doletjela sa skele postavljene na crkvi svetog Marka.

Za vrijeme samog nevremena u sabornici je curila voda kroz otvoreni prozor i cijedila se niz zid, a voda je ulazila i na glavna vrata, no to je ubrzo sanirano.

 

Miletić: Sram me. Ne želim takav Sabor.

"Htio bih se ispričati narodu jer je meni osobno sjedeći u ovim klupama i slušajući u što se sve ovo pretvorilo muka. Iznevjerili smo ovaj narod, igraju se čudne igre micanja fokusa s bitne teme problema u sudstvu. Jako mi je bliska tema obespravljenih jer sam ja od siromašnih roditelja, borili smo se čitav život. Morao sam dok sam se školovao raditi kao konobar, fizički, na koći, ali ovakvo beskrupulozno ponašanje svih nas skupa je prestrašno i stvarno me sram. Mi smo danas trebali govoriti o ljudima koji imaju 640 eura plaću, a mi se ponašamo tako da me sram. I ne želim takav Sabor", naglasio je Miletić.

Dio zastupnika odustao od rasprave

"Dio zastupnika povukao se iz rasprave obzirom na novonastalu situaciju i veliko nevrijeme", rekao je Jandroković u nastavku sjednice.

"Imamo problema s curenjem vode kroz jedan vitraj, nadam se da se to neće ponoviti, trenutačno je jaka kiša, ako će biti ponovno morat ćemo opet prekinuti", dodao je.

Prema podacima o prijavljenima, od pojedinačne rasprave na temu stanja u pravosuđu odustalo je desetak zastupnika.

Grmoja: "Deur mi je prijetio"

"Borili smo se za slobodnu i demokratsku državu. Uništili smo poljoprivredu, seljaka, sad smo došli do pravosuđa. Plenkoviću je bitnije biti dobar s Junckerom, Von der Leyen nego da zastupa interese naših građana", rekao je Mostov zastupnik Miro Bulj.

 "U pauzi mi je Deur prijetio, to je znak koliko su prepadnuti i nervozni jer su morali prekinuti godišnji odmor", rekao je Nikola Grmoja pa ga je Jandroković pitao kako mu je prijetio.

"Fizički mi je prijetio, ali ja vas se ne bojim", rekao je Grmoja. Predsjednik Sabora rekao je da je to ozbiljan problem i da mora to prijaviti, ali kad je Mostov zastupnik rekao da neće prijaviti, Jandroković mu je poručio da onda ne manipulira takvim izjavama.

Pročitajte i ovo Dubravko Jagić "nismo babaroga" Dubravko Jagić iz Sindikata policije: "Nismo dali nikakav ultimatum"

Zaiskrilo između Peović i Troskota: "Vaše licemjerje nema granica"

Mostov Zvonimir Troskot kazao je kako je "početak kraja premijerove vladavine što je "udario po ženama".

Ta izjava nije dobro sjela nekim zastupnicama u sabornici.

"Govori da predsjednik Vlade vrijeđa žene, a glavni baja Mosta i Domovinskog pokreta zastupnice naziva narikačama", uzvratila mu je HDZ-ova Vesna Bedeković.

Katarina Peović iz Radničke fronte mu je poručila da Mostovo "licemjerje nema granica".

Zasjedanje počelo minutom šutnje

Izvanredno zasjedanje Sabor je započeo minutom šutnje za stradale u razornom nevremenu koje je u srijedu pogodilo kontinentalni dio Hrvatske, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut obiteljima.

Uslijedili su slobodni govori u kojima se ni oporba ni vladajući nisu međusobno štedjeli uvredama i prozivkama, a Jandroković je podijelio niz opomena.

Jandroković: Pozvao sam predsjednika na sjednicu, ali nije ništa odgovorio

Jandroković je uoči rasprave o štrajku pravosudnih djelatnika rekao da nije istina da predlagatelj, predsjednik Republike, nije pozvan na izvanrednu sjednicu Sabora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Traži kompromis Plenković o štrajku: "Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu okonča odmah, ali..."

''Nisam dobio nikakav odgovor iako sam ga i službeno pozvao na sjednicu", rekao je Jandroković.

Jedino što je, kaže, vidio u medijima je predsjednikova izjava da njegovo mjesto nije u Saboru i propitivanje koja bi uopće bila njegova uloga tamo - samo da pročita ono što je poslao u pisanom obliku i da su to poslovničke forme koje vrijede za zastupnike.

Jandroković je naglasio i kako nije točno da Milanović nije bio pozvan na sjednice kada se raspravljalo o izboru predsjednika Vrhovnog suda: ''U slučaju izbora Zlate Đurđević sam je najavio nekoliko dana prije da ne želi doći, a kada je bio u pitanju izbor suca Radovana Dobronića, tada je bio obaviješten, kao i svi ovlašteni predlagatelji, kada se o tome raspravlja u Saboru, poslano 8. listopada. Međutim, nije došao.''

''U evidenciji Sabora, od 2005. godine, nijedan predsjednik nije došao obrazlagati izbor čelnika Vrhovnog suda i mi smo normalno provodili rasprave. To znači da ne trebamo prekinuti raspravu zato što nema predlagatelja nego ćemo nastaviti s radom'', poručio je zastupnicima.

Na primjedbu Danijela Spajića iz Domovinskog pokreta da to nije normalna praksa, Jandroković je odgovorio da nema normalne prakse jer je ovo prvi put u povijesti da je predsjednik Republike sazvao sjednicu Sabora zbog izvanrednih okolnosti i dodao da će raspravu provesti uz nazočnost državnih tajnika.

Odbacio je kritiku Karoline Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost da je ponizio Sabor jer nije inzistirao na dolasku predsjednika Republike i nadležnih ministara, rekavši da su predstavnici Vlade nazočni.

''Optužiti mene da ponižavam Hrvatski sabor, a nije došao onaj tko je sjednicu zatražio i predložio, ma nemojte, molim vas'', kazao je.

Dvije ključne teme izvanrednog zasjedanja

Dvije točke koje je Milanović predložio zaključci su kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što su na početku sjednice iznijeli stajališta na temu po izboru u burnoj raspravi, a o drugom u subotu.

Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli, potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.

Oporba koja je inicirala sazivanje izvanredne sjednice ukupno ima 74 ruke, što znači da bi trebali pridobiti dio vladajućih kako bi zaključci prošli, a Vlada dobila obveze.

''Možda je demografska mjera to što se razvodi ne mogu provoditi na sudu"

''Bilo bi dobro da je Vlada dozvolila ministrima da dođu i obrazlože što se događa u njihovim resorima i kažu javno kako će riješiti probleme. Plenković im je očito zabranio govoriti. Umjesto ministara imamo državne tajnike, koji se nisu htjeli javiti za riječ i obrazložiti zašto ovaj štrajk traje sedam tjedana i što će se napraviti da se on prekine'', kazao je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin i dodao da je zanimljiva poveznica između štrajka i situacije u HEP-u, o kojoj će se sutra raspravljati.

''Vlada se i ovdje i tamo pravi da nije ništa znala, da nije bila upozorena na vrijeme i da nije bila svjesna posljedica. A 23. lipnja, dakle prije mjesec dana, predsjednik Vrhovnog suda Dobronić pisao je Plenkoviću i upozorio ga na zakonite zahtjeve službenika i posljedice. Plenković nije htio s njime razgovarati. Tek je jučer odgovorio, i dalje nema sastanka, ali ima napada i to vrlo osobnih na predsjednika Vrhovnog suda jer Dobronić ne želi plesati kako Plenković svira'', rekao je Grbin.

Podsjetio je da službenici na sudovima imaju primanja debelo ispod prosjeka i da mu je bilo teško slušati jednoga od njih kako govori da s 40 godina staža ima plaću od 675 eura.

"Građani s pravom nemaju povjerenje u naše pravosuđe. Sustav je paraliziran. Možda je demografska mjera to što se razvodi ne mogu provoditi na sudu", zapitao je Grbin.

''Zar vas čudi kad su se ljudi pobunili? Kad su se pobunili liječnici i suci, Plenković im je dao, ali kad su se pobunili službenici onda ništa'', kazao je Grbin i upitao HDZ-ovce jesu li gledali snimke štrajkaša i jesu li primjetili da su ljudi u njemu pred mirovinom.

''Taj posao za takvu plaću ljudi ne žele raditi i dogodit će se da to neće imati tko raditi. Vaša indolecija je oronuo sustav dovela na rub kolapsa. Ovo je izvanredna situacija i zato je zahtjev za izvanrednu sjednicu opravdan. U nedjelju ćemo glasati o tome da im se dani u štrajku ne plate. Razmislite o tome kako ćete glasati'', upozorio je Grbin kolege iz vladajuće većine.

Na nekim sudovima nedostaje i do 50 posto službenika i namještenika, odljev ljudi je ogroman zbog malih plaće, upozorio je Mostov Božo Petrov.

''Plaće su im tek neznatno iznad minimalca, a rade niz poslova. I dok govorite o rastu plaća od 30 do 40 posto onda javnosti treba reći da to ne iznosi ni 100 eura'', istaknuo je.

Koliko je katastrofalan omjer posla i plaća o situaciji najbolje svjedoči činjenica da je od rujna do srpnja traženo 116 zapisničara, dodao je: ''Nađeno ih je 10, a neki su zbog navedenih razloga već otišli.''

''Možda sustav funkcionira za neke poput Banožića, ali ne i za građane''

''Ako je istina da je država onakva kakvo nam je pravosuđe, onda jadna li nam majka'', zaključio je Petrov na čije se riječi javio HDZ-ov Josip Đakić ustvrdivši da se Mostovac bavi omalovažavanjem govoreći neistine o tome da pravosuđe ne funkcionira.

Zaradio je Đakić pritom treću opomenu pa više ne može sudjelovati u raspravi, a Mostov Nikola Grmoja kazao je: ''Možda sustav funkcionira za neke, poput Banožića, ali za građane i poduzetnike ne.''

''Da, i za kćer predsjednika Sabora'', dodao je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista na što je predsjednik Sabora poručio da je njegova kći jedna od 743 osobe koja je na zagrebačkom sudu riješila svoj problem.

''Sasvim sigurno je da je štrajk neugodna stvar za društvo, ali nije ni prvi i jedini do sada, bojim se da će u budućnosti biti još trenutaka kada će netko štrajkati. To treba gledati kao priliku za pregovore'', kazao je HDZ-ov bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

''Vjerujemo našoj Vladi i da će se ovo završiti povećanjem plaća, koje su već povećane u prvom koraku i koje su zadnjih sedam godina kontinuirano rasle. Pitanje je je li to dovoljno? Teško je to reći. Nije pitanje 400 eura nego jednog sustava u kojem treba voditi računa koliko pojedini poslovi u javnoj upravi vrijede i koliko su plaćeni. Ako idemo s povećanjem u jednom segmentu, već je jedan sindikat rekao da onda treba i njihovim članovima'', kazao je.

''Riječ je o 300, a ne 400 eura'', kazala je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović podsjetivši da nije riječ o parcijalnim rješenjima osim onima koje inače donosi Vlada te je zatražila stanku, koja je i odobrena.

''Kaže Bošnjaković da nema nikog u sabornici tko ne bi digao ruku za 400 eura, ali... Slobodno možete dignuti ruku'', kazala je i podsjetila: ''1300 eura imaju prosječnu plaću njihovi kolege u Sloveniji. Za 500 eura ste digli plaće sucima, a nekim službenicima je tolika plaća.''

Odbor za pravosuđe odbio zaključke

Uoči početka plenarne sjednice, sastao se Odbor za pravosuđe i većinom glasova odbio zaključak kojim bi Sabor Vladu obvezao da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje sudbene vlasti.

Odbor je zaključak odbio većinom glasova, a na sjednici su bila samo dva oporbena zastupnika, predsjednik Mišel Jakšić (SDP) i član Nikola Grmoja (Most). Članovi Krešo Beljak (HSS), Vesna Nađ (Socijaldemokrati) i Ružica Vukovac (NZ) nisu se pojavili.

Pročitajte i ovo Posljedice oluje Još traje raščišćavanje Grad objavio kakvo je stanje u Zagrebu dva dana nakon smrtonosne oluje: Četiri škole teško oštećene, 410 prijava šteta građana

Pročitajte i ovo autocesta Kakve su druge? Bolje i od njemačkih: Hrvatske autoceste su među najboljima na svijetu

Milanovićev zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice je presedan u 30-ak godina modernog hrvatskog parlamentarizma i korištenje ustavne ovlasti koju do sada nitko nije koristio.

Oporba zaključkom traži da se svim štrajkašima plate svi dani u štrajku

Uz zaključak koji je predložio predsjednik Republike u svom zahtjevu za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora, cjelokupna oporba predlaže i zaključak kojim se zadužuje Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

"Zadužuje se Vlada Republike Hrvatske da u roku od tri dana od dana donošenja ovoga Zaključka ukine Odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme provedeno u štrajku od dana 13. srpnja 2023. godine te da donese odluku kojom će svim državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti uredno plaćeni", zaključak je koji je u saborsku proceduru uputilo deset oporbenih klubova i troje zastupnika.

O tom zaključku, uz onaj predsjednika Republike Zorana Milanovića, Sabora će glasati u nedjelju. Milanović je u zahtjevu za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora predložio Zaključak kojim se Vlada RH obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

Oporbeni Zaključak potpisuju klubovi Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta, Možemo!, HSS-a i RF-a, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, Fokusa i Reformista, IDS-a, te zastupnici Ante Prkačin (NZ), Marin Lerotić (NZ) i Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene